Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024  (Przeczytany 33944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Microsoft Flight Simulator 2024
« Odpowiedź #90 dnia: Października 01, 2024, 20:46:38 »
Czy od tych H225, C17 i CH-47 oczekiwanie symulacji na poziomie DCS jest na miejscu?

Jak najbardziej, oczywiście z wykluczeniem ew. uzbrojenia i aktywnie działających systemów środków zaradczych (chociaż flary mogą być, a jak nie to ... jest dodatek do tego).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #91 dnia: Października 01, 2024, 21:01:13 »
Jak zwykle do skalkulowania - w MSFS 24 będzie można osobno dokupić samoloty, które nie będą w wersji Standard. Cen jeszcze nie ma.
Nie wiem jak będzie ze zniżką w MS Store na samoloty od MSa dla posiadaczy Premium Deluxe. Takie coś jest w MSFS 20. Na ATRka miałem zniżkę. 
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #92 dnia: Października 01, 2024, 22:19:10 »
bardzo głęboką symulację systemów, usterek.

To nie Accu Simy ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #93 dnia: Października 01, 2024, 22:54:31 »
Jak zwykle do skalkulowania - w MSFS 24 będzie można osobno dokupić samoloty, które nie będą w wersji Standard. Cen jeszcze nie ma.

Nie ma, ale to jest niemożliwe by osobno się opłacało. Ile kosztuje dobrej jakości moduł do MSFS? Od 30 USD wzwyż? No chyba, że tu wyjątkowo ceny kosmiczne niskie będą.

Bądźmy szczerzy, ta wersja Premium Deluxe to jest koszt 2 modułów do DCS w pełnej cenie. W sumie to nawet nie starczy.

Jeśli te H225, C-17 i Chinook są na poziomie DCS, to już dla samych tych maszyn jest to opłacalny zakup. Tak to w sumie widzę (próbując racjonalizować wydanie tej kasy :P).

PS. Czy te wszystkie world update z MSFS 2020 będą dostępne w nowej wersji też?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #94 dnia: Października 01, 2024, 23:47:15 »
PS. Czy te wszystkie world update z MSFS 2020 będą dostępne w nowej wersji też?

A to jest dobre pytanie. Obstawiam, że tak, bo MSFS 2024 to taki MSFS 2020 na sterydach z kompatybilnością wsteczną (zobaczy się).

Jak patrzę na filmiki, to w sumie nawet w grafie nie ma jakiś specjalnych różnic. Obsługa lotniska, pojazdy itp. wszystko to samo nawet. Wziąłem tę pudełkową Deluxa, chociaż w MSFS nie latam już pół roku. Ciekaw jestem czy coś poprawią za to z VR. Niby mieli, ale mieli też wiele rzeczy poprawić i się nie doczekałem.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #95 dnia: Października 02, 2024, 09:09:00 »
Wszystkie World Update będą zintegrowane z nową wersją, tzn. nie będzie wymagana instalacja dodatkowych paczek.

Jeśli ktoś ma wątpliwości, najlepiej poczekać do premiery. W preorderze nie ma zniżki więc równie dobrze można poczekać na pierwsze recenzje i opinie graczy.
Podejrzewam, że pierwszego dnia to i tak serwery klękną i nie da się grać :D

Kilka screenów z C-17 tutaj: https://fselite.net/content/introducing-the-microsoft-flight-simulator-2024-miltech-boeing-c-17a-globemaster-iii/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #96 dnia: Października 02, 2024, 17:02:50 »
Jeśli ktoś ma wątpliwości, najlepiej poczekać do premiery. W preorderze nie ma zniżki więc równie dobrze można poczekać na pierwsze recenzje i opinie graczy.
Podejrzewam, że pierwszego dnia to i tak serwery klękną i nie da się grać :D

A ta Premium Deluxe za 500 zł z Media Expert to nie jest jakaś promka?

« Odpowiedź #97 dnia: Października 02, 2024, 17:47:13 »
Ciekaw jestem czy coś poprawią za to z VR.
O VR wiele nie mówią poza ogólnikami, że będzie lepiej.
Zapowiadany wbudowany w MSFS 24 auto-FPS daje nadzieje, że i w VR będzie dobrze.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #98 dnia: Października 06, 2024, 19:54:19 »
To mój pierwszy post tutaj więc cześć wszystkim.

W MSFS grałem lata temu i była to bodajże wersja FSX. Z tego co pamiętam szło mi okropnie bo brakowało mi cierpliwości na naukę ale i tak zawsze mnie ciągnęło do tej serii bo od dzieciaka marzyło mi się latanie (choćby i w symulatorach). Do tego zawsze lubiłem gry ekonomiczne i budowanie firm od zera w takich produkcjach jak ETS czy ATS marząc by kiedyś ktoś zrobił coś podobnego tyle że z samolotami zamiast ciężarówek.

Parę dni temu dowiedziałem się że w listopadzie wychodzi FS2024 który nie dość że wygląda rewelacyjnie to jeszcze posiada tryb kariery umożliwiający stworzenie swojej firmy i rozwijanie "pilota" od zera  w różnych dziedzinach w tym i cargo delivery. Nie ukrywam że napaliłem się strasznie na ten tytuł do tego stopnia że zacząłem nawet szukać jakiegoś Joysticka pod symulatory bo jednak latanie na klawiaturze nie ma sensu.

Stąd mam kilka pytań do ludzi siedzących w FS dłużej zwłaszcza w 2020.

1. Czy Thrustmaster 16000M z przepustnicą to dobry wybór aby pogodzić funkcjonalność z rozsądną ceną? To chyba najczęściej polecany kontroler na początek chociaż spotkałem kilka opinii o niskiej trwałości jednej z osi, dokładnie chodzi chyba o skręcanie drążka.
2. Marzy mi się start od zera i powolne odblokowywanie takiego samolotu jak C17 czy Dreamlifter. Zamierzałem po prostu kupić podstawową wersję gry ale z tego co widzę te 2 wymienione są dopiero w Premium Deluxe która kosztuje aż 500 złotych (z tego linku w ME który znalazłem w tym temacie). Podobno da się dokupić pojedyncze samoloty tyle że gdzieś wyczytałem że wychodzi to drogo. Ktoś się orientuje ile kosztowały samoloty w wersji 2020? Do tego jest tam jeszcze Cesna Citation Longitude która też mi się podoba więc podejrzewam że i tak taniej wyjdzie kupić tą wyższą wersję niż Standard i dokupywać 3-4 samoloty?
3. Czy macie jakieś ciekawe poradniki czy playlisty na YT dla początkujących które warto przestudiować aby wejście w FS było jak najmniej bolesne? Jest tego masa ale może są jakieś polecane źródła wyróżniające się na tle innych. Czy może wbudowane tutoriale na tyle dobrze wszystko pokazują że pozostaje jedynie ćwiczyć i nabierać praktyki?
4. Jest coś co powinienem wiedzieć zanim zabiorę się za zakupy i naukę czy pozostaje już tylko odliczać dni do premiery?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #99 dnia: Października 07, 2024, 10:00:34 »
1. dobry wybór, bo główne osie X/Y są przynajmniej trwałe (contactless sensor). Zanim skrętna rączka się popsuje, to będziesz już wiedział, czy się wkręciłeś i chcesz dokupić pedały, czy sprzęt idzie do szafy. Poza tym jeśli celujesz w zestaw z przepustnicą, to ta przepustnica Thrustmastera ma też dedykowane łopatki, których można używać zamiast skrętnej rączki w joysticku.

2. Tryb kariery chyba mniej więcej na tym będzie polegał, czyli od zera do bohatera zaliczając kolejne etapy kariery pilota, od prostych samolotów do skomplikowanych. Ceny pojedynczych samolotów w 2024 nie są znane, w obecnej wersji Microsoft sprzedaje swoje dodatkowe samoloty po 60 PLN / sztuka, 45 PLN jeśli masz edycję premium. W podstawowej edycji nie będzie 787 i Dreamliftera, ale są 737 Max i 747 Freighter, to dość zbliżone w obsłudze maszyny. Są też Airbusy.

3. Możesz zacząć od https://calypteaviation.com/nauka-latania/

4. Oprócz tego co wydaje sam Microsoft, jest bardzo duży rynek dodatków do symulatora, zarówno we wbudowanym Marketplace jak i poza nim. Więc której byś edycji nie kupił, to dopiero początek kolekcji ;). Z jakością bywa różnie, od totalnego badziewia do bardzo zaawansowanych dodatków, znacznie przewyższających szczegółowością to, co dostarcza Microsoft.
Tutaj lista aktualnie dostępnych samolotów: https://msfsaddons.com/2023/11/08/our-updated-list-of-aircraft-currently-available-for-microsoft-flight-simulator/
A tutaj przeglądarka obecnego Marketplace w 2020. To nadal nie wszystko, bo niektóre dodatki są dostępne tylko poza Marketplace, na innych stronach: https://msfsmarket.place/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #100 dnia: Października 07, 2024, 20:10:41 »
Dzięki wielkie za info a zwłaszcza ten link do CalypteAviation.

Co do addonów to na razie daleka przyszłość, zanim odnajdę się w podstawowej wersji i nauczę poprawnie latać to długi czas minie. Ale fajnie że FS ma takie zaplecze rozwinięte, takie community niesamowicie potrafi wzbogacać rozgrywkę.

« Odpowiedź #101 dnia: Października 08, 2024, 23:15:07 »
Taaaa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #102 dnia: Października 09, 2024, 08:07:33 »
Jak się okazuje, to nie. ;)
https://lowcygier.pl/preordery/microsoft-flight-simulator-2024-premium-deluxe-steelbook-pc-xbox-za-46890-zl-w-gamefinity/

Sklepu nie znam, ale jak na razie to najlepsza cena. Taniej na tę wersję pewnie nie będzie. Ja zamówiłem ten za 500zł, ale nic nie przyszło (myślałem, że już się to dostanie, a tylko kod zadziała po 19.11), ale widać, że jednak będą wysyłać chyba dop. bliżej premiery.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #103 dnia: Października 09, 2024, 18:22:00 »
Zakładając, że nie kupowałem żadnego dodatku w Marketplace w MSFS2020 (tą wersję mam na Steam), to czy ma sens kupować MSFS2024 w wersji MS Store? Bo mocno rozważam tą wersję pudełkową, ale właśnie zastanawiam się, czy są jakieś minusy tej wersji vs wersji Steam. Coś kojarzę, że były problemy z folderem Community w MSFS2020 zakupionych na MS Store. Prawda to?

« Odpowiedź #104 dnia: Października 09, 2024, 19:21:07 »
Coś kojarzę, że były problemy z folderem Community w MSFS2020 zakupionych na MS Store. Prawda to?
Dawno temu. Poza tym wystarczyło przy instalacji podać swoją ścieżkę do Community, nawet na innym dysku.
Ja od początku tak miałem (na innym dysku) i ani razu nie miałem z tym problemu.
Taaaa...