Autor Wątek: Wymiana komputera pod DCS-a.  (Przeczytany 2246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wymiana komputera pod DCS-a.
« dnia: Listopada 04, 2023, 19:31:37 »
Witam
Jak w temacie, mam zamiar wymienić starego PC-eta na lepszy model, i tu rodzi się pytanie w jaki sposób nie stracić dostępu do ponad 30 modułów skoro stary PC-et nie będzie już widziany przez internet? Czy mam kontaktować się z ED?  Proszę o rozwiązania.
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2023, 19:52:03 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

Odp: Wymiana komputera pod DCS'a
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 04, 2023, 20:11:19 »
Licencje od paru lat są już powiązane z kontem w sklepie ED, a nie sprzętem jak za dawnych czasów. W Steamie chyba jest podobnie, nie wiem, akurat do DCS-a Steama nie używam.

Opcja na czysto: instalujesz gołą podstawkę na nowym kompie, uruchamiasz, wpisujesz swój login i hasło, menedżer modułów automatycznie rozpoznaje co było kupione. Klikasz żeby ściągnął Twoje moduły i gotowe. Opcja na szybko: kopiujesz całego DCSa ze starego kompa na nowego. Powinien się uruchomić z marszu, ale nie będziesz miał skrótów w Windowsie itd. Poza tym, znając Twoje poprzednie przeboje, może jednak lepiej zainstaluj na czysto.

Przed porzuceniem starego kompa pamiętaj o zrobieniu backupa swojego katalogu Saved Games / DCS, żeby mieć z czego zaimportować ustawienia kontrolerów zamiast męczyć się z ustawianiem ich od nowa.

Odp: Wymiana komputera pod DCS'a
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 04, 2023, 21:51:29 »
Art-J
Dzięki wielkie, szczególnie za "...poprzednie przeboje..." Zrobię tak jak piszesz na czysto.
Zbyszek
Pozdrawiam.

Odp: Wymiana komputera pod DCS-a.
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 08, 2023, 10:48:24 »
Poproszę o poradę co do zakupu PC-eta, który ma słóżyć służyć (do) jak w temacie.
Mój pomysł to :
 i5 12400F
 B760 DS3H
 RTX3060 12GB OC
 RAM 32GB K.Fury
 zasilacz 750W MWE Bronze
 dysk M.2 NVMe 1TB
Proszę o ocenę co tu jest niedopasowane, czyli coś słabe (za mocne) do pozostałych podzespołów?
Mój budżet to ok. 4000zl.
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2023, 11:45:25 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 08, 2023, 11:28:00 »
Wiele nie podpowiem, ale mogę powiedzieć, że mam podobną konfigurację i nie mam problemów z DCS-em.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 08, 2023, 19:12:15 »
No to już coś, bo myślałem, że może trzeba będzie mocno zwiększyć budżet?! Ale chętnie poczytam opinie innych.
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 09, 2023, 04:07:35 »
Nvidia będzie wprowadzać odświeżone modele, może warto dozbierać do czegoś nowszego.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 09, 2023, 09:47:10 »
Na nowych procesorach się nie znam, więc Mazak pewnie lepiej powie czy ten i5 jest sensownym budżetowym wyborem. Odnośnie karty nie wiemy na czym gra będzie wyświetlana. Jeśli monitor 1080p, to karta pewnie wystarczy, z pewnymi kompromisami w ustawieniach jakości grafiki. Jeśli monitor większy, to kompromisy będą musiały też być większe.

Zostawiasz jakiś stary dysk z poprzedniego kompa? Pojedynczy 1TB może nie wystarczyć na wszystko, jeśli poza grubym DCS-em będziesz instalować jakieś inne dyskożerne oprogramowanie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 09, 2023, 11:44:42 »
Dość sporo konfiguracji przewinęło się przez forum. Wczoraj przypadkiem wpadł mi w ręce taki link. Może się komuś przyda.

https://fanboy.pl/zestawy-komputerowe-dla-graczy-pazdziernik-2023/
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 09, 2023, 17:57:53 »
Pytanie płyta jest DDR4 czy DDR 5? Dyski przekładasz_z istniejącego komputera?
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2023, 18:36:36 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 09, 2023, 18:06:22 »
Może to głupie ale ja zawsze przekładam, stąd mam teraz 4 w kompie. :) Stare na backupy tylko, i śmieci.

PS: Ceny trochę wzrosły, czy też Fan Boy ma troszkę większe? Hmm... No trudno. Życie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 09, 2023, 20:27:53 »
Dzięki za opinie.
Monitor za jakiś czas do wymiany, na min. 27_cali. Trzy dyski SSD będą ze starego PC-eta. Płyta główna na DDR5. Decyzja raczej RTX 4070 12GB. Czy to właściwe?
Reszta chyba bez zmian.
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2023, 21:21:17 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 10, 2023, 16:37:12 »
RTX 4070 12GB jak najbardziej ok. Nie wiem jakie masz oczekiwania co do kultury pracy komputera, ale standartowe standardowe chłodzenie intela raczej nie będzie wystarczające. Kup_coś pokroju Endorfy Fera. Na x-kom jest sporo komentarzy o nie wystarczającym  niewystarczającym chłodzeniu dołączonym przez intela.

To jak "intela" czy "Intela"? Regulamin forum - znowu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2023, 19:53:11 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 13, 2023, 09:23:05 »
OT: Intel. Bo to Intel Corporation. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 13, 2023, 10:07:11 »
Wiele nie podpowiem, ale mogę powiedzieć, że mam podobną konfigurację i nie mam problemów z DCS-em.
Masz ustawienia na maxa? Ja tu się spinam z wyborem hardware. Używasz VR?