Jeszcze garść pytań z mojej strony:
1) Czy w Mi-24P nie ma opcji wyboru pylonów? Mając np. podwieszone cztery zasobniki npr, nie mogę wybrać z której pary chcę strzelać?
2) Jak dokładnie działa funkcja auto-zawisu? Rozumiem, że to nie jest magiczny przycisk, który jak wcisnę, to śmigłowiec stanie dęba, ale nawet jak już jestem praktycznie w zawisie i z niego korzystam, to z reguły tylko wszystko psuje (knoci ustawienie trymera) po czym się wyłącza...
3) Kolejna sprawa to funkcjonowanie systemu DISS-15. W poradniku Chucka jest informacja, że powinna świecić się ta zielona kontrolka pod mapą. Czy u Was tak to działa? Ja jeszcze tego nie uświadczyłem. Choć wydaje się, że system działa prawidłowo.
Jeszcze taka uwaga odnośnie trymera, ostatnio ustawiłem sobie aktywowanie mikroprzełączników od orczyka za pomocą przycisku na joysticku. Działa to naprawdę nieźle, taki osobny trymer tylko do pedałów. Natomiast trymowanie drążka jest moim zdaniem tragiczne w tym śmigłowcu (lub module). Ewidentnie skorzystanie z tej opcji skutkuje resetowaniem kanałów stabilizacji, przez co rzadko kiedy śmigłowiec zachowuje swój profil lotu po naciśnięciu trymera i trzeba później dodatkowo korygować grzybkiem. Nieco lepiej to wypada w przypadku przytrzymania przycisku trymera i ustawienia pozycji drążka, ale nawet wtedy zawsze na początku jest jakiś niespodziewany ruch. Nie wiem czy tak to działa w realu, jeśli tak, to nie do końca rozumiem logikę.
Odnośnie logiki, to ciężko mi też zrozumieć, jak takie urządzenie jak panel od DISS-15 może znajdować się tylko w kokpicie pilota. Obsługa tego jest dość absorbująca i aż prosi się by ogarniał to strzelec (albo przynajmniej miał taką opcję).
I jeszcze pytanie bonusowe - czy ktoś wie jak dokładnie funkcjonuje ta ruchoma mapa (w realu)? Strasznie mnie to intryguje. I nie tyle chodzi o wskazanie pozycji (bo ta tasiemka bazuje na DISS-15 jak rozumiem), co dosłownie o mapę. Rozumiem, że to zwykła papierowa mapa. Czy w realu też się tak przesuwa? Na jakiej zasadzie działa zoom?