Autor Wątek: Kontrolery dla F-15E  (Przeczytany 2359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Kontrolery dla F-15E
« dnia: Lipca 01, 2023, 19:31:50 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kontrolery dla F-15E
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 02, 2023, 09:33:03 »
Całkiem fajne, jak ktoś ma tysiące PLN (pewnie) na zbyciu :evil: https://youtu.be/uXL9ZZi8fto.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2023, 09:08:04 »
Ale muszę dodać, że jestem b. zadowolony z dawnej wymiany drążka Warthog na Hornet. Sprawdza się teraz wyśmienicie, bo rozkład przycisków jest identyczny jak w F-15E. Coś zatem z "piętnastki" siedzi i u mnie ;). Przepustnica jest za to dość podobna jak w Warthogu (rozkład).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2023, 12:40:55 »
Jak dla mnie ten drążek Horneta nie umywa się* do drążka Warthoga/Vipera, który ma po prostu więcej przycisków. Jedyny problem to brak opcji przycisku w "grzybku" trymera i DMS robiącym za castle switch, ale te funkcje można sobie przypisać spokojnie do TMS.

* Jeśli chodzi o funkcjonalność, bo wiadomo, że fajnie mieć coś co odpowiada 1:1 temu, co mamy w wirtualnej kabinie.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2023, 15:32:37 »
Mam jeden i drugi. Ten od Horneta nie nadaje się do Vipera, to fakt. Ale do każdej innej maszyny (może poza A-10) pasuje jak ulał. No i w ustawieniu centralnym jest o wiele wygodniejszy.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2023, 16:38:13 »
Yoy jest/masz jakiś namiar na przedłużkę/adapter, żeby drąga F-18 zamocować w sposób realistyczny, czyli obrócony w prawo?
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2023, 18:37:00 »
Przedłużkę można wydrukować z thingverse: https://www.thingiverse.com/thing:3234770/files Da się ustawić dowolny kąt obrotu. Kabelek trzeba zrobić samemu, gniazdo i wtyk mini-din 5 pin. Gniazdo od biedy może być mini-din 6 pin, wtedy trzeba delikatnie wiertełkiem powiększyć otwór na wtyk (ja tak zrobiłem, bo gniazdo było nie do dostania).
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2023, 19:33:46 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2023, 20:21:48 »
Yoy jest/masz jakiś namiar na przedłużkę/adapter, żeby drąga F-18 zamocować w sposób realistyczny, czyli obrócony w prawo?

Ale z tym to nie ma problemu, robi to MFG, robi Virpil, nawet w Polsce jest ktoś kto robi prywatnie (Forum oficjalne IL-2 ale linku nie mam pod ręką). Ja kiedyś kupiłem MFG właśnie. Obrót akurat reguluje się pokrętłem w podstawie joysticka (ten pierścień którym się dociska). Można też zdaje się coś znaleźć na Alliexpres.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 10, 2023, 10:28:09 »
Jestem na etapie radarów i... widzę, że tu jest już klikania, że hej :D. Wczoraj przestawiłem sobie 1 MFD (lewy) na właśnie takie ustawienia 1:1 i jest to całkiem przyjemne (do tej pory pod MFD konfigurowałem sobie różne potrzebne kombinacje) więc chyba zrobię i drugi tak. Dwa stykną w zupełności. Natomiast przez to wypadło mi masę przycisków z których korzystałem i to jest minus. Jednak szybciej gdzieś się sięgnie metodą pamięciową (nawet w VR) niż myszka i klikanie. Zastanawiam się nad Elgato Stream Deck (teraz jest wersja MK.2). Kiedyś już myślałem o takim rozwiązaniu, jak to wyszło ale temat powrócił. Wtedy MFD mogę mieć jako MFD pod piętnastkę, a potrzebne mi kombinacje (głównie interface, kneeboard itp.) przenieść na Elgato. To jest o tyle fajne, że można robić też submenu więc możliwości są prawie nieograniczone. Ktoś z tego korzystał? Jak to się sprawdza?

Przykład w DCS: https://youtu.be/KFwKefFm3WU.
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2023, 19:47:24 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 10, 2023, 23:25:59 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2023, 09:06:46 »
Doszedł mi jeden Elgato Stream Deck na próbę i... powiem, że jestem zachwycony. Wersja MK.2, udało mi się kupić w bardzo dobrej cenie na OLX, 2 miesiące użytkowania. Do symulacji, jako uniwersalny panelik naprawdę świetna sprawa.

Jakby ktoś chciał to nawet na tym małym można sobie zrobić całkiem przyjemny UFC. Na razie tak go tylko postawiłem, muszę to sobie nieco inaczej przymocować ale ogólnie jestem pod wrażeniem. Bardzo ładnie wykonany, wszystko hula, przyciski w sam raz, opcji cała masa. Trzeba tylko pamiętać by dać soft jako uruchom jako administrator bo inaczej nie działał mi w DCS. Dodam też, że są różne pluginy, polecam Super Macro (BarRaider), ponieważ przy np. HotKey oprogramowanie od Stream Deck niektóre klawisze traktuje dość ogólnikowo, jak np. Alt to Alt, nie ma R lub L itd. :).
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2023, 23:00:18 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl