Autor Wątek: X-Plane 12  (Przeczytany 15748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: X-Plane 12
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 21, 2025, 20:55:34 »
Czy ktoś ma jakies doświadczenie z Map Enhancement?

https://www.youtube.com/watch?v=Z8614JNHSrs

Czyżby wreszcie darmowa możliwość uzyskania fotorealistycznej scenerii gdziekolwiek na świecie? Przed chwilą trafiłem na ten filmik, a tu linki do programu, trzeba będzie potestować

https://x-plane.to/file/1559/x-plane-map-enhancement
https://www.aiflygo.com/

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 16, 2026, 10:46:18 »
W cywilnym symulatorze nie latałem od bardzo dawna. Pamiętając jeszcze FS9 i nieśmiałe próby podejścia do FSX jakoś nie nie miałem parcia żeby sięgać po nowe produkty MSFS. Tym bardziej że opcja streamingu do mnie nie przemawia. Z ciekawości sięgnąłem po demo X-Plane 12. Pierwsze co mnie ujęło to czytelność interfejsu. Silnik pogodowy jak dla mnie na duży plus. Nie dość że pokrywa się z tym co mam za oknem to jeszcze ładnie generuje chmury dzięki czemu nie muszę szukać, ani konfigurować dodatkowych programów pogodowych. I teraz to co spowodowało że zdecydowałem się na kupno pełnej wersji. R-22, zaskoczenie jak dobrze odwzorowuje zachowanie się śmigłowca. W FSie mogłem tylko o czymś takim pomarzyć. Teraz mam kilka modeli śmigłowców i żaden z nich nie lata tak samo. Każdy zachowuje swój indywidualny charakter. To jest cholernie satysfakcjonujące kiedy odkrywam że latanie śmigłowcami nie jest sprowadzone do jednego ogólnego schematu. Podobna sytuacja jest z samolotami. Nie latam liniowcami, od początku przygody z cywilnymi symulatorami sięgałem w sumie tylko po lotnictwo GA i latam VFR. Tak lubię i lubię czuć maszynę, reagować na jej zachowanie. W X-Plane 12 w końcu to mam. Różnice między poszczególnymi płatowcami, reakcję na przepływ powietrza, zachowanie w różnych warunkach pogodowych. Jest to to czego szukałem. Jeśli ktoś znajdzie się tutaj i zastanawia się czy spróbować XP12 moja odpowiedź jest jedna - tak. Spróbuj demo, polataj, zobacz jak zachowuje się R-22, albo któryś samolot z GA. Włącz realna pogodę i poczuj tę różnice. Mnie to kupiło. Nie widoki, nie cinematic tylko fizyka lotu.
 Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 16, 2026, 21:11:17 »
Witam Szanownego Pana, to nie jestem jedynym fanem XPlane na tym forum:)
Niedawno co prawda YoYo mnie namówił na spróbowanie MSFS i teraz mam, acz nie rezygnuję z XP i jak pojawi się kolejna wersja, zakupię.
Co do fizyki lotu to temat śliski, sporo róznych mniej lub bardziej kulturalnych dyskusji na ten temat w sieci było. Nie jestem profesjonalistą, moje wykształcenie nie ma nic z technicznymi sprawami, ale tak, coś chyba jest na rzeczy :)
A kultura instalacji, brak śmiecenia na dysku i łatwość nstalacji i dezinstalacji programu i dodatków to bezapelacyjny plus XP, nie mówiąc już o wpadce z premierą ostatniej wersji MSF, która zrobiła się w pełni grywalna sporo czasu po premierze. Przerobiłem już kilka wersji XP i takiej szopki nigdy w tym programie nie było. Kupuje się coś co działa od początku.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 16, 2026, 23:33:06 »

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 18, 2026, 20:41:04 »
Scenerie z MSFS z fizyką z XP, a w zasadzie z prawie całą resztą i byłby sim idealny. Dobrze, że mamy wybór i dobrze, że jest konkurencja, bo tylko to tak naprawdę napędza rozwój. W każdym razie z pewnością zakupię kolejną wersję XP, a czy kolejną MSFS? Jeszcze nie wiem.

Niezły film, dzięki :) 
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2026, 20:49:20 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 19, 2026, 16:07:18 »
Osobiście, moja prywatna opinia, nie chciał bym żeby Laminar poszedł drogą MSFS strumieniowania terenu z chmury. Taka sugestia była też między innymi w podanym filmie. Należę chyba do ginącej grupy osób które lubią mieć wszystko na dysku i nie być zależnym od internetu. Z resztą latam głównie po Polsce i mam bardzo dobre odwzorowanie terenu (dodatki) dla lotów VFR z mapą na kolanach. ;D

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 20, 2026, 12:41:00 »
Ja mam podobne upodobania, co na dysku, to na dysku, nie lubię być zależny od internetu :)
To pochwal się jakie dodatki poprawiające scenerię masz zainstalowane?

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 20, 2026, 21:11:31 »
Używam: zvorto Polska ZL16, simHeaven X-World Europe, Global_Forests_v2. Dodatkowo darmowe lotniska znalezione w sieci i w zasadzie to wszystko. Jak dla mnie w zupełności wystarczy.

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 20, 2026, 21:36:34 »