Autor Wątek: Tankowanie w locie  (Przeczytany 2114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Tankowanie w locie
« dnia: Lipca 28, 2023, 10:30:18 »
Próbowaliście? Ciekawa jazda ;). Za pierwszym razem było słabo. Zmieniłem ustawienia osi na 8% X i Y i jest łatwiej. Ważne by tanker miał prędkość min. 300, a najlepiej 340-350kts IAS. Przy takich ustawienia, za trzecim razem już ok, zatankowany z 6000 na 22600 więc pełne zbiorniki wew. Trwa to natomiast całe wieki (chyba cała procedura z 20min nawet). Aż strach się bać jakby były jeszcze zbiorniki ext. Łapa boli od ciągłych korekt. Ogólnie "niezła" zabawa i bardzo męcząca, wręcz masochistyczna procedura. :evil:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Tankowanie w locie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 29, 2023, 13:25:38 »
Ja testowałem. Generalnie tankowanie z kija jest proste jak konstrukcja cepa, ale tutaj największym wyzwaniem dla mnie jest widoczność. Rama owiewki bardzo utrudnia zarówno zbliżanie jak i samo tankowanie, ponieważ zasłania sygnalizację na tankowcu. Trzeba się gimnastykować z TrackIR.

Powyższy screen to jeszcze zbliżanie - w trakcie tankowania jesteśmy wyżej, więc sygnalizacja jest już widoczna, ale pod takim kątem, że ledwo widać te sygnały (to chyba też ogólnie problem DCS, że te światła są mało widoczne). W każdym razie, jest to dla mnie podstawowe utrudnienie, w stosunku do F-16C, gdzie tankowanie (zwłaszcza w BMS) to czysta przyjemność.

Miałem trochę problemów z oscylacją, ale dostosowanie krzywej osi joysticka faktycznie pomogło. Plus ogólnie przydałoby mu się smarowanie. ;)

Co do czasu tankowania, to wydaje mi się normalny. Za drugim podejściem zatankowałem z ok. 6700 (30%) na 13700 (60%) czyli 7000 lbs i trwało to łącznie jakieś 2,5 minuty. Oczywiście mówimy o czasie połączenia, bo stosunek był mocno przerywany i faktycznie cała operacja trwał długo. ;) Ale z tego wynika, że zatankowanie F-15E lecącego na oparach pod korek (22k) powinno trwać jakieś 7 minut. Tragedii nie ma.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 01, 2023, 17:06:34 »
Zrobiłem moda pod światła PDL (są lepiej wdoczne): https://www.digitalcombatsimulator.com/en/files/3332394/ , w mojej ocenie bardzo pomaga.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 06, 2023, 21:31:12 »
Dzięki. Zmiana raczej subtelna, ale jak najbardziej mile widziana.

Tutaj jeszcze porównanie F16C z widocznością w przypadku F-15E (z modem od YoYo).

Najlepsza pozycja w przypadku F16C:

Ale nawet w F-16C jak jesteśmy nieco wyżej, to sygnalizacja jest znacznie słabiej widoczna. Nie wiem na ile to kwestia moich ustawień graficznych, AA itp.

W przypadku F-15E wygląda to tak. Przez ograniczenia związane z ramą owiewki nie bardzo da się poprawić widok. Zasadniczo trzymamy sygnalizację między ramą a górną krawędzią HUD.

Tankowanie F-15E na pewno tanowi większe wyzwanie niż w F-16C. Poza utrzymaniem właściwej prędkości na pewno bardziej trzeba się napracować w zakresie utrzymania idealnej wysokości. Ale w końcu również mi udało się bodajże za 4 razem zatankować pod korek (choć warunki miałem idealne). Co prawda nadal na raty, ale czasy połączenia miałem już powyżej 1,5 minuty (max 2,5 minuty). Z 6000 lbs na 22600 lbs trwało to łącznie jakieś 13 minut. Sporym utrudnieniem jest to, że nie mamy możliwości wyświetlenia sobie stanu paliwa gdzieś na HUD czy UFC (nie znalazłem takiej opcji). Wymagane jest maksymalne skupienie, na dobrą sprawę przewidywanie ruchu wskaźnika sygnalizacji zanim zmieni pozycję, więc nawet takie spojrzenie na chwilę na dół, by sprawdzić ile jeszcze do końca, może wytrącić nas z pozycji. Moje subiektywne wrażenie jest takie, że połączenie znacznie łatwiej stracić niż w przypadku F-16C.

Przy okazji warto dodać, że na panelu bocznym lewym, mamy możliwość zablokowania napełniania zbiorników zewnętrznych pod skrzydłami, zbiornika zewnętrznego centralnego lub zbiorników konforemnych.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 07, 2023, 19:01:44 »
Jeszcze w temacie - YoYo, byłbyś w stanie coś z tym zrobić?

Chodzi oczywiście o pasek po prawej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2023, 18:13:19 »
Trochę masakra, rozmywa się to całkowicie. Nie wiem czy bez NVG nie byłoby prościej.

Jeszcze w temacie - YoYo, byłbyś w stanie coś z tym zrobić?

Tu jest niestety problem bo jest to zakodowane i nawet czarna tekstura będzie świecić. Przerabiałem to, może mniej intensywniej ale jednak. Modyfikacja wpisów nic nie dawała, bo ogólnie te paski chciałem wywalić, pod kątem właśnie mogą powodować, że przesuwającą się linię dość słabo widać. O ile z modyfikacją i lotem w dzień jest lepiej (zwłaszcza w VR), to nocą możliwe, że zawsze będzie tak właśnie. Natomiast jest światełko w tunelu, że da się dopasować i pod to. Zapowiedź kolejnego patcha, co po części będzie zawierać: https://twitter.com/Metal2Mesh/status/1687314533180723200.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2023, 21:04:34 »
Ja testowałem to z Twoim modem i bez. Nie miał on wpływu na widoczność tego prawego wskaźnika w nocy.

Ta wzmianka o patchu chyba raczej odnosi się o zmniejszenie jasności źródeł światła w kabinie moim zdaniem. Na sygnalizację tankowania wg mnie nie będzie mieć wpływu (jak się skręci jasność NVG to problem niewidocznego wskaźnika pozostaje).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2023, 21:32:32 »
Zobaczymy, bo oni tu piszą o jakimś filtrze mniej wrażliwym na jasne światła, może dotyczyć też tych zewnętrznych.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2023, 08:36:41 »
Tak, co do tego filtra, to dolozono tylko zmniejszenie intensywności oświetlenia w kabinie w momencie nałożenia NVG: https://youtu.be/Q28JViXxgG4.

www.yoyosims.pl