Autor Wątek: Stuttering w DCS  (Przeczytany 1422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stuttering w DCS
« dnia: Października 16, 2023, 17:43:44 »
Komputer zmodernizowany, DCS odpalony w wersji na full wypas i poziomki. Niby wszystko cacy, ale choć licznik fps pokazuje 100+, wyraźnie widać, że gra gubi pojedyncze klatki. Taki efekt stutteringu, czy też tzw. micro-stutter. Gdzieś znalazłem poradę, żeby wyłączyć usługę zarządzania zasilaniem (Zasilanie) w usługach Windows. Zastanawiam się, na ile grzebanie w tym może potencjalnie prowadzić do jakiś problemów. Czy ktoś ma/miał podobny problem i jakoś sobie z tym poradził w inny sposób?

DCS bez modów, sterowniki GeForce zaktualizowane, SSD M.2.

Odp: Stuttering w DCS
« Odpowiedź #1 dnia: Października 16, 2023, 18:50:02 »
Zobacz czy w options>controls masz na dole wyłączone "Disable hot plug".
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2023, 18:53:43 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Października 16, 2023, 19:57:13 »
A przyspieszenie GPU on czy off? Chyba z włączonym moze byc problem (mam off). MT czy ST?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Października 16, 2023, 20:13:07 »
Hot Plug mam wyłączony, to akurat kojarzę, że powoduje problemy.

Korzystam z MT Preview. W sumie nie testowałem ST.

Przyspieszenie GPU? Ale gdzieś w opcjach DCS?

« Odpowiedź #4 dnia: Października 16, 2023, 22:18:43 »
Przyśpieszenie GPU szukaj pod hasłem HAGS  w ustawieniach grafiki, zawsze miałem problem ze znalezieniem tego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Października 17, 2023, 07:02:45 »
Hot Plug mam wyłączony, to akurat kojarzę, że powoduje problemy.

Korzystam z MT Preview. W sumie nie testowałem ST.

Przyspieszenie GPU? Ale gdzieś w opcjach DCS?

Nie, pod Windows: https://www.makeuseof.com/hardware-accelerated-gpu-scheduling-disable-windows/. A jaki procesor?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Października 17, 2023, 16:22:24 »
Procesor 7800X3D.

To wyłączenie HAGS nie będzie miało negatywnego wpływu na wydajność w innych grach? Nie da się tego wyłączyć tylko pod DCS?

Z tego co czytałem to odniosłem wrażenie, że te problemy z HAGS dotyczą raczej VR-owców.

« Odpowiedź #7 dnia: Października 17, 2023, 22:01:09 »
Ok, udało się rozwiązać ten problem. Faktycznie jest to coś związane z zarządzaniem zasilaniem. Jednakże, zamiast wyłączyć usługę "Zasilanie", sprawdziłem sobie zakładkę plan zasilania. Miałem wybrany domyślny "zrównoważony (zalecane)". Zmieniłem na "unlimited powah!" (tj. "najwyższa wydajność") i jest kolosalna różnica. W końcu wszystko jest płynne.

PS. Z tego co doczytałem HAGS jest niezbędny do tego aby działał generator klatek DLSS, więc wyłączenie tego jest raczej niezalecane, jeśli korzysta z tej funkcji w innych tytułach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Października 18, 2023, 13:21:16 »
Tak, by działał 2.5 DLSS musi być HAGS on (np. dla Cyberpunka lub Wiedźmina). DCS ma problem z Hyperthreading i najnowszymi prockami Intela (12xx i 13xx) i jest o tym duży temat. Nie wiem jak z AMD, czasem ktoś tam coś się zgłasza, ale nie jest tego dużo. Możesz wyłączyć Hyperthreading w BIOS i zobaczyć. Może jutrzejszy patch to naprawi. Problem ciągnie się od czerwca :(.

www.yoyosims.pl