Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024  (Przeczytany 33925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Microsoft Flight Simulator 2024
« Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 01, 2024, 20:20:50 »
Logujesz się na swoje konto MS. Tam masz zakupione produkty (Historia zamówień).
Uzasadniłem, że produkt niezgodny z opisem i w treści napisałem (po angielsku), że produkt wygląda obecnie jak wersja beta. Jest niezgodny z opisem i nie dział jak powinien.
Kupiłem 27 listopada.
Bartek
Aztec.pl

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #196 dnia: Grudnia 01, 2024, 20:32:47 »
Dzięki.Szybko tam działają - napisałem przed chwilą i też zostało zatwierdzone :)  i przyznane. Do 4 grudnia zwrócą.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2024, 20:42:31 wysłana przez castor »

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #197 dnia: Grudnia 02, 2024, 16:12:37 »
Polatałem w nowego FS już około 15 godzin w VR więc pierwsze wrażenia mogę opisać. Oczywiście pierwsze godziny zajęło mi ustawienie wszystkiego pod siebie i komputer. Jeśli chodzi o sterowanie to Asobo są mistrzami w komplikowaniu prostych rzeczy, ale udało się to jakoś sprawnie ogarnąć. Jedyne co mnie irytuje to to, że nie mogę ustawić trymera push/relase dla śmigłowców. Działa tylko ten pod grzybkiem, i to tylko dla części maszyn. Reszta działa, idzie wyregulować osie itp. Nie jest to jakoś przejrzyste ale da radę ogarnąć. Grafika na monitorze 2D śliczna, mogłem ustawić w zasadzie maksymalne detale i na szybkie sprawdzenie wszystko chodziło dobrze. W VR sprawa wygląda w zasadzie podobnie do MSFS 2020, czyli ustawienia przeważnie w okolicach medium, część na high, część na low w zależności od preferencji. Jak już uzyskam w większości te 45 fps z reprojekcją uznaję temat za zamknięty i zabieram się za latanie. Czas wczytywania gry zdecydowanie szybszy niż MSFS 2020, mam szybkie łącze i nie zanotowałem żadnych problemów z ładowaniem tekstur itp. W zasadzie gdybym nie wiedział, że całość leci z chmury to bym nie zauważył. Gra nie zaliczyła u mnie żadnej zwiechy, wywalenia do pulpitu itp, a skaczę dosyć często po różnych lokacjach, samolotach itp. Model lotu wydaje się identyczny z poprzednią wersją, za wyjątkiem poruszania się po powierzchni ziemi - tutaj jest lepiej, bardzie realistycznie i czuć większe opory toczenia. Samo podłoże to duży plus w stosunku do wersji 2020, ma lepszy detal, mapowanie nierówności, drobne kamienie, trawa, krzewy oraz zróżnicowane modele drzew. Na latanie śmigłowcami i GA jest super. Wchodzenie/wychodzenie z maszyn bardzo fajny dodatek. Karierę dopiero zacząłem, fajne jest to, że generuje misje w oparciu o lotnisko, które sobie sami wybraliśmy. Dodatki, które miałem zakupione do wersji MSFS2020 działają bez problemów (z jednym wyjątkiem - Spitfire od Flyingiron simulations nie ma dźwięku, może muszę ściągnąć nowszą wersję, bo zwyczajnie przekopiowałem go z folderu do folderu). Dodatki typu prawdziwy ruch na lotniskach (sprawdzałem z Flightradar24 - zgadają się), wbudowany tablet do planowania trasy, mapy lotnisk i podejść - super sprawa. Misje i zadania to też dodatkowa zachęta do latania, szczególnie, że w zasadzie większość czasu w MSFS2020 spędzałem w  duecie H145 + Action Pack od HPG.

Podsumowując , to na ten moment jestem zadowolony. Wiadomo, gra nie jest idealna, ale już na tym etapie wciąga niesamowicie - wczoraj usiadłem 'na chwilkę', i z przyczyn czysto praktycznych zmusiłem się do skończenia o 04:20 na ranem... ;)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 02, 2024, 18:03:00 »
Ja również zdecydowałem się i poprosiłem o zwrot za zakup '24.
Idea pobierania wszystkiego z chmury jest dla mnie nie do zaakceptowania, większość czasu latałem z niedoczytanymi teksturami zarówno terenu jak i samolotu (na zewnątrz i w środku).
Są też i plusy względem wersji '20, ale nie mogę co chwila od nowa ustawiać sterowania bo się nagle zmieniło na domyślne.

Zbyt dużo błędów, lepiej przesunąć premierę niż startować w taki sposób.

i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #199 dnia: Grudnia 02, 2024, 19:56:00 »
Dokładnie.
Wcześniej kolega some1 pisał, że samoloty i scenerie są pobierane na dysk, gdzieś do katalogu StreamedPackages. U siebie szukałem tego katalogu ale nie go nie znalazłem. Natomiast ładując kilka razy lot na tym samym lotnisku nie czułem, żeby to szło z dysku. Tekstury się wczytywały po chwili, czyli jakby były zaciągane z chmury.
Akurat łącze mam szybkie więc to dla mnie drugorzędne znaczenie, natomiast podstawowe niedopracowania, po prostu babole, są dla mnie nie do zaakceptowania. To takie babole, które pierwszy z brzegu beta tester powinien wyłapać i powinny być w płatnym programie od razu wyeliminowane przed premierą. Choćby to zaczytywanie do tabletu samolotu planu lotu z awioniki i odwrotnie. To nie działa. Pisali na forum, że naprawią to w łatkach.
Choćby błąd w takim A321 Neo V2 od iniBuilts, że nie działały przyciski pushback na flypad (albo działały losowo) lub też przy kliknięciu czegokolwiek na flypad, zasuwała się w tymże samolocie roletka przeciwsłoneczna pilota. To nie są jakieś błędy w jądrze produktu (przynajmniej w moim mniemaniu) ale po prostu niechlujstwo (nie wiem, czy wynikające z braku czasu i jakiś narzuconych z góry terminach wydania MSFS2024, czy z innych powodów).
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #200 dnia: Grudnia 02, 2024, 20:02:31 »
Ktoś napisał na forum FS, że "force trim" śmigłowców działa, tylko trzeba trzymać wciśnięty przy cofaniu drążka do pozycji neutralnej. Chciałem sprawdzić, ale mój FS2024 już się nie uruchamia :cry:, więc mam nadzieje, że pomoże.

« Odpowiedź #201 dnia: Grudnia 02, 2024, 20:40:29 »
Wcześniej kolega some1 pisał, że samoloty i scenerie są pobierane na dysk, gdzieś do katalogu StreamedPackages. U siebie szukałem tego katalogu ale nie go nie znalazłem.
https://forums.flightsimulator.com/t/when-msfs-2024-is-running-where-is-the-streamed-content-stored/670401/5
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #202 dnia: Grudnia 02, 2024, 20:46:51 »
Na 100% nie miałem takiego katalogu. Jak tylko some1 o tym pisał przeszukałem dysk.
I jak piszą, to wcale nie jest na C:
Sprawdzałem w miejscu instalacji MSFS2024 (a instalowałem to na innym dysku niż C:).
Teraz już nie sprawdzę bo wraz z wystąpieniem o zwrot skasowali moją licencję.

P.S.
Dziś pojawiła się pierwsza łatka. Jej zawartość jest nader skromna. Zobaczymy co przyniesie łatka w 9 grudnia.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2024, 21:00:41 wysłana przez konraf »
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #203 dnia: Grudnia 02, 2024, 22:19:44 »
A masz włączone wyświetlanie ukrytych/systemowych katalogów?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #204 dnia: Grudnia 02, 2024, 22:21:21 »
Czy ja dobrze widzę, że w MSFS2024 wprowadzono jakąś wirtualną walutę, za którą kupuje się samoloty w trybie kariery? Coś czuję, że M$ nie przepuści okazji do monetyzacji i w kolejnej odsłonie będzie można już nabyć te "goldcoiny" również za realne pieniądze w MS Store. Oczywiście dokręci się odpowiednio grind, by "kanapowców" odpowiednio zachęcić. ;)

Offline bla

• *
« Odpowiedź #205 dnia: Grudnia 03, 2024, 00:01:49 »
I tak w końcu za jakiś czas ponownie kupicie tego MSFS2024 więc po co teraz go zwracać ;)?

« Odpowiedź #206 dnia: Grudnia 03, 2024, 05:01:04 »
Dokładnie też tak uważam. Premiera klapa, bo serwery padły, ale tu można przymrużyć oko i wybaczyć i tak zrobiłem, po dwóch dniach MFS działał już elegancko. Żadnego CTD i zawiasów, co było bolączką MFS2020, owszem są babole jak wcześniej, było napisane, ale jest stabilnie i symulator jest o klasę wyżej niż wersja 2020. Więc myślę, że z czasem wszystko pójdzie w dobrą stronę.
Na plus jak dla mnie
-Zmienne pory roku
-Detale ziemi skały, drzewa
-Zbocza gór to już nie są rozciągnięte tekstury
-Kariera może trochę do poprawy, ale wyszło im to fajnie i wciągająco.
Hmm czy coś jeszcze? Na razie tyle tak to tak na szybko co mi przychodzi mi na myśl.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2024, 05:08:34 wysłana przez Zilog »

« Odpowiedź #207 dnia: Grudnia 03, 2024, 17:43:34 »
Na 100% nie miałem takiego katalogu. Jak tylko some1 o tym pisał przeszukałem dysk.
I jak piszą, to wcale nie jest na C:
Sprawdzałem w miejscu instalacji MSFS2024 (a instalowałem to na innym dysku niż C:).

Miałeś. To katalog w AppData który standardowo jest ukryty w windows. Inna ścieżka jest dla klienta Steam i inna dla klienta z MS Store.

« Odpowiedź #208 dnia: Grudnia 03, 2024, 18:08:37 »
I tak w końcu za jakiś czas ponownie kupicie tego MSFS2024 więc po co teraz go zwracać ;)?

Po pierwsze dla zasady. Nie lubię kiedy wciska mi się kit.

Po drugie, nie przesądzam na razie o ponownym (w przyszłości) zakupie. MFS '20 kupiłem dla lata od premiery, wcześniej korzystałem w P3D i XP11. Wersję '24 jak się okazuje - alfa - zbyt wcześnie.

Po trzecie, nie widzę dużej różnicy względem starszej wersji.

Ale wiadomo, tylko krowa nie zmienia zdania. :)
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #209 dnia: Grudnia 03, 2024, 18:22:48 »
Pewnie masz rację....i nic więcej nie muszę dodawać, bo pięknie tu ujął kolega West.
Bartek
Aztec.pl