Autor Wątek: Lampka (light bar) nad monitor. Ktoś używa?  (Przeczytany 1013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lampka (light bar) nad monitor. Ktoś używa?
« dnia: Listopada 18, 2023, 11:40:18 »
Używa ktoś light bara (po polsku pałki świetlnej :D) na monitor, która oświetla biurko, ale nie sam ekran? Spodobał mi się model BenQ Halo, ale nie za cenę 850 zł, to jakaś komedia by kawałek rury z diodami tyle kosztował.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2023, 21:46:01 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2023, 21:09:33 »
Ja w swoim pieprzniku używam zwykłej listwy świetlnej led za jakieś grosze z Casto czy innego marketu
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 20, 2023, 21:44:54 »
Używa ktoś light bara (po polsku pałki świetlnej :D) na monitor, która oświetla biurko, ale nie sam ekran? Spodobał mi się model BenQ Halo, ale nie za cenę 850 zł, to jakaś komedia by kawałek rury z diodami tyle kosztował.

Mam, używam BLITZWOLF BW-CML2 PRO i sobie chwalę. Nic nie daje w monitor, jest pilocik, RGB, możliwość regulacji oświetnia białego koloru (tonacji) i zawsze da się to tak wyregulować, że jest git. Z minusów to jak używasz trackira to może być kłopot, aby to wszystko ustawić na monitorze. No i mocowanie w niektórych monitorach może zachodzić na matrycę. Zasilanie jest z USB, więc da się to pod monitor podpiąć. Na plus jest też cena, bo w promocji można za 99-120 zł dostać. Zwłaszcza w tym okresiie jak są czarne piątki, cyfrowe poniedziałki i dzień singla.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 22, 2023, 20:53:49 »
Ja w swoim pieprzniku używam zwykłej listwy świetlnej led za jakieś grosze z Casto czy innego marketu
A nie, toto będzie odbijać od ekranu  :evil:. Ale monitor zacny zazdro :)

Mam, używam BLITZWOLF BW-CML2 PRO i sobie chwalę.
O wreszcie coś w normalnej cenie i bardziej zaawansowane. Widzę, że ma światło na tył, niektórzy mówią na to "biased lighting". Chodzi by te światło zmniejszało kontrast między ekranem, a resztą (ścianą). W Benq niestety włączenie światła z tyłu lekko obniża to z przodu. W tym modelu jest tak samo? Można regulować natężenie obu świateł czy tylko głównego?
Ciekawie przedstawia się moc - 400 do 1000 lux jest to wysoka wartość bo sam benek miał max 500 lux - jesteś w stanie potwierdzić, że to serio ma te chociaż 500 lumenów?

Offline KosiMazaki

• Administrator
Odp: Lampka (light bar) nad monitor. Ktoś używa?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2023, 20:58:02 »
Chyba główne zadanie takiej lampki to niwelować kontrast wieczorem lub nocy. W tej mojej lampce nic nie przygasa i możesz sobie regulować natężenie zarówno tego co świeci na klawiaturę jak i tego co świeci na ścianę.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2023, 21:13:46 »
Ok, czyli myślę, że będę zadowolony, dzięki. Będzie w piątek :D

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2023, 12:55:03 »
Dostałem lampkę, ale mam takie dziwne wrażenie, że moje oczy męczą się przy niej szybciej - czy ma to związek z odświeżaniem diód? Jak światło mada na biurko to patrząc na nie mam dziwne uczucie w oczach\głowie. Miałeś coś takiego?
Przy mojej żarówce LED (zwykła taka z Action) nie mam takiego uczucia.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2023, 13:33:10 »
Nie, niczego złego nie doświadczyłem. Może pobaw się z jasnością czy barwą światła? Może masz za mocno ściemnione i oko wyłapuje mruganie? Trudno powiedzieć...

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 24, 2023, 14:48:47 »
Pobawiłem się i porobiłem kilka testów. W każdej barwie światła po włączeniu oczy dostawały jakby jakąś dawkę czegoś po czym robiły się dziwniejsze - minimalna różnica, ale wyczuwalna. Nawet jak włączałem lampkę przy żarówce led to przy włączeniu była różnica w oczach dosłownie po sekundzie.
Trudne do wyjaśnienia, po prostu światło drażniło - nie barwą, ale raczej częstotliwością chyba. Może te diody co są zastosowane pracują inaczej niż żarówka LED choć obie rzeczy przecież błyskają.

Niestety będę musiał zwrócić. Fajny efekt kiedy biurko jest oświetlone, a ekran nie odbija ale niestety prowadziłoby to do zawrotów głowy. Muszę dokupić inną żarówkę led i dać za monitor plus może silniejszą w innym kącie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2023, 15:10:00 »
Może spróbuj jeszcze do innego zasilacza podpiąć, bo jak wpiąłeś do monitora to może stamtąd idą jakieś zakłócenia. Może tak być, że są inne ledy niż w mojej lub masz oczka niekompatybilne i nie przeskoczysz. To jak z kamerami. Jedne widzą mruganie ledów, a inne nie.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 24, 2023, 17:08:00 »
Niestety różnicy nie widzę, nawet podpiąwszy do ładowarki i gniazdka. Jest to ciekawe bo pierwszy raz w życiu odczuwam to w domu. Kiedyś będąc w urzędzie były tam jarzeniówki jak z kostnicy - nie dość, że chłodne to mrugało tak na granicy wyczuwalności i było to nieprzyjemne.

Widać, że ten model nie jest mi pisany, a 850 zł na benka nie dam by potem ewentualnie odsyłać. Czas przeprosić się z żarówkami, a nie tam jakieś nowoczesności  :020: