Autor Wątek: Meta Quest 3  (Przeczytany 29209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Meta Quest 3
« Odpowiedź #195 dnia: Stycznia 19, 2026, 22:12:58 »
Jak wczoraj miałem problem z uruchomieniem Link to po prostu zrestartowałem gogle i tyle. W żadne odłączanie sieci na PC się nie bawiłem.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #196 dnia: Stycznia 20, 2026, 00:10:45 »
Podobno można sobie też w firewall na ten czas zablokować plik OculusDash.exe by nie łączył się dalej. Podobno jest to jakieś rozwiązanie do czasu naprawy problemu.

Go to your Firewall Settings
Create a new Outbound Rule
Block a Program
Path should be something like Your Drive\Meta Horizon\Support\oculus-dash\dash\bin\OculusDash.exe
Note it may be Oculus\Support\oculus-dash\dash\bin\OculusDash.exe
Block access to the internet
Block at all times
Name it something you'll remember

Dziwna akcja, a też podobno w Meta są jakieś spore redukcje etatów. Może któryś zapuścił tam jakiegoś backdoora na odchodnym ;>.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 20, 2026, 14:00:40 »
Faktycznie wystąpił u mnie później ten problem i zwykły restart gogli nie wystarczył. Trzeba było odłączyć Internet na moment uruchamiania Link.

Odnośnie redukcji etatów:

https://cdaction.pl/technologie/metaverse-to-koniec-zuckerberg-utopil-miliardy-w-idiotycznej-koncepcji-vr-felieton/

https://gizmodo.com/meta-reportedly-cutting-about-1500-vr-and-ar-jobs-amid-renewed-push-to-become-an-ai-juggernaut-2000708826

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 20, 2026, 17:51:34 »
Podobno w nocy wyszła jakaś aktualizacja i problem jest już rozwiązany. Link znów działa. Ja zdziwiony jestem tym, że Link, czyli w sumie wewnętrzne środowisko (user - własny PC) jest jakoś zależny od działania jakiś tam serwerów. No fakt, mamy konto, ale aż taka ingerencja w to jak chce korzystać z tego użytkownik we własnym domu jest co najmniej niesmaczna.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #199 dnia: Stycznia 20, 2026, 18:28:00 »
To był zawsze  największy minus tych gogli.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #200 dnia: Stycznia 20, 2026, 21:43:19 »
Ja zdziwiony jestem tym, że Link, czyli w sumie wewnętrzne środowisko (user - własny PC) jest jakoś zależny od działania jakiś tam serwerów.

Zależy jak na to patrzeć. Przecież właśnie chodziło o to, że uruchamia się tylko w trybie offline. ;)

« Odpowiedź #201 dnia: Stycznia 30, 2026, 22:24:47 »
Czy ktoś z Was ma taki problem, że w przypadku korzystania z Quest Link przy wyłączonym monitorze, po jakimś czasie widok wirtualnego pulpitu nie jest dostępny? Mam po prostu czarny ekran i widoczny kursor. Szukając rozwiązań, często można się natknąć na ustawienie oszczędzania energii dla procesu OVRServer_x64.exe. Co sprowadza się do przypisania tego procesu do zintegrowanej karty graficznej (CPU). Nie ma to żadnego sensu i problemu nie rozwiązało, bo po prostu Link jest bezużyteczny w tym trybie w moim przypadku. Gdzieś widziałem rady, żeby kupić taki dongle HDMI dummy, który imituje podłączony monitor. Choć ciekawe jest to, że czarny mam tylko pulpit, gra VR jest wyświetlana dalej bez problemu.

« Odpowiedź #202 dnia: Lutego 01, 2026, 13:54:19 »
Jeszcze kolejna dziwna sytuacja dot. wpływu wyłączenia monitora na wydajność w VR. IL-2 BoS w OpenXR. Mam stałe 72 fps (przy odświeżaniu gogli ustawionym na 72 Hz). Jak tylko wyłączę monitor, klatki spadają od razu na 60 fps (sztywna wartość). Jak monitor włączę to klatki wracają na 72 fps. No niby rozwiązanie proste - nie wyłączać monitora, ale ciekawi mnie co za cholerstwo odpowiada za to, że to się tak przestawia. Czy problem dotyczy Windowsa, NVidii czy Linka. Jakieś pomysły?

« Odpowiedź #203 dnia: Lutego 10, 2026, 23:08:11 »
Powyższy problem z ograniczeniem liczby klatek do 60 fps w IL-2 GB OpenXR udało się rozwiązać. Okazało się, że winny był TV podłączony do GPU (po HDMI), mimo że nie był włączony i od dawna nawet z niego nie korzystałem. Po odłączeniu telewizora, wyłączenie monitora przestało mieć wpływ na płynność w grze. Ciekawa zagwozdka.

Ale adapter (emulator) Display Port zdążyłem już nabyć i nie żałuję zakupu. Nie są to duże pieniądze. Zapłaciłem 25 PLN.

https://allegro.pl/oferta/adapter-displayport-4k-60hz-dummy-emulator-monitora-wirtualny-edid-18054907916

Teraz z poziomu pulpitu wirtualnego w Quest Link po prostu przełączam ekran z głównego na drugi (wirtualny) ekran. Wcześniej jak wyłączałem monitor to po pewnym czasie z reguły coś się mieszało w wirtualnym pulpicie (jakieś dziwne proporcje / rozdzielczość, itp.), teraz przynajmniej jest stabilnie, bo karta widzi cały czas monitor jako włączony.

Przy okazji, wymieniłem też ostatnio kabel.

https://www.amazon.pl/dp/B0BRQMVCXL

Mogę polecić ten konkretny model. Lekki i giętki kabel w oplocie. Możliwość wpięcia zasilania (ładowarki) w specjalny port, zapewnia ładowanie nawet w trakcie użytkowania (zmierzone 16W). No i oferuje dobrą prędkość (max w teście u mnie to 3.6 Gbps). Kosztuje 1/4 tego co kabel od Cukierberga i daje lepsze parametry. Do ideału brakuje tylko żeby miał 3m a nie 5m (taki miałem poprzednio tylko bez portu na ładowarkę), bo to byłoby zupełnie wystarczające do grania przy biurku, no ale można to przeżyć.