Quad Views powiem wam, że jednak dość szybko się pozbyłem. Znaczy, mam dalej zainstalowane ale jest nieaktywny. QVFR jest dobrą opcją dla słabszych kart, sądzę, że przy serii np. 30xx sprawdzą się idealnie (zwłaszcza coś pokroju 3070 i 3080). Czemu wywaliłem? Nie testowałem w MSFS, możliwe, że tam byłby najciekawszy efekt, ale DCS MT z QVFR ma dość poważny problem zapychania ilością operacji ... CPU. Czyli tak, przy lepszych GPU (4090), sporego % wzrostu nie ma, ale po pewnym czasie zapychasz sobie CPU operacjami. Dotyczy to zwłaszcza zurbanizowanych terenów, w innych lokacjach będzie działało to na plus. Sam mbucchia o tym pisał i w sumie jak zauważyłem to samemu, to później trafiłem na jego posty. Niby to kwestia DCS, a nie jakiś bug u niego. Ogólnie z QFVR klatki nad miastami są gorsze niż bez tego. CPU dostaje dodatkowe zadania i one rosną, przez co tam gdzie miałem ew. spadek z 72 do 64, z QFVR spadało aż do 54 (!). Zysk na GPU zyskujesz kosztem CPU, ale przy zurbanizowanym terenie to już jest domino. Dużo lepsze efekty mam z modyfikacją FOV i bez QFVR.
Ostatnio natomiast zacząłem być zły na swoje gogle. Stały się one jakoś mega niewygodne :/. Ciśnienie jakie wywoływała nakładka na czole powodował aż ból głowy i jeszcze długie uczucie dociskania nawet bez gogli. Nie wiem co się stało, coś musiałem poruszać, bo do tej pory byłem zadowolony. Problem jednak pojawił się taki, że nie mogłem znów ustawić tych swoich "komfortowych" ustawień i szlag mnie trafiał. W końcu ktoś polecił mi Globular Cluster Comfort Kit. Okazało się, że jest
tu. Dziś przyszło i spędziłem z tym 4h.

+
jakaś recenzja.
Nakładki są dużo większe, po 2 do wyboru plus dwa paski i jedna nakładka z perforacją na tył. Zamontowałem z tyłu silikonową, z przodu materiałową i tak.... to jest to. Nacisk na czoło jest dużo wyżej, powiedzmy na poziomie włosów, a nie bezpośrednio na czole, przez co nie ma tak agresywnego docisku. Paska nie instalowałem, ponieważ obecne rozwiązanie mi odpowiada (zresztą nie jest obowiązkowy). Na pewno tak po tygodniu bardziej określę czy warto, ale na razie różnica jest na mocny plus.