Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024  (Przeczytany 33558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Microsoft Flight Simulator 2024
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 13, 2023, 18:59:44 »
No tylko wiecie, pojawiają się też takie opinie, że MS/Asobo może "zakopać" MSFS2020 w sensie dalszego rozwoju wsparcia/poprawek i powiedzieć nam, że chcecie aktualnego produktu ze wsparciem, kupcie MSFS2024.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 13, 2023, 19:28:00 »
No tylko wiecie, pojawiają się też takie opinie, że MS/Asobo może "zakopać" MSFS2020 w sensie dalszego rozwoju wsparcia/poprawek i powiedzieć nam, że chcecie aktualnego produktu ze wsparciem, kupcie MSFS2024.

Z linku co podrzucił Some1:
We will continue to deliver our Microsoft Flight Simulator (2020) Roadmap which has content ranging from Aircraft and Avionics Updates, Sim Updates, City and World Updates, and also the free Dune DLC. We will continue to support Microsoft Flight Simulator (2020) post the Microsoft Flight Simulator 2024 launch.

Już to napisali wprost. W skrócie. Będą wspierać MSFS 2020 zgodnie z planem do momentu wydania wersji 2024.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 13, 2023, 20:31:26 »
że będzie ta jak z ich Windows 10, w którym właśnie ustatkowali się z tym wydawaniem kolejnych Windowsów.
No nie bardzo, bo jest Win 11 a Win 12 już czeka za rogiem. ;)

Zresztą mam wrażenie, że coś takiego zapowiadali na początku.
No właśnie, że nie. Problemem wszystkich jest to, że sobie wszyscy wmówili, że będzie MSFS 2020 przez dekadę.
Polecam: https://www.youtube.com/watch?v=UvJ_6r_6FWc
W skrócie - twórcy zapowiadali wsparcie całej platformy przez dekadę a nie MSFS 2020 jako takiego.

Dlatego zgaduję, że może chodzić o coś innego - o przejście do coraz modniejszej opłaty abonamentowej (!)
Od początku masz MSFS w abonamentowym Game Pass.

Albo, heh, może to coś w rodzaju MS Flight, lol?  Takie niby coś arcade dla konsolowych casuali (...)
Reklama jest celowana tam, gdzie największa grupa docelowa - właśnie w casuali. A reszta będzie latać tak jak do tej pory.
MSFS 2020 też nie promowali jako hiper realistyczny symulator, którego opanowanie wymaga zapoznania Encyklopedii w 4 tomach oraz dodatku*.
A reklama FSX?

Ogólnie, to wielkie halo, bo firma wypuściła komercyjny produkt i chce na nim zarobić. Oczywiście, że chce zarobić, bo po to było to wszystko robione.

* Mam na strychu 4 tomy jedynie słusznej Encyklopedii wydanej w jedynym słusznym ustroju, mogę wypożyczyć do poczytania ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 18, 2023, 21:42:43 »
Jeśli chodzi o mnie i o latanie jakie preferuję w MSFS, to mi się 2024 bardzo podoba. Natomiast moim skromnym zdaniem fajnie by było, gdyby jakoś połączyć obydwie platformy (2020 i 2024) po prostu blokując dodatkowe funkcje dla nieposiadających 2024.
Tak, czy inaczej- ja tam się bardzo cieszę z tego, co zobaczyłem :)

Offline bla

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 18, 2023, 23:26:53 »
Od początku masz MSFS w abonamentowym Game Pass.
No tak, ale jest też dostępny normalny zakup. Co do abonamentów mam złe doświadczenie z obserwacji produktów Adobe. Były wydawane co jakiś czas nowe wersje. Z wcześniejszą raz kupioną wersją można było pracować wiele lat bo w nowych często były głównie wodotryski. Teraz prawie wszystko od nich jest tylko w abonamencie. I abonament jest tak wysoki, że po kilku miesiącach zaczyna przekraczać cenę tego co wcześniej można było kupić na kilka lat. Mam nadzieję, ze z FS2024 tak nie zrobią chociaż moda na abonamenty w szeroko rozumianych mediach i IT narasta. Głównie tego się obawiam.

Jeśli chodzi o mnie i o latanie jakie preferuję w MSFS, to mi się 2024 bardzo podoba. (...) Tak, czy inaczej- ja tam się bardzo cieszę z tego, co zobaczyłem :)
Widać, że będzie to, czego brakowało w MS2020, a było w FSX: misje. Nie korzystałem często, aby pomysł był całkiem fajny. Jeśli w FS2024 misje nie będą kosztem realizmu, to może to być świetne urozmaicenie.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 28, 2023, 20:55:02 »
Ciekawe jak im to wyjdzie, na pewno mają trudniej niż w FS2020 gdzie rewolucją była grafika bo moim zdaniem wydajność i fabułę trudniej sprzedać. Raczej nie mogą to być misje z generatora z punktu A do B bo będzie wiało nudą, znowu kampania nastawiona na symulację może być wysokim punktem wejścia. Mam nadzieję, że pójdą w coś w stylu Forza Horizon i jakiś wydarzeń, a nie mikroekonomii. Miło, że produkt rozwijają ale nadal mam trochę niesmak, że nie dało się połatać tego co jest.

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 28, 2023, 21:42:10 »
Na razie, to faktów mamy mało. Ten, kto coś wie, to ma NDA. Reszta wróży. ;)
Krotności wydajności, to taki piękny ogólnik.
Na razie mnie nieco niepokoi ich pomysł na streamowanie danych z serwerów. W którymś wywiadzie z twórcami było to poruszone, że sam FS jak i patche będą mniejsze rozmiarowo, bo więcej rzeczy będzie się ściągało z serwera niż sczytywało z dysku.
Jestem staroświecki. Mam światłowód 300 Mbit, ale dalej wolę mieć dane na dysku i ściągać te gigabajtowe patche niż później być w pełni zależnym od humorów infrastruktury MSa.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 28, 2023, 21:45:50 »
To prawda, pobożne życzenie. FS(X) nigdy nie należał do łaskawych pod względem wymagań graficznych. Może sytuację nieco uratuje fakt, że konsole są jakie są, ale jakoś tak nie liczę na to. Mój komp i tak się tym udławi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 10, 2023, 10:39:21 »
A tak przy okazji, bo nie siedzę teraz w MSFS. Wiemy, że obecne dodatki mają działać z MSFS 2024, ok fajnie, ale co z zakupami zrobionymi na Marketplace MSFS? Czy były jakieś komunikaty na ten temat? Czy jak będzie się na tym samym koncie, to zakupy przejdą na MSFS 2024, przynajmniej te z Asobo jak Local Legend itp.? Było to poruszane?

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 10, 2023, 10:45:47 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline bla

• *
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 10, 2023, 20:14:35 »
Tak, marketplace też będzie przeniesiony. https://www.flightsimulator.com/microsoft-flight-simulator-2024-faq/
Tylko chyba nie da się pożenić konta MS Store ze Steam? MSFS2020 mam z MS Store. Żałuję tego i MSFS2024 kupiłbym już ze Steam. Ale wtedy pewnie dodatków kupionych dla MSFS2020 nie da się wykorzystać bo to będą chyba dwa różne konta?

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 10, 2023, 20:29:20 »
Tylko chyba nie da się pożenić konta MS Store ze Steam? MSFS2020 mam z MS Store. Żałuję tego i MSFS2024 kupiłbym już ze Steam. Ale wtedy pewnie dodatków kupionych dla MSFS2020 nie da się wykorzystać bo to będą chyba dwa różne konta?

Chyba, że zaoferują jakąś migrację. Z tym, że przeważnie migracje działają w drugą stronę czyli ze Steam do siebie, a nie na odwrót :).

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 10, 2023, 21:08:27 »
O ile wiem marketplace jest jeden, niezależnie od tego czy gra jest na Steam czy w MS Store. Na Steam nie kupujesz dodatków, tylko "kredyty", które potem wydajesz w grze i pozostają przypisane do konta Microsoftu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 17, 2024, 13:01:25 »
Czy pojawiły się już jakieś oficjalne informacje albo przecieki na temat planowanej daty premiery? MSFS2020 jest aktualnie w promocji -40% na Steam i zastanawiam się czy w końcu go kupić, czy nie, skoro MSFS2024 "tuż za rogiem". Tylko czy na pewno?