Autor Wątek: Porządna wiertarka udarowa co kupić  (Przeczytany 1039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Porządna wiertarka udarowa co kupić
« dnia: Listopada 04, 2023, 20:37:41 »
Witam Szanownych Forumowiczów i proszę o poradę.
Gdzieś mi wyparowała stara wiertarka udarowa Black&Deckerra, z której byłem mega zadowolony i używałem od przysłowiowych wieków.
A że flota moich modeli się powiększa, więc wymyśliłem że zamontuję haki na suficie w modelarni i modele, które już mi się nie mieszczą zawieszę pod sufitem (na ścianach już wiszą :)  ).
Znalazłem coś takiego, ma ktoś jakieś doświadczenie z firmą, bo same dane wyglądają zachęcająco, ale nazwa firmy nic mi nie mówi:

https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/wiertarki-udarowe/wiertarka-udarowa-graphite-58g722?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI5Iu3tIerggMVQfGyCh1sSgD4EAQYBSABEgJQqPD_BwE

Ewentualnie jak ktoś może polecić podobną inną to będę zobowiązany, warunki wstępne, moc powyżej 1000W (bo mam mega twardy beton w ścianach, pamiętam jak się męczyłem), oczywiscie udar i kluczykowy mechanizm wymiany wierteł (wiem, niby samozaciskający wygodniejszy, ale jak się porządnie zaciśnie, to trzeba dużo cierpliwości, siły i samozaparcia by odkręcić, no chyba, że ja taki zdolny jestem, ale ponieważ w przeszłości mi się zdarzało, to chcę kluczykowy - nigdy kluczyka nie zgubiłem, a nigdy nie miałem problemów z zaciskaniem i odkręcaniem).
Z góry dzięki za wszelkie porady

Odp: Porządna wiertarka udarowa co kupić
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 04, 2023, 21:43:31 »
flota moich modeli się powiększa, więc wymyśliłem że zamontuję haki na suficie w modelarni i modele

Najlepiej to byś te modele pokazał  ;)

A tak poza tym. Ja z 10 lat temu na potrzeby prac domowych kupiłem w Casto wiertarkę firmy MacAlister. Działa do dziś. Pan w sklepie mówił, że na plac budowy nie poleca, ale do domu owszem. Warto też zwrócić uwagę na mechanizm udaru, bo czasem jest to zrobione na jakiejś byle krzywce i szybko się zużywa.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 04, 2023, 22:15:06 »
Na forum modelarskim Koledzy już mnie uświadomili, że do twardego betonu to tylko udar pneumatyczny i wiertła systemu sds :)
Jak powiercę, powieszę i posprzątam modelarnię to cyknę fotkę i się pochwalę :)
Jak jesteś z Wwy lub okolic to w przyszłym sezonie zapraszam na lotnisko, lepiej się ogląda jak latają :)
Z gotowych to mam PZL P 11 1,5m rozpiętości, Pitts Python 1,38m, Parkmaster 1m, piankową Extrę około 1m, Zero i Spitfire Esa, około 0,8-0,9m, F-16 EDF na turbinę 64mm, drukowany Zero około 0,9m, drukowany Eclipson koło 1m, skrzydełko Sky Shadow coś chyba koło 0,8m, Extra 260 1,2m.
Na różnym etapie montażu/budowy PZL P-11 2m, MX-2 2,2m, Albatros DIII 1,8m, F-16 EDF na turbinę 90mm, Stinger EDF na turbinę 64mm, Hurricane drukowany coś koło 0,9m, drukowany PZL P-11 coś koło 1m, drukowany Spitfire 1,6m, XR-61 coś koło 1,5m.
W kartonie mega lekki i agresywny akrobat Turbo Raven coś koło 1,7m i plany i wycięte wręgi do Zero 2,3m.
Więc trochę tego jest :) 

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 05, 2023, 11:56:02 »
Jak jesteś z Wwy lub okolic to w przyszłym sezonie zapraszam na lotnisko, lepiej się ogląda jak latają

Modelarnia + lotnisko? Aż mnie zaintrygowałeś. Chodzi o Babice?

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 05, 2023, 18:59:58 »
Modelarnia to nieco określenie na wyrost. Wygospodarowałem pokój przy garażu (Małżonka w swojej łaskawości zezwoliła, acz miała interes bym nie bałaganił nigdzie indziej ;)  ) i tam buduję i przechowuję modele :) 
Od czasu wprowadzenia nowych przepisów spora część łąk/placów, gdzie jeszcze niedawno mniej lub bardziej oficjalnie lub nie latali modelarze została zamknięta/zabudowana, nie wiem czy taki sam los nie spotkał Babic. Warszawa pod tym względem jest nieprzyjaznym terenem, bo strefa Okęcia.
Obecnie aby latać trzeba mieć osobowość prawną, więc jestem członkiem Piaseczyńskiego Klubu Modelastwa Lotniczego RC, jesteśmy zgłoszeni, dzierżawimy łąkę w strefie dostępnej poza strefą zabronioną Okęcia. Niby fajnie, ale na przestrzeni już prawie 20 lat jak się bawię w modelarstwo RC, dojazd na latanie zajmuje mi coraz więcej czasu, więc obecnie szybkie wypady na lotnisko, np. przed pracą (co kiedyś mi się zdarzało) są niemożliwe.
A tu link do naszego klubu:
https://pkmlrc.org.pl/

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 05, 2023, 19:51:10 »
Często w Castoramie była w promocji za 280zł ich marketówka. Czytałem opinie, że niektórzy ją używają po budowach 3+ lata i spokojnie wytrzymują. Macallistera używam też w pracy, głównie wkrętarki i wkrętaków elektrycznych. Dają radę. Graphite też może być. Mam wyrzynarkę oscylacyjną. Wracając do Macalistera SDS to sam nawet myślałem wciągnąć, ale do moich zastosowań spokojnie mi wystarcza Makita DHP458, ale to zupełnie inny udar. No i mam problem z przechowywaniem tych wszystkich zabawek.

https://www.castorama.pl/mlotowiertarka-macallister-sds-plus-1500-w/5036581089894_CAPL.prd
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 05, 2023, 20:50:00 »
Dzięki, parametry fajne.
Koledzy z forum modelarskiego zarekomendowali mi, że do prac domowych takie cuś się sprawdza:

https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-z-udarem-elektropneumatycznym-1050-w-pbh-1050-c3/p100322810

Więc zamówiłem :) . Co prawda dzis rozgorzała dyskusja, że jedyny słuszny wybór to DeWalt lub Makita, ale...
Nie to że jestem skąpcem, ale skoro sprzęt ma służyć do wywiercenia od czasu do czasu kilku dziurek, to mam wrażenie, że spełni swoje zadanie, zwłaszcza iż ma 3 lata gwarancji, więc na początku trochę go potestuję, jak się rozleci to zareklamuję, a jak wytrzyma to znaczy, że do zastosowań domowych jest OK, a kosztuje 3-4 razy mniej od tych markowych.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 06, 2023, 09:03:09 »
Klasyka. Parkside też się nadaje. Sporo osób go upala zawodowo właśnie z powodu trzyletniej gwarancji i bezproblemowej realizacji wymiany. W aplikacji lidla z miesiąc temu była taka za 249 zł.

https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-z-udarem-pbh-1550-a1-1550-w/p100351033

Powiedziałbym, że to taka sama marketówka. Chociaż z parksidem to trzeba uważać. Jedno im wyjdzie, drugie nie. Wyrzynarki to trzy razy wymieniałem zanim trafiłem na taką co tnie prosto. Natomiast do amatorszczyzny spokojnie się nadają obie. Nie widzę sensu kupować Makity, Milwaukee czy DeWalta tylko dla zrobienia kilku otworów, a potem wyląduje to w szafie z przydasiami. Co innego jak to ma na siebie zarabiać. A w pracy mam jeszcze black&deckera z 2007 roku i żyje do dzisiaj. A to też już też chińszczyzna.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 06, 2023, 23:42:27 »
Stary Black&Decker to była firma. Miałem ich wiertarkę sprzed chyba 20 czy nawet 20-kilku lat i działała doskonale, niestety gdzieś "wyparowała" i stąd całe zamieszanie z szukaniem nowej.