Autor Wątek: Grot  (Przeczytany 2608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grot
« dnia: Kwietnia 22, 2023, 00:10:09 »
Świetlana przyszłość Grota wg. autora materiału, tłumaczy w nim dość przejrzyście obecne przewagi i przyczyny wczesnych niepowodzeń Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej Grot.

https://www.youtube.com/watch?v=0GQ8g6yZvtQ&ab_channel=Task%26Purpose

Odp: Grot
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 24, 2023, 13:07:12 »
Mnóstwo, naprawdę mnóstwo bzdur na temat Grota funkcjonuje w przestrzeni publicznej. Przynajmniej za połowę z nich odpowiadają same zainteresowane instytucje, które nagle dostały coś, co wymaga nieco innego myślenia, innego szkolenia i innej kultury technicznej. Powiem tak, FB ma 98% racji mówiąc "wina użytkownika".

Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2023, 11:09:56 »
Mnie z linkowanego wideo rozbawił fragment o problemach z użytkowaniem Grotów spowodowanych przez oficerów szkoleniowych którzy nie udostępniali żołnierzom instrukcji do Grota aby ci ich nie ubrudzili czy nie pomięli kartek. Aby oficer szkoleniowy podczas inspekcji otrzymał pochwałę za czyste i niezniszczone instrukcje.

I zastanawia mnie ile to stwierdzenie ma wspólnego z prawdą.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2023, 15:34:12 »
Mnie z linkowanego wideo rozbawił fragment o problemach z użytkowaniem Grotów spowodowanych przez oficerów szkoleniowych którzy nie udostępniali żołnierzom instrukcji do Grota aby ci ich nie ubrudzili czy nie pomięli kartek. Aby oficer szkoleniowy podczas inspekcji otrzymał pochwałę za czyste i niezniszczone instrukcje.

I zastanawia mnie ile to stwierdzenie ma wspólnego z prawdą.
Taka sama prawda jak to że jest coś takiego jak "oficer szkoleniowy".
Ponadto jakby ktoś nie wiedział to żyjemy już w XXI wieku i papierowe instrukcje nawet w WP to przeszłość. Od tego są PDF i inne takie.
https://fabrykabroni.pl/wp-content/uploads/2023/02/Opis-i-u%C5%BCytkowanie-556-mm-Karabinka-Standardowego-Podstawowego-323-00-000-000-NOWA.pdf
Nie wiesz, nie znasz się to nie pisz.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 14, 2023, 17:11:39 »
"Pierwsze karabinki podstawowe Grot (rodziny MSBS-5,56) trafiły na Ukrainę w marcu 2022 roku. W opinii ukraińskich użytkowników polska broń sprawdziła się na polu walki. Grot zdał test w warunkach konfliktu zbrojnego o dużej intensywności na piątkę. Broń okazała się niezawodna, celna i nowoczesna. Ukraińcy polubili Grota do tego stopnia, że wykorzystują tak na filmach propagandowych, jak w rzeczywistym boju jako karabinki wyborowe.Tekst pochodzi z Magazynu Militarnego MILMAG."

Przeczytaj więcej na: https://milmag.pl/grot-sprawdzony-w-wojnie-na-ukrainie/

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2023, 18:05:01 »
Przynajmniej za połowę z nich odpowiadają same zainteresowane instytucje, które nagle dostały coś, co wymaga nieco innego myślenia, innego szkolenia i innej kultury technicznej. Powiem tak, FB ma 98% racji mówiąc "wina użytkownika".
Nie do końca racja jest po stronie FB... jeżeli broń wojskowa sprawia jakieś problemy oraz pojawiają się jej częste uszkodzenia (jakiś elementów) to należy to po prostu przeanalizować i potem poprawić (bynajmniej tego nie ukrywając), a nie zwalać uparcie winy na "użytkownika". Faktem jest, że wiele typów broni miewało problemy "wieku dziecięcego", zdarzały się uszkodzenia niektórych elementów czy ich niekoniecznie najlepsze działanie. Poprawiano to i problemy znikały... bo nie było to nic niezwykłego.

Za tą (obecnie już nieaktualną i w sumie od początku przesadzoną) słabą opinię Grota odpowiadało w największym stopniu właśnie FB i to przez te ich głupie tłumaczenia wszystkiego "winą użytkownika". Takie coś budzi po prostu sprzeciw i podważa zaufanie użytkowników do otrzymanej broni oraz do tych co ją produkują. Co w efekcie powodowało udowadnianie jej kolejnych wad już "na siłę"... niekoniecznie słusznie. Nie byłoby tak, gdyby zgłaszane w toku eksploatacji problemy były rzeczowo analizowane i czytelnie informowano by o konieczności pewnych (wcale nie jakiś drastycznych) zmian w toku produkcji. Tymczasem postąpiono jak z Wistem... usiłowano zwalić wszystko na użytkownika. To ten "użytkownik" zareagował "samoobroną", bo użytkownika się słucha, a nie usiłuje się go zdeprecjonować.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2023, 18:12:34 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 15, 2023, 21:21:43 »
Nie będę się spierał z autorytetem w tej materii, bo za takiego Cię uważam. Jednak akurat trochę tych Grotów przerobiłem przez ostatnie  kilka lat od samej pierwszej wersji, tej która nie miała jeszcze nawet docelowych ani plastików tylko jakies placeholdery magpula, ani magazynków, widziałem, co się z nimi robi, jak się je obsługuje, co one przechodzą, jak są tyrane. Obecne nie słyszy się o problemach, co wynika, z moich obserwacji, z tego, że ludzie i wojsko nauczyło się wreszcie je właściwie użytkować i obsługiwać. Ok. Pozmieniano jakieś pierdoły, choć już samo montowanie docelowych, a nie importowanych, plastików większość roboty zrobiło, bo tu faktycznie średnio bywało itd itp. W zasadzie każdy ze słynnych mitów na temat Grota można wyjaśnić "użytkownikiem", "sposobem użytkowania" jak i pewnymi bardzo specyficznymi czynnikami i warunkami w jakich Grot pojawił sie w wojsku. O Grocie i ciekawostkach z nim związanych mógłbym trochę pogadać.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2023, 21:32:51 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 18, 2023, 07:27:13 »
Pozmieniano jakieś pierdoły, choć już samo montowanie docelowych, a nie importowanych, plastików większość roboty zrobiło, bo tu faktycznie średnio bywało itd itp.
Ale ja właśnie o tym piszę... bo faktycznie to wszystko to były "pierdoły" - nic nadzwyczajnego. Nigdy nie twierdziłem, że Grot miał jakieś poważniejsze wady, to były problemy z niektórymi detalami i tyle.

Złą robotę zrobiło podejście do uwag użytkowników oraz ta sytuacja... pamiętajmy, że to było wcale nie tak długo po tym, jak wszelkie problemy z Wistem (bynajmniej niewydumane... choć tak po prawdzie to za sporą część problemów z zacięciami odpowiadała tak naprawdę kiepska amunicja kupowana przez armię w "jedynie słusznej" fabryce) też tłumaczono "winą użytkownika" i to "było w pamięci".

Niestety podejście producenta rzutuje na jego wyroby, często właśnie całkowicie nie zasłużenie. Kiedyś kolega kupił na strzelnicę kilka Mini-Beryli i z jednym był problem (z błędnym zamontowaniem szyny, nie szło wyjąc rury gazowej), siadłem nad tym, obejrzałem to dokładnie, przeczytałem dokładnie całą instrukcję fabryczną i nic nie wymyśliłem, choć pewne podejrzenie miałem. Po konsultacji telefonicznej z FB (też nikt tego nie rozwikłał) broń miała trafić do nich w ramach reklamacji. Ale ponieważ to był spory kawał drogi (strata czasu i kosztów paliwa), to zadzwoniliśmy jeszcze na dzień przed planowanym wyjazdem czy aby na pewno to następnego dnia załatwimy. Przez chyba przypadek odebrał ktoś, kto wiedział o co chodzi... w kilku zdaniach wyjaśnił mi problem i naprawiłem to w parę minut. Na moje pytanie dlaczego tego nie ma w fabrycznej instrukcji usłyszałem żartobliwą chyba (?) odpowiedź... no... wie pan, żeby wojsko nie grzebało.

Jak napisałem problemem w Grotach (i pierwszej o nich opinii) była zła reakcja na zgłaszane problemy, a nie same problemy, które były właśnie "pierdołami", zdarzającymi się w niejednej broni tuż po rozpoczęciu jej eksploatacji.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 30, 2023, 15:02:26 »
Bardzo ciekawy opracowanie na temat MSBS "Grot":
https://milmag.pl/grot-sprawdzony-w-wojnie-na-ukrainie/

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 30, 2023, 17:25:25 »
Ale ja właśnie o tym piszę... bo faktycznie to wszystko to były "pierdoły" - nic nadzwyczajnego. Nigdy nie twierdziłem, że Grot miał jakieś poważniejsze wady, to były problemy z niektórymi detalami i tyle.

Złą robotę zrobiło podejście do uwag użytkowników oraz ta sytuacja... pamiętajmy, że to było wcale nie tak długo po tym, jak wszelkie problemy z Wistem (bynajmniej niewydumane... choć tak po prawdzie to za sporą część problemów z zacięciami odpowiadała tak naprawdę kiepska amunicja kupowana przez armię w "jedynie słusznej" fabryce) też tłumaczono "winą użytkownika" i to "było w pamięci".

Niestety podejście producenta rzutuje na jego wyroby, często właśnie całkowicie nie zasłużenie. Kiedyś kolega kupił na strzelnicę kilka Mini-Beryli i z jednym był problem (z błędnym zamontowaniem szyny, nie szło wyjąc rury gazowej), siadłem nad tym, obejrzałem to dokładnie, przeczytałem dokładnie całą instrukcję fabryczną i nic nie wymyśliłem, choć pewne podejrzenie miałem. Po konsultacji telefonicznej z FB (też nikt tego nie rozwikłał) broń miała trafić do nich w ramach reklamacji. Ale ponieważ to był spory kawał drogi (strata czasu i kosztów paliwa), to zadzwoniliśmy jeszcze na dzień przed planowanym wyjazdem czy aby na pewno to następnego dnia załatwimy. Przez chyba przypadek odebrał ktoś, kto wiedział o co chodzi... w kilku zdaniach wyjaśnił mi problem i naprawiłem to w parę minut. Na moje pytanie dlaczego tego nie ma w fabrycznej instrukcji usłyszałem żartobliwą chyba (?) odpowiedź... no... wie pan, żeby wojsko nie grzebało.

Jak napisałem problemem w Grotach (i pierwszej o nich opinii) była zła reakcja na zgłaszane problemy, a nie same problemy, które były właśnie "pierdołami", zdarzającymi się w niejednej broni tuż po rozpoczęciu jej eksploatacji.

Rozumiem w kwestii Beryli i prywatnych zabawek. Ale z drugiej strony co miało FB mówić? Że ruda się pojawia, bo amunicja z mesko elaborowana bułgarskim prochem (bo własnego nie produkujemy, jeszcze przynajmniej, a mon za sztukę płaci jak za chociażby S&B na komercyjnej strzelnicy, to na marginesie) jest jaka jest? Że kompanii wydali jakiś trefny olej i tylko jeden przez noc nie zardzewiał, bo prywatnym pro-techem został zakonserwowany? Że regulatory wypadają, bo przy zdaniu jeden z drugim nieogarem nie zamocuje poprawnie i ma wywalone, a kolejny przy pobraniu nie sprawdzi? Że iglice pękają od tysięcy uderzeń na sucho? Że pęknięcie na suwadle, o które nagle się zesrali wszyscy, to tylko uskok metalu po szlifowanym spawie, a nie żadne pęknięcie (teraz już lepiej wykańczają)?. W sumie najpoważniejszym fakapem FB była taka sytuacja, że na pierwszej partii dedykowanych już magazynków suwadło w tylnym położeniu nie zostawało po ostatnim. A to było tak, że FB pogrubiło lekko ścianki, a nie zwymiarowało na nowo podajnika. Efekt był taki, że wystarczyło pół mm plastiku na podajniku spiłować. Im dłużej "pracuję" na Grocie, tym lepsze zdanie o nim mam, 72h ze ślepą w deszczu, kurzu i piasku latałem i nawet nie kwiknął. Problemy były rozdmuchiwane do gigantycznych rozmiarów przez ludzi, żołnierzy, którzy jak nie wiedzieli dlaczego coś się dzieje, to zaczynali marudzić i narzekać i wymyślać. I tak szło. Akurat przeciętny żołnierz niespecjalnie wiele tak do końca wie o tym, co trzyma w łapie. Kwestia kultury technicznej chyba i obycia z bronią w niuansach w ogóle.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2023, 17:30:48 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.