Polatałem w nowego FS już około 15 godzin w VR więc pierwsze wrażenia mogę opisać. Oczywiście pierwsze godziny zajęło mi ustawienie wszystkiego pod siebie i komputer. Jeśli chodzi o sterowanie to Asobo są mistrzami w komplikowaniu prostych rzeczy, ale udało się to jakoś sprawnie ogarnąć. Jedyne co mnie irytuje to to, że nie mogę ustawić trymera push/relase dla śmigłowców. Działa tylko ten pod grzybkiem, i to tylko dla części maszyn. Reszta działa, idzie wyregulować osie itp. Nie jest to jakoś przejrzyste ale da radę ogarnąć. Grafika na monitorze 2D śliczna, mogłem ustawić w zasadzie maksymalne detale i na szybkie sprawdzenie wszystko chodziło dobrze. W VR sprawa wygląda w zasadzie podobnie do MSFS 2020, czyli ustawienia przeważnie w okolicach medium, część na high, część na low w zależności od preferencji. Jak już uzyskam w większości te 45 fps z reprojekcją uznaję temat za zamknięty i zabieram się za latanie. Czas wczytywania gry zdecydowanie szybszy niż MSFS 2020, mam szybkie łącze i nie zanotowałem żadnych problemów z ładowaniem tekstur itp. W zasadzie gdybym nie wiedział, że całość leci z chmury to bym nie zauważył. Gra nie zaliczyła u mnie żadnej zwiechy, wywalenia do pulpitu itp, a skaczę dosyć często po różnych lokacjach, samolotach itp. Model lotu wydaje się identyczny z poprzednią wersją, za wyjątkiem poruszania się po powierzchni ziemi - tutaj jest lepiej, bardzie realistycznie i czuć większe opory toczenia. Samo podłoże to duży plus w stosunku do wersji 2020, ma lepszy detal, mapowanie nierówności, drobne kamienie, trawa, krzewy oraz zróżnicowane modele drzew. Na latanie śmigłowcami i GA jest super. Wchodzenie/wychodzenie z maszyn bardzo fajny dodatek. Karierę dopiero zacząłem, fajne jest to, że generuje misje w oparciu o lotnisko, które sobie sami wybraliśmy. Dodatki, które miałem zakupione do wersji MSFS2020 działają bez problemów (z jednym wyjątkiem - Spitfire od Flyingiron simulations nie ma dźwięku, może muszę ściągnąć nowszą wersję, bo zwyczajnie przekopiowałem go z folderu do folderu). Dodatki typu prawdziwy ruch na lotniskach (sprawdzałem z Flightradar24 - zgadają się), wbudowany tablet do planowania trasy, mapy lotnisk i podejść - super sprawa. Misje i zadania to też dodatkowa zachęta do latania, szczególnie, że w zasadzie większość czasu w MSFS2020 spędzałem w duecie H145 + Action Pack od HPG.
Podsumowując , to na ten moment jestem zadowolony. Wiadomo, gra nie jest idealna, ale już na tym etapie wciąga niesamowicie - wczoraj usiadłem 'na chwilkę', i z przyczyn czysto praktycznych zmusiłem się do skończenia o 04:20 na ranem...