Autor Wątek: NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne  (Przeczytany 14354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne
« dnia: Września 13, 2022, 20:30:10 »
Oj jakie to brzydkie będzie!

« Ostatnia zmiana: Września 20, 2022, 18:52:10 wysłana przez some1 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2022, 21:15:24 »
Brzydota brzydotą, ale toto jest po prostu wielkie. Moja przygoda ze stacjonarnymi komputerami skończyła się 10 lat temu i karty wtedy były mniejsze :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2022, 21:45:00 »
Wielkie, brzydkie, gorące i opier... prądu tyle co farelka. Zaraz się zaczną problemy z zimnymi lutami i na dzień dobry kija od miotły trzeba będzie pod to wsadzić, bo się stopi i wygnie w pół. Już dzisiaj gdzieś czytałem, żeby nie oszczędzać na przejściówkach do tego nowego gniazda zasilającego, bo można się nieprzyjemnie zdziwić. Inna sprawa, że to co pokazałeś to Zotac AMP Extreme (z czteroslotowym chłodzeniem), a Gigabyte już wygląda zupełnie normalnie. Mam wrażenie, że już kiedyś byliśmy w tym miejscu np. przy okazji NV 8800 Ultra itd.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2022, 22:47:48 »
Za niedługo, na grafę trzeba będzie mieć osobną obudowę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2022, 23:41:24 »
Za niedługo, na grafę trzeba będzie mieć osobną obudowę.

Juz sa takie, external GPU np. do laptopow :).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2022, 08:04:03 »
Rutkov uważaj czego sobie życzysz, bo może się spełnić. Co prawda chłodzi całego lapka i pomysł nie nowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dorzucić osobną grafę z osobnym chłodzeniem wodnym :D. Przydałby się jeszcze jakiś wózeczek do tego. Totalny absurd jak dla mnie. Z urządzenia przenośnego robić stacjonarnego kompa, a w dodatku nie od dziś wiadomo, że laptopy nie słyną z dobrego przewietrzania bebechów.

https://www.purepc.pl/hyperbook-liquid-v17-polska-firma-wprowadza-do-oferty-laptopa-do-gier-z-wydajnym-chlodzeniem-wodnym

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2022, 09:27:16 »
Chłodzenie to chyba mały pikuś cenowo, jeśli przewiduje się, że 4090 będą kosztować około 15000 PLN. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #7 dnia: Września 14, 2022, 09:47:28 »
Chłodzenie to chyba mały pikuś cenowo, jeśli przewiduje się, że 4090 będą kosztować około 15000 PLN. :)
Widzę, że ewentualny powrót do simów będzie drogą pełną sucharów i wody kranówki.

« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2022, 13:07:08 »
Oj,tam. Nerkę się sprzeda i na kompa styknie. :evil:

« Odpowiedź #9 dnia: Września 14, 2022, 13:11:31 »
Rutkov uważaj czego sobie życzysz, bo może się spełnić. Co prawda chłodzi całego lapka i pomysł nie nowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dorzucić osobną grafę z osobnym chłodzeniem wodnym :D. Przydałby się jeszcze jakiś wózeczek do tego. Totalny absurd jak dla mnie. Z urządzenia przenośnego robić stacjonarnego kompa, a w dodatku nie od dziś wiadomo, że laptopy nie słyną z dobrego przewietrzania bebechów.

https://www.purepc.pl/hyperbook-liquid-v17-polska-firma-wprowadza-do-oferty-laptopa-do-gier-z-wydajnym-chlodzeniem-wodnym
Patrząc na tego lapka, tak mi się surrealistycznie skojarzyło, Lonik Breżniew z radzieckim miniaturowym rozrusznikiem serca, a obok walizka z bateriami. Toczka w toczkę, historia :).
Jeszcze dodam fajny tekst z jednej z opinii o ty rozwiązaniu;
"No no. Czyli teraz przed odpaleniem jeszcze trzeba będzie lapka odpowietrzyć. :)"
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2022, 13:17:12 wysłana przez leszek660 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Września 14, 2022, 16:38:40 »

Ten pomysł z zewnętrznym chłodzeniem jest super. Sam mam wydajnego, gameingowego laptopa i wiem jaki to problem jak się przez jakiś czas nie czyści sprzętu z farfocli i kurzu i potem dochodzi niezapowiedzianie do throttlingu. To tutaj jest panaceum na to właśnie. Nie zgodzę się Kosi też w stosunku do tego co piszesz o mobilności. Laptop gamingowy nie ma zadania bycia mobilnym, a ma być oszczędnością miejsca (biurko, mieszkanie). Przecież to tyle żre prądu, że mi raptem pochodzi normalnie z parę h co najwyżej, a jak miałbym grać to nie dłużej niż 1h (obecnie już zjechał czas do minimum nawet). Umówmy się, nikt też nie będzie grał na takim laptopie w podróży :o. Natomiast jeśli ktoś potrzebuje pokazać coś w terenie na tym lapku, to odpina od chłodzenia (i możliwości grania tym samym poniekąd), pokazuje Excela, Blendera czy co tam chce i zamyka. Wraca do domu, podłącza i gra dalej. Tak to ew. wygląda w praktyce. Ja osobiście jestem MEGA zadowolony z tego, że mam stacjonarny do latania, a laptopa do ew. grania w jakieś Assasyny itp. Mega wygodne, a i nie raz zdażyło mi się zabrać w delegację, a potem sobie pykałem np. w hotelu wieczorem. Jeśli miałbym zabrać i chłodzenie to bym zabrał w takim wypadku (na pewno to nie sprzęt na plecak i granie w pociągu). W 95% laptop u mnie jest w jednym miejscu, nie ruszany, zatem i nie widziałbym problemu z takim chłodzeniem (a dosłownie każdy dzisiejszy sprzęt na RTX może doświadczać throttlingu, z takim chlodzeniem być może nie), a wygoda jest olbrzymia (mało miejsca, zawsze mogę schować, jak przez pół roku w czasie 1 epidemii się przenieśliśmy za miasto zabrałem tylko laptopa i dalej sobie mogłem pogiercować itp. ba nawet w DCS i MSFS i Iłka latałem na bida joyu Logitecha :)) z Trackiem IR :). Da się? Da sie.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Września 14, 2022, 18:09:18 »
Jakbyś trochę ponaprawiał tych laptopów wysilonych czy gejmingowych to byś zrozumiał. Laptop gejmingowy to głupota i wymysł marketingowców i zawsze oznacza kompromisy. Identyczne kretyństwo jak fotele gejmingowe i podświetlanie wszystkiego ledami. Temperatury nie lubi nic w laptopie od lutów, przez laminat, baterię, kończąc na elementach zasilających i przypomina to wpychanie do malucha silnika LS4. Spoko, da się, ale długo to nie pożyje. Żywot takich laptopów jest wybiórczy, wyliczony i przeważnie krótki. A laptop z chłodzeniem wodnym to tak samo kretyńskie rozwiązanie jak pakowanie kompa do kujawskiego, żeby mieć ciszę. Można tylko po co...

Poza tym to chłodzenie nawet nigdy nie stało obok chłodzenia wodnego. To taka protezka jak wszystkie układy AIO.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2022, 18:29:47 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Września 20, 2022, 08:36:57 »
No to co Pany? Dziś start historii "Patologia 2"? Będzie drogo (cena + 23% VAT u nas, chociaż w wielu miejscach na świecie na elektronikę jest +10%) i drogo (prąd) i drogo (wysokie kursy walut): https://youtu.be/Uo8rs5YfIYY :evil:.

Na plus - nie trzeba kupować "wągla"! Nowa seria ogrzeje Ci mieszkanie. ;D
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2022, 08:56:25 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Września 20, 2022, 09:52:30 »
No to co Pany? Dziś start historii "Patologia 2"? Będzie drogo (cena + 23% VAT u nas, chociaż w wielu miejscach na świecie na elektronikę jest +10%) i drogo (prąd) i drogo (wysokie kursy walut): https://youtu.be/Uo8rs5YfIYY :evil:.

Na plus - nie trzeba kupować "wągla"! Nowa seria ogrzeje Ci mieszkanie. ;D
Coraz bardziej do mnie przemawia, że kryzys prądu jest sztuczny. UE sama sobie narzuciła ceny za "trucie" i nie chce z nich zejść.
Tymczasem jakiś Tajwańczyk czy Wietnamczyk spokojnie sobie żyje jedząc świeże owoce nie martwiąc się zbytnio o prąd czy jego auto\skuter spełnia normy EURO 8.
Gdyby moja firma pozwalała na wyjazd siedziałbym już na innym kontynencie i miał w pycie problemy UE, które w dużej części sama sobie robi :026:
Żeby nie było, że off-top - tak przymierzam się do zakupu GPU :D

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Września 20, 2022, 17:57:49 »
No, ceny już są znane. Poszaleli:

RTX 4090: 1600$

RTX 4080 16GB: 1200$

RTX 4080 12GB: 900$

Dla przypomnienia poprzednia generacja:

RTX 3090: 1500$

RTX 3080: 700$