Tak czytam sobie o tym Meta Quest 3 i powiem szczerze, że pierwszy raz zacząłem się zastanawiać poważniej nad zakupem VR, przed czym generalnie wzbraniałem się zupełnie do tej pory.
Z tego co przeczytałem m.in. w tym wątku, rozumiem, że:
- Pojemność pamięci MQ3 nie ma znaczenia w przypadku korzystania z PC.
- W przypadku korzystania z PC mogę grać bezprzewodowo (mam blisko router z wifi na 5GHz) lub po kablu.
- Aby grać po kablu muszę dodatkowo zakupić dedykowany kabel od Meta.
Czy powyższe się zgadza?
Do tego jeszcze garść pytań do wyjaśnienia (przepraszam, ale jestem zupełnie zielony w temacie VR):
- Czy grając po kablu bateria również się wyczerpuje? W sensie, jeśli mam podłączone to tylko do gniazda (chyba) USB-C czy wtedy muszę jeszcze i tak jakieś zewnętrzne zasilanie podłączyć?
- Czy w DCS też mogę korzystać normalnie z tej opcji widoku z kamer wbudowanych w goglach by np. skorzystać z klawiatury (bez ich zdejmowania)?
- Czy podchodzenie do tych gogli z 4070Ti ma w ogóle sens? Chodzi mi oczywiście o takie granie, żebym mógł odczytać bez problemu wskazania przyrządów w kokpicie.
Poza tym, jeśli dobrze rozumiem, te gogle mają wewnętrzny układ pozwalający na korzystanie z nich niezależnie od PC, na bazie zamkniętego systemu od Meta. A czy jest też wersja "lite" bez tych komponentów? Po prostu taka bez tej wewnętrznej pamięci, procesora i co tam jeszcze jest? Bo wydaje się, że przy korzystaniu z PC ta dodatkowa moc obliczenia jest i tak zbędna, czy nie?