Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024  (Przeczytany 33938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Microsoft Flight Simulator 2024
« Odpowiedź #60 dnia: Września 21, 2024, 23:32:09 »
Znalazłem takie zestawienie (niestety w formie video). Widać, kto za jaki moduł odpowiada:

MSFS2024 FULL Plane List (Standard + Premium + Premium Deluxe)
https://www.youtube.com/watch?v=k55v3e70NCA

Chinook to chyba Virtavia.

Wychodzi na to, że Blackbird Simulations. Cieszymy się? Nic mi te nazwy deweloperów nie mówią, bo nie siedzę aż tak w światku MSFS.

Ps. MSFS kupowałem w argentyńskim sklepie Microsoft Store i nie było z tym problemu, ciekawe czy teraz dalej tak można :).

Ja kupowałem specjalnie na Steam, ale to porażka, bo nic to nie daje - i tak instalator wszystkie dane zasysa (w ślimaczym tępie) z serwerów MS. Wiec będę pewnie szukał teraz wersji MS Store w jakiejś kluczykowni.

« Odpowiedź #61 dnia: Września 22, 2024, 01:01:41 »
MSFS kupowałem w argentyńskim sklepie Microsoft Store
Podobno to załatali i region jest jakoś weryfikowany. Zobaczymy bliżej premiery.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #62 dnia: Września 22, 2024, 09:18:13 »
Jedno, na co trzeba zwrócić uwagę kupując grę w innym sklepie niż 2020, to że w poprzedniej edycji dodatki kupione w marketplace nie migrowały pomiędzy Steam a Microsoft Store. Jak będzie w 2024 chyba jeszcze oficjalnie nie wiadomo, ale możliwe, że podobnie.

"if you purchase a DLC on Steam, you cannot transfer it to the Microsoft Store version and vice-versa."
https://flightsimulator.zendesk.com/hc/en-us/articles/360017706059-Microsoft-Flight-Simulator-FAQ
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #63 dnia: Września 22, 2024, 10:07:13 »
 :o Nie miałem o tym pojęcia. Wydaje się to idiotyczne, bo przecież zakupu dodatków dokonuje się w sklepie MS z poziomu gry. To nie jest zakup przez Steam (jak w przypadku dodatków do FSX). Czy czegoś nie rozumiem?

« Odpowiedź #64 dnia: Września 22, 2024, 12:44:17 »
Chinook jest ponoć od Blackbird Simulations, to chyba oddział Milviz. Oni robili jakieś kontrakty zdaje się dla Marines, więc jest szansa że to będzie porządnie zrobione.
Na forum MSFS jest nieoficjalna lista, ale jest mocno niekompletna jeśli chodzi o informacje o autorach dodatków. Np. H225 nie ma przypisanego "HPG". Jestem ciekaw, czy 747-400 Global Supertanker to nie jest ten sam produkt który HPG wydało kiedyś. Musieli go po paru dniach usunąć ze swojego sklepu, bo były problemy z licencją. MSFS ma na pewno umowę z Boeingiem, więc może tą drogą udało się ten produkt wydać ostatecznie?
https://www.imghippo.com/i/Sxwgr1727001317.png

« Odpowiedź #65 dnia: Września 22, 2024, 18:09:13 »
Np. H225 nie ma przypisanego "HPG". Jestem ciekaw, czy 747-400 Global Supertanker to nie jest ten sam produkt który HPG wydało kiedyś.

H225 na pewno jest od HPG, a 747 Supertanker jest od Working Title Simulations. To da się potwierdzić z tego filmu, który podlinkowałem wyżej (a jest tam po prostu pokazane menu z gry, z wersji przeznaczonej do prezentacji dla wybrańców, tzw. "naganiaczy z jutuba").

Aha, a odnośnie Chinooka, to podobno jest to produkt bazujący właśnie na tym co było robione dla wojska. W tym wywiadzie kierownik całego projektu, wskazał ten moduł jako ten, który najbardziej go ekscytuje. Więc chyba będzie zacnie.

https://youtu.be/sV8oDudhdJY?t=300
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2024, 18:19:40 wysłana przez Jascha »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #66 dnia: Września 22, 2024, 23:31:42 »
Chinook jest ponoć od Blackbird Simulations, to chyba oddział Milviz

Jak CH-47 jest od Blackbird to tak, to jest Milviz (i żaden tam oddział :)), natomiast to jest refresh wcześniejszego modelu, który powstał wraz z Nemeth. Jakościowo będzie ok.

Ja kupowałem specjalnie na Steam, ale to porażka, bo nic to nie daje - i tak instalator wszystkie dane zasysa (w ślimaczym tępie) z serwerów MS. Wiec będę pewnie szukał teraz wersji MS Store w jakiejś kluczykowni.

Teraz faktycznie już chyba nie ma tej opcji, by kupić w innym sklepie niż swój lokalny. Wtedy jak kupowałem MSFS 2020 to było to tak, że na G2A kupowało się po prostu doładowanie w danej walucie i nią się płaciło w MS Store (przykład). Teraz jest jakaś adnotacja, że nie można aktywować w PL, więc wnioskuję faktycznie, że to już nie działa ;P.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #68 dnia: Września 25, 2024, 16:49:18 »
Lista developerów odpowiedzialnych za poszczególne samoloty, w formie ładnej tabelki: https://forums.flightsimulator.com/t/msfs-2024-aircraft-lineup/646693/348
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2024, 20:53:27 wysłana przez KosiMazaki »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #69 dnia: Września 25, 2024, 21:46:07 »
H225 ma być dostępny poza Premium Deluxe, przynajmniej tak wynika ze słów Jorga jakie padły na dzisiejszym streamie. A konkretnie to wszystkie dodatki mają być dostępne do zakupu pojedyńczo, a nie tylko jako pakiet w droższych wersjach MSFS2024. Bardzo mnie to cieszy.

« Odpowiedź #70 dnia: Września 26, 2024, 22:21:37 »
MSFS2024 pojawił się ostatnio na Steam.

https://store.steampowered.com/app/2537590/Microsoft_Flight_Simulator_2024/

Porównanie cen w różnych walutach:

https://steamdb.info/app/2537590/

Szkoda, że nie można kupić za USD... Choć nie wiem czy to nie błąd, bo jest 70 USD, ale 80 EUR.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #71 dnia: Września 29, 2024, 22:27:20 »
Chyba nawet dobra cena jak za tę wersję (steel book). Taniej niż digital w sklepie oficjalnym, więc jest też szansa, że pozostałe wersje będą tańsze w sklepach PL, niż w sklepie XBox.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2024, 00:11:42 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline bla

• *
« Odpowiedź #72 dnia: Września 30, 2024, 00:15:29 »
Poprzednio (FS2020) wersja pudełkowa też u nich wychodziła najlepiej i tam kupiłem.
Szkoda, że tym razem wersja pudełkowa nie jest najwyższą jeśli chodzi o zawartość. Przy czym nie mam na myśli tej wersji "kolekcjonerskiej", w której jest kupa średnio przydatnych fizycznych rupieci podnoszących cenę. Chodzi mi o wersję "Aviator", w której jest komplet wydanych przez MS samolotów. Jak rozumiem, ona nie jest wersją pudełkową :-(. Dla kolekcjonera pudełkowych FS jest to jednak rozterka, którą wersję kupić :-(.

« Odpowiedź #73 dnia: Września 30, 2024, 00:21:19 »
Rozumiem, że teraz ta wersja "pudełkowa" to tylko klucz aktywacyjny i nie trzeba się martwić o problemy z płytą w napędzie, które mieli ludzie przy MSFS2020, tak?

Offline bla

• *
« Odpowiedź #74 dnia: Września 30, 2024, 00:33:30 »
Na to niestety wygląda (że same płyty, a nie, że brak problemów); plus chyba jakaś smycz w pudełku ;-). W FS2020 poza płytami były jeszcze dwie książeczki do poczytania. Ale te książeczki to już nie taka fajna literatura, jak ta która była dodawana w dawnych czasach aż do wersji FS2000. Tutaj chyba nic takiego już nie będzie (tak wygląda ze zdjęć). Wyższa cena, a wydania uboższe ;-).