Autor Wątek: Temperatury CPU (AMD 7800X3D) + taktowanie pamięci (AMD EXPO)  (Przeczytany 2656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Temperatury CPU (AMD 7800X3D) + taktowanie pamięci (AMD EXPO)
« Odpowiedź #15 dnia: Października 04, 2023, 23:20:18 »
Może jest zapowietrzone nieco.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Października 05, 2023, 07:31:41 »
A dobrze je zamontowałeś? Chlupanie jest normalne, ale przy montażu warto pamiętać o poprawnym umiejscowieniu pompy i wlotów do chłodnicy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #17 dnia: Października 05, 2023, 17:43:39 »
Jest zamontowane prawidłowo moim zdaniem. Radiator pod górą obudowy, przewody wchodzą do radiatora od przedniej strony obudowy. Gdzieś znalazłem, że przechylenie obudowy, albo poruszanie radiatorem w trakcie pracy może rozwiązać ten problem, ale u mnie nie przynosi to rezultatu. Zresztą wydaje mi się, że takie rozwiązanie byłoby tylko chwilowe. Bo pompa też w końcu te bańki powietrza przepchnie, ale przy zimnym komputerze sytuacja się powtarza.

Mam butelkę z cieczą do uzupełnienia, choć w instrukcji jest napisane, że to temat po 2 latach użytkowania.

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 08, 2024, 19:09:35 »
W nawiązaniu do tego wątku, zupełnie zapomniałem o tym, że miałem sprawdzić ten undervolting. Okazało się to banalne w ustawieniu. Dałem -0.05V, jak w tym poradniku.

Guide for Undervolt CPU AMD Ryzen 7 7800x3D MSI B650, X670 bios settings, OC, RAM, FAN
https://www.youtube.com/watch?v=yOle5I3czts

Wyniki są bardzo zadowalające. Temperatura w stresie spadła o jakieś 10 stopni (zamiast 80C, jest 70C). Spadku wydajności nie zauważyłem (żadnego). Robiłem testy w Cinebench i też benchmark z CP2077.

W sumie dziwne, że to napięcie nie jest domyślnie w takich wartościach. O tym decyduje AMD czy producent mobo?

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 08, 2024, 21:39:52 »
W sumie dziwne, że to napięcie nie jest domyślnie w takich wartościach. O tym decyduje AMD czy producent mobo?
Bo Twój Ryzen bez problemu działa na -0,05 V, ale kolejny może się sypać błędami i potrzebuje np. -0,03 V do prawidłowego działania. Łatwiej, tfu... taniej na wszelki wypadek "dać więcej papu", najwyżej będzie się grzał i zmniejszy boost a tym samym wydajność. Ale nie trzeba robić testów na wielkiej ilości procesorów i szukać parametrów pod daną partię.

Co do napięć, to niech mnie poprawią. Sądząc z afery z palącymi się Ryzenami 7 spowodowane za dużym napięciem i późniejszym łataniem BIOSu, to producenci w oparciu o informacje producenta.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 09, 2024, 08:56:25 »
A to nie wiedziałem, że to jest zależne od egzemplarza. Z drugiej strony może też różne egzemplarze różnie się grzeją. Spotkałem kogoś kto twierdził, że ma 50-60C na tym procku (na domyślnych ustawieniach). Co wydaje mi się wręcz niemożliwe.

Te 10C "zaoszczędzone" to sporo. Więcej niż się spodziewałem. Dzięki temu mogłem sobie poprawić jeszcze nieco profil wentylatorów i zmniejszyć RPM. AIO od be quiet! teraz jest bardziej "quiet". ;D

Błędów żadnych nie zauważyłem. 10 minut Cienbench i godzinka w DCS. Wszystko śmiga jak wcześniej.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 09, 2024, 09:38:34 »
To jest ten sam fenomen, który w zamierzchłych czasach sprawiał, że niektóre sztuki podkręcały się lepiej od innych. Obecnie możliwości podkręcania są znikome, ale niektóre kawałki krzemu nadal osiągają lepsze parametry.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 09, 2024, 11:18:53 »
Zastanawiam się jeszcze, skoro -0.05V w ogóle nie zrobił na nim wrażenia (poza spadkiem temperatury oczywiście), to czy warto może jeszcze przetestować jeszcze niższe wartości? Sprawdziłem, w DCS wyszła mi średnia z 20 minut jakieś 68C. W "piku" 75C (to ten cichy profil wentyli). Nie wiem czy to jest warte zachodu. Można uszkodzić procek dając za niskie napięcie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 09, 2024, 11:39:27 »
Undervolting nie jest szkodliwy. Możesz schodzić z napięciem ile chcesz, aż do momentu utraty stabilności. Dopóki jest stabilnie to możesz na niższym napięciu siedzieć do końca świata. Będziesz miał lepsze temperatury nie tylko samego procesora, ale całej jednostki zasilającej, kondensatorom i zasilaczowi też będzie lżej.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 09, 2024, 12:33:55 »
Undervolting nie jest szkodliwy. Możesz schodzić z napięciem ile chcesz, aż do momentu utraty stabilności. Dopóki jest stabilnie to możesz na niższym napięciu siedzieć do końca świata. Będziesz miał lepsze temperatury nie tylko samego procesora, ale całej jednostki zasilającej, kondensatorom i zasilaczowi też będzie lżej.

Ok, dzięki. A ten brak stabilności to chodzi o wywalanie BSOD? Czy jakiś spadek wydajności?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 09, 2024, 13:05:16 »
BSOD, wywalanie na pulpit, zawieszanie aplikacji, crashe i wszelkie inne anomalie, które się pojawiają, a wcześniej ich nie było.