W końcu się skusiłem na MSFS2024, niestety kariera to jedna wielka frustracja. Jeśli ktoś myśli o lataniu w karierze jedynie helikopterami, to czeka go rozczarowanie, będzie musiał zacząć od samolotu; "drabinka" kaeriery dla helikopterów przewiduje posiadanie najpierw licencji pilota prywatnego, a potem komercyjnego które "zdaje się" na samolocie, poza tym trzeba wykonać kilka misji zanim da się zgromadzić wystarczającą ilość wirtualnej waluty do opłacenia egzaminu do licencji pilota helikoptera. Jak już się to wszystko odblokuje, to:
-misje przewozu pasażerów są nudne jak flaki z olejem. Lecimy z punktu A do punktu B. Nie po to latam karierę helikopterem osobiście. W dodatku "pasażerownie" mają skryptowane rozmowy przez telefon które są irytujące i się powtarzają
-misje "krajoznawcze" (przelot do punktów nad którymi robimy okręg z zadaną prędkością i wysokością) są tylko trochę bardziej ciekawe niż loty pasażerskie, ale przynajmniej nie mają błędów
-misje transportu ładunków na podwieszeniu są świetne, ale niestety nie są losowe, a pre-generowane i się powtarzają, do tego trzeba przed zaakceptowaniem takiej misji sprawdzić na mapie, czy cel gdzie mamy dostarczyć ładunek nadaje się w ogóle do wyknania zadania, bo większość jest przesłonięta przez drzewa albo jest w dziwnych miejscach typu zbocza, więc dostajemy karę ze uszkodzenie ładunku nawet jeśli będziemy ostrożnie go opuszczać. Do tego detekcja kolizji jest generalnie spartaczona, zdarzyło mi się dostać karę za uszkodzenie ładunku (wykryta kolizja) podczas lotu 500 stóp nad przeszkodą. W ogóle ten tablet jest położony w chorym miejscu, bo przesłania widok który i tak jest ograniczony przez ogromne, nie działające lusterko. Mało tego, cała pętla rozgrywki jest poroniona- uruchomienie helikoptera, kołowanie w zawisie, start z pasa startowego, wymagane wzniesienie się na określony pułap, po czym konieczność wykonania zawisu celem podwieszenia ładunku...które symulator "spawnuje" na płycie z której kilka sekund wcześniej startowaliśmy (!) więc trzeba zawrócić, zniżyć lot o ten pułap który przed chwilą misja kazała nam osiągnąć i dopiero możemy kontynuować. Na szczęście sama fizyka lotu i tego jak się ten ładunek zachowuje (ma swoją bezwładność i wpływa na pilotaż) są zrobione moim zdaniem bardzo dobrze, więc w przyszłości kiedy naprawią te błędy będzie świetna zabawa.
-misja opryskiwania pola jest nawet fajnie zrobiona. W wersji Beta naprawili detekcję geometrii obszaru pod helikopterem, więc nie ma już efektu katapultowania helikoptera w górę przy zbliżaniu się do ciężarówki z platformą na której łądujemy płyn do oprysku (początkowo przywrócili ten stary błąd z MSFS2020 gdzie efekt przypowierzchniowy był właśnie uruchamiany gwałtownie przez błędną detekcję geometrii przeszkód, bo kalkulował na podstawie tylko jednego punktu pomiaru, więc przy zbliżaniu się do krawędzi typu helipad albo ciężarówka gwałtownie wyrzucał nas w górę ground effect). Niestety nadal ciężarówka pojawiała się pomiędzy drzewami w karierze i to pomimo tego, że w logu poprawek pisali, że to naprawili. Ponoć tym razem już na serio to ma być naprawione. Kiedy skończy się płyn do oprysku w zbiorniku to nie ma możliwości jego uzupełnienia i ten etap misji jest po prostu uznawany przez system za zakończony, co jest słabe.
-misja poszukiwawczo-ratownicza jest generalnie prawie niegrywalna, bo wymaga wylądowania bardzo blisko poszkodowanego (misje z wyciągiem odblokowuje się najpierw wykonując zdaje się 5 misji wymagających lądowania). Problem w tym, że poszkodowani są albo na skarpach, albo pomiędzy drzewami. Nie ma możliwości wylądowania wystarczająco blisko, poza chyba dwiema (które się powtarzają, więc trzeba czekać aż ta akurat te znowu pojawią na mapie)
-misje przenoszenia ciężkich ładunków- nie komentuję dopiero dostałem możliwość ich wykonywania
Także dla miłośników helikopterów na ten moment to jest raczej materiał na dobrą zabawę kiedyś niż teraz. Ja jestem mimo wszystko optymistą, bo fizyka lotu mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła w H125 (nie jest idealnie, ale jest dużo lepiej niż mogłem spodziewać się po MSFS)