Autor Wątek: Opalarka elektryczna - jaką kupić?  (Przeczytany 1546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Opalarka elektryczna - jaką kupić?
« dnia: Czerwca 15, 2023, 11:56:12 »
Potrzebuję opalarki do zdjęcia starej, mocno łuszczącej się powłoki z drzwi zewnętrznych. Pożyczyłem na próbę od sąsiada - stara farba ładnie schodzi. Nie chcę jednak nadużywać jego uprzejmości. Pracy jest dosyć sporo i postanowiłem zakupić coś dla siebie. Nie będzie używana zawodowo. Macie jakieś typy/sugestie? Na znanym portalu są w sprzedaży opalarki firmy Black & Decker w cenie ~130 zł. Czy ta firma to jest jeszcze gwarancją jakości?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Opalarka elektryczna - jaką kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2023, 12:21:39 »
Z opalarkami to jest ruletka. Na pewno nie brałbym na aku, tylko zwykły przewód 230V. B&D to już tylko nazwa jak Stanley. Zresztą to ta sama piaskownica. Kup taką która ma dużo gwarancji i ewentualnie możliwość ustawienia temperatury. To się czasami przydaje. Parkside jest tani i ma 3 lata gwarancji. Przyzwoite opinie mają też narzędzia Macalister z Castoramy. Graphite też może się równie dobrze sprawdzić w amatorce. Nie spodziewałbym się po żadnym z tych urządzeń zbyt wiele, zwłaszcza w tej cenie, bo w każdym z nich jest taki sam drut oporowy, który może się przepalić w dowolnym momencie.

Dlatego jak Ci pasuje B&D, jest w dobrej cenie i ma dobrą moc (2000+ wattów), to też możesz wciągnąć.

Poza tym pomyśl czy nie szybciej i taniej pójdzie Ci butlą turystyczną 5kg z palnikiem na wężu. Ja tak opalałem okna, drzwi i grilla rozpalałem :D.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2023, 12:32:38 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Opalarka elektryczna - jaką kupić?
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2023, 13:28:18 »
Kupiłem opalarkę Parkside 2000W. Taką prostą za 69 zł. Zrobiła co miała zrobić. Przepracowałem nią ~ 30 godzin. Jestem zadowolony. Spełniła moje oczekiwania. Swoim wyglądem sprawia bardzo korzystne wrażenie. Polecam.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...