Autor Wątek: Czy bluza wz 128Z podpasuje do starszej kurtki wz 128?  (Przeczytany 1172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Czy bluza wz 128Z podpasuje do starszej kurtki wz 128?
« dnia: Listopada 23, 2022, 14:29:36 »
Sporo u Nas osób będących w wojsku lub mających styczność z tematem umundurowania. Otóż szybkie pytanie ode mnie.

Czy bluza wzór 128Z będzie pasować do starszej kurtki wzór 128? Da się to jakoś razem spiąć suwakami?

Szukam czarnej bluzy z polaru do kurtki wz 128, ale jest ciężko. Na pierwszy rzut granatem wygląda, że to może działać, ale pewności nie mam.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Czy bluza wz 128Z podpasuje do starszej kurtki wz 128?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 23, 2022, 16:33:33 »
Suwaki mogą nie pasować. Trzeba sprawdzić empirycznie. Suwaki były różne dla różnych partii tego samego rodzaju kurtek.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2022, 18:03:21 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 23, 2022, 18:03:45 »
Dlatego pytam, bo nikt nie umie mi jednoznacznie odpowiedzieć :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 23, 2022, 20:26:32 »
Dlatego pytam, bo nikt nie umie mi jednoznacznie odpowiedzieć :).

A 14 dni na zwrotkę nie będzie? :032:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 23, 2022, 20:33:39 »
Może i będzie, ale chcę uniknąć późniejszego użerania się. To nie Amazon czy Allegro. Zrobisz zwrotkę i potem czekach ruski rok na kasę. Nie mam na to czasu i nerwów.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 23, 2022, 22:37:09 »
Powiem Ci, że nie wiem czy ten zielony pseudosoftshell będzie pasował do ceratexa bez kieszeni na ramionach, czyli starszej wersji, mam komplet 128 a nowszego nie analizowałem. Chcesz po prostu używać, czy mieć taki "kolekcjonerski komplecik"? Jak używać, to olej temat przypinania. W wojsku przypinają te polary albo shelle jako podpinkę tylko świerzaki. Reszta nosi to jako oddzielną bluzę, normalnie, nie na lewej stronie, bo tak wygodniej i łatwiej regulować termikę w działaniach. Przy czym właściwości cieplno, deszczo ochronne tego wynalazku, czy to 128 czy 128z są praktycznie żadne, ani to na jesień, ani na wiosnę, ani tym bardziej na zimę, czy lato. Tu mógłbym elaborat napisać z wnioskami z użytkowania naszej gorki w warunkach różnych i zakończyć postulatem posadzenia pewnych ludzi za poważne wałki. Pod swoim noszę zielonego polara Helikona. Też tandeta z chin, ale cieplejszy od tej czarnej szmaty z przetopionych butelek pet.
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2022, 08:54:39 »
Nigdy nie miałem dobrego zdania o naszych mundurach i jego elementach, ale wpadło mi takie coś w łapy (ceratex, ale faktycznie cichaczem do wroga się w tym nie podejdzie :D), więc nie wybrzydzam. Do roboty wystarcza. Do kościółka mam "emkę". Parka BW (z misiem, a nie polarem po 20 latach chodzenia) wyzionęła ducha. Do moich zastosowań (z samochodu, do samochodu i do roboty) to nawet sprawdził się wzór 93, bo w tym też sporo łaziłem. Nie ma to dla mnie znaczenia. Ważne aby zamki się nie pie... zajączkowały i ma mieć sporo kieszeni. A nawet jeśli ta bluza/podpinka szału nie robi zostaje na kurtce i nie muszę w niej paradować. Jak się pobrudzi to nie szkoda.

Natomiast czuję, że podejmę jeszcze próbę znalezienia czarnej bluzy wzór 128 do kompletu.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2022, 09:14:26 »
No to powiem Ci, że na bogato. Taki drogocenny sprzęt ciorać przy samochodzie (Wojsko Polskie, 20 lat temu, płaciło za komplet, uwaga, 3.5 koła... 20 lat temu! Niestety nikt nie poszedł siedzieć...). Heh, właśnie sprawdziłem, ile sobie za ten czarny polar liczą w sklepach mundurowych. 120zł. To taki ekwiwalent używania przeze mnie Mr. Levelling Thinnera do mycia aerografu.  :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2022, 09:21:07 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 24, 2022, 11:05:01 »
Zależy jaka bluza. Czarnej w bardziej popularnym rozmiarze za mniej niż 190zł nie znajdziesz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 28, 2022, 20:20:18 »
Kupiłem bluzę wzór 128. Niestety, producentem jest KAMA, a nie SUMMIT S.A. przez co zamki są ciut inne :D. Nie do końca się to trzyma razem. Teraz chyba będzie prościej wymienić zamek niż znaleźć właściwą bluzę :D.

To tak z kronikarskiego obowiązku.