Autor Wątek: Video problem  (Przeczytany 3569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

feniks

• Gość
Video problem
« dnia: Stycznia 23, 2004, 17:29:44 »
Witam,
Podczas wgrywania nowgo cat. dostalem taka wiadomosc" NO GUD in VIDEO SECTION"
Co to oznacza, i jak to mozna naprawic.
Dodam jeszcze, ze gdy odpale Il-2 FB, to kolory zaczynaja sie mieszac, myszka nie dziala, i po pewnym czasie wszystko sie zamazuje.
Czy to jest objaw wadliwej pamieci RAM, czy czegos innego.

feniks

qrde-

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 24, 2004, 12:58:53 »
mozliwe ze pamiec sie zmieszala:p

a jak proby przeinstalowania cat.?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Video problem
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 24, 2004, 13:33:54 »
Ciezko powiedziec co to moze byc, malo konkretow ale ja bym sprobowal formata strzelic. Format C dobry na wszystko !!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Zoom

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2004, 14:22:07 »
Też jestem po instalacji cat 4.1 i nie było żadnych problemów.
Robię to tak (nie wiem na ile prawidłowo, ale tak robię  :) )
1. W "dodaj usuń programy"-usuwam panel i nie restartuje
2. w "dodaj usuń programy" usuwam drivery i nie restartuje
3. uruchamiam deinstalatora ATI - bo może coś jeszcze zostało i nie restartuję
4. wchodzę do menagera sprzętu i w zakładce sterowniki karty graficznej odinstalowuję sterowniki.
5.restart
6.po znalezieniu nowego sprzętu (VGA) przyciskam "anuluj" i uruchamiam ręcznie plik drivera z eksplorera.
7. restart i ustawienia

Nowa, ciekawa rzecz-wskaźnik temperatury chip-a graficznego i wskaźnik aktualnego "podkręcenia" na zakładce "overdrive". Nie wiem czy dotyczy wszystkich kart.

Offline KosiMazaki

• Administrator
Video problem
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 24, 2004, 14:58:34 »
Cytat: Zoom
Nowa, ciekawa rzecz-wskaźnik temperatury chip-a graficznego i wskaźnik aktualnego "podkręcenia" na zakładce "overdrive". Nie wiem czy dotyczy wszystkich kart.

Z tego co sie orientuje to tylko karty 9800 XT (moze tez 9600 ale pewien nie jestem) maja swoj czujnik temperaturki. Wiec modele wszystkie przed nia tego bajeru nie maja. Sam jeszcze nie instalowalem tych 4.1 czekam na Omegi poza tym jezeli dalej beda textury znikac w FB czy beda jakies problemy to zmieniac nie bede.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Zoom

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2004, 15:56:04 »
Zaletą tej wersji, w porównaniu do kilku ostatnich, jest obsługa trybu "perfect" w FB. W cat 3,10 próba włączenia "perfect" kończyła się restartem kompa.
W 4.1 narazie nie zauważyłem wpadek, ale też polatałem tylko krótką chwilę.

jeszcze to wart przeczytać
http://ubbxforums.ubi.com/6/ubb.x?a=tpc&s=400102&f=49310655&m=604101161

feniks

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2004, 17:06:01 »
Instalujac nowy cat. robilem wszystko tak, jak podal Steve.
Video karta jest nowa, zostala wymieniona- 9700PRO.
Z poprzednia karta mialem podobne problemy.
Wyglada, ze pamiec RAM, bo jak mam te problemy, to podczas restartu komputera, kolory sie mieszaja i nawet mam takie kwadraciki na calym ekranie.
Gdy komputer wylancze, i odczekam pare minut, wszystko wraca do normy, i nawet moge pograc w FB. Czasami cos tam sie maznie z kolorami, ale jest OK, az do nastp. razu.

feniks

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Video problem
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2004, 17:28:32 »
Cytat: feniks
...Wyglada, ze pamiec RAM, bo jak mam te problemy, to podczas restartu komputera, kolory sie mieszaja i nawet mam takie kwadraciki na calym ekranie...
Jeżeli coś w rodzaju szachownicy, z kwadracikami w kolorze zielonym albo purpurowym - to jest to wina przegżewających się kości pamięci, miałem z tym doczynienia w R9100 Herculesa

Offline KosiMazaki

• Administrator
Video problem
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2004, 17:44:28 »
Nie sadze, owszem efekt wskzuje na grafe ale Feniks juz dostal druga nowa wiec nie sadze ze dali mu walnieta. Mozliwe ze wlasnie ram jest trzasniety lub sie przegrzewa. Ciezko powiedziec.

Kos

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2004, 20:14:23 »
A jaka moc zasilacza? Nie jest to regula, ale pytam poniewaz bardzo podobny problem byl u mnie. Po zmianie zasilacza na 400W wszystko wrocilo do normy. R9700Pro. Ponadto docisnalem karte w slocie. Moja idealnie w niej nie siedziala. Po przykreceniu sledzia do obudowy karta lekko unosila sie tylna czescia do gory i byc moze to powodowalo zaklocenia w grafice a na koniec przeinstalowalem sterowniki . Pewny nie jestem, zrobilem te trzy rzeczy jednoczesnie wiec nie wiem ktora byla przyczyna klopotow.

feniks

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 25, 2004, 18:17:20 »
Moc zasilania jest 480.
Jeszcze czasami dzieje sie cos takiego, ze przestaje dzialac mi monitor, tzn. tak jak by przestawal dostawac sygnal z karty graficznej. Komputer pracuje, ale ekran monitora jest czarny, i kontrolka monitora zaczyna mrygac. Musze wtedy zresetowac komputer.
A jeszcze jak mam te problemy z grafika, (wystepuje tylko wtedy jak gram w Il-2 FB, przy innych grach nie mam tego typu problemow) to jak jest strzalka ktora poruszam myszka, to ma na gorzy i na dole takie paseczki.

feniks

Video problem
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 26, 2004, 00:53:17 »
Feniks - opisujesz wszystkie objawy przegrzewania Radka.
Czym studzisz swoją kartę ? no i czy wentylacja wnętrza obudowy jest jak trzeba.
Leszek

feniks

• Gość
Video problem
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 26, 2004, 01:29:10 »
Jest to nowa karta, ktora wymienilem, poniewaz poprzednia miala takie same objawy.
Zdjelem panel z obudowy komputera, aby bylo lepsze chlodzenie.
Karta ma ten swoj wentylator, ktory podlaczylem do zasilania.
Czy to nie ma powiazania z plyta glowna? Moze trzeba cos tam ustawic?
Niestety, nie mam instrukcji do niej, a jest to MB z Gigabayts model GA-8INXP.
Moze trzeba cos ustwic w Bios?
Czy jest mozliwosc sprawdzenia temperatury na video card?

feniks

Offline KosiMazaki

• Administrator
Video problem
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 26, 2004, 13:40:11 »
Cytat: feniks

Czy jest mozliwosc sprawdzenia temperatury na video card?

No np. oganoleptycznie przed dotkniecie radiatora karty i kostek pamieci ale mozesz wziasc zwykly termometr i zytrzymac go na radiatorze przez chwilke. Pokaze przyblizona temperaturke czywiscie poniewaz w obudowie masz tez ciepelko wiec moze wynik nieco odbiegac. Ale lepsze to niz nic :). Zrob eksperyment podstaw wiatrak taki jakim sie chlodzisz w lecie pod kompa i sprawdz czy jak temp. bedzie mniejsza w budzie to artefakty znikna.

Video problem
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 26, 2004, 23:44:35 »
Moim skromnym zdaniem wentylatorek na Radku 9800 Saphire jest bardzo słaby - mam taki, mocno wczesny model i po 3-4h grania /latania w FB karta dawała artefakty. Bez podkręcania. Jesli masz taki śmiesznie mały wiatraczek i zamkniętą obudowę to warto pomyśleć o dodatkowym chłodzeniu.
Znajomy mierzył moc wydzielaną na 9800Pro128Mb (GPU i RAM) i wyszło mu ~~65W - nie wiem jak to wyliczył, ale " na oko " można przyjąć taką wartość.
Czy możesz sprawdzić kartę na innej płycie?
Leszek