Autor Wątek: Falcon znowu w rękach Microprose!  (Przeczytany 5167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Falcon znowu w rękach Microprose!
« dnia: Maja 05, 2023, 19:03:59 »
To chyba dobra wiadomość. Może dzięki temu uda się rozkręcić ten symulator. Oby tylko nie poszło to w prosta strzelankę.

https://www.gry-online.pl/newsroom/microprose-odzyskalo-falcona-i-nie-zamierza-go-wiecej-oddawac/z924e77
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Falcon znowu w rękach Microprose!
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 05, 2023, 21:15:57 »
Jako wielki fan Falcona, szczerze mówiąc mam mieszane uczucia, aczkolwiek mam też nadzieję, że może jednak wyjdzie na dobre :)
Po pierwsze Microprose to już nie ten Microprose, po drugie z wielu zapowiedzi jak na razie nie wypuszczono jakiegoś naprawdę przełomowego tytułu, a po trzecie i najważniejsze, BMS rozwijał się dzięki zapaleńcom i umożliwiło to wypuszczenie produktu, który gdyby nie do końca aktualna grafika to nie ma konkurencji na rynku współczesnych bojowych odkurzaczy (takie jest moje zdanie, z którym oczywiscie można się nie zgadzać, ale uważam że jest lepszy od DCS-a).
Jeśli więc to przejęcie będzie oznaczało zachowanie dorobku BMS-a, zapewnienie finansowania do dalszego rozwoju i przejście na lepszy silnik graficzny to podpisuję się obiema łapkami i jestem całkowicie za i nie przeraża mnie, że pewnie pociągnie to za sobą zakończenie darmowego dostępu i wypuszczenie pełnopłatnego symka. Powiem więcej chętnie bym zapłacił za BMS-a na dobrym silniku graficznym. Jeśli zaś ma to na celu jedynie podczepienie się pod nazwę legendę i wypuszczenie produktu falcono podobnego, blokując jednocześnie model rozwoju BMS-owy, to absolutnie jestem przeciwny, a że niestety tak to może wyglądać, rodzi to moje obawy i mieszane uczucia.
No cóż, czas pokaże.

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 06, 2023, 22:26:33 »
Witam,

Właściwie  to już oficjalnie potwierdzone, BMS rozwija się dalej przy pełnym błogosławieństwie i wsparciu (cokolwiek to znaczy) MPS. Z wcześniejszych zapowiedzi (patrz trailer do wersji 4.37) znaczące ulepszenia strony wizualnej powinny nadejść wraz z wersją 4.38: nowy silnik terenu i najprawdopodobniej PBR.

Ale o ile wiem BMS jako tako pozostaje niezależnym bytem, zachowując własność do wytworzonego przez zespół kodu, czyli obawy przed prostym zrepakowaniem BMSa jako produktu komercyjnego można przynajmniej na razie odłożyć na półkę.
Co by się zgadzało z wcześniejszymi wypowiedziami obecnego właściciela MPS, że bazą pod ich produkty miał być Outerra Sandbox.

Wiadomo już też, że MPS i zespół BMS zamierzają współpracować w jakiejś formie. Co jest nieco zagadkowe, biorąc pod uwagę powyższe informacje.
Ale ogólnie sprawy wyglądają raczej dobrze, przynajmniej prawa do serii nie wylądowały z powrotem w Atari, bo to najprawdopodobniej oznaczałoby duże kłopoty dla BMS.

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 07, 2023, 22:56:36 »
Jeśli mam być szczery - to mam na razie mieszane uczucia. Ciężko jeszcze coś konkretnego o tym nowym Microprose powiedzieć. Na razie to tylko nazwa, przywołująca wspomnienia.

Falcon BMS jest wyjątkowy ponieważ jest tworzony przez ludzi z czystej pasji, a nie dla pieniędzy. Oczywiście niesie to ze sobą liczne ograniczenia, ale dla mnie korzyści wynikające z tego układu, jednak przewyższały jego mankamenty. Teraz do gry wchodzi Microprose, które będzie miało głównie cele biznesowe (priorytetem będzie zarobić pieniądze). Jak uda się to pogodzić z dalszym rozwojem BMS? Ciężko na razie stwierdzić, ale mam pewne obawy. Oby jednak wyszło to nam wszystkim na dobre.

Podoba mi się podsumowanie, które ktoś wrzucił na forum BMS, że cała ta sytuacja przypomina trochę historię, w której biologiczni rodzice porzucają swoje dziecko, znajdują się rodzice zastępczy, którzy wychowują je z miłością i sprawiają, że wyrasta na człowieka sukcesu, a później ci biologiczni przypominają sobie o nim by odcinać od tego kupony. ;)

W każdym razie, to jest chyba spore zaskoczenie, bo słuchałem niedawno wywiadu z Maxem Waldorfem i raczej nie brzmiało to tak, że coś wie i nie może powiedzieć.

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2023, 16:33:25 »
Jak na razie temat nowych produkcji MicroProse pod znakiem Falcona jest mocno hipotetyczny,  bardziej interesująca wydaje się być zapowiedź 4.37u3. przewidywaną na lato 2023.
Z ciekawszych nowości planowanych na update 3 to zmiana formatu modeli 3D, dalsze prace nad awioniką F-15, usprawnienia w silniku kampanii (wreszcie) i wstępna implementacja maszyn innych niż Viper oraz jeszcze pare innych ulepszeń.
Intrygujący jest temat innych maszyn, mogła by być to przymiarka do API dla systemów/awioniki ? Oby, bo to znacząco by ułatwiło implementację następnych maszyn, co znacząco podniosłoby atrakcyjność całej symulacji.

Sczegóły na forum BMS w wątku:
https://forum.falcon-bms.com/topic/25148/yet-another-update-from-the-frontlines-4-37-u3-progress