Autor Wątek: SP się gubi i nie lokuje się dokładnie na celu.  (Przeczytany 2646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SP się gubi i nie lokuje się dokładnie na celu.
« dnia: Stycznia 29, 2024, 20:32:13 »
Niezrozumienie!
Tworzę MP 26 - dokładnie na celu. Przy włączonym MAV65 WPN robię z tego MP, Steerpoint na TGP.
I wszystko jest ładnie, ale jak trochę polatam to mój SP się gubi i nie lokuje się dokładnie na celu tylko gdzieś obok, mimo, że wcześniej był dokładnie w punkcie.
Co robię źle?

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2024, 21:21:21 wysłana przez KosiMazaki »

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
Odp: MP i SP
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2024, 20:44:38 »
Nie wiem jak w DCS ale w prawdziwej maszynie to normalne zachowanie, dane SP bazują na INS, które z czasem tracą na dokładności.
Spróbuj może tej procedury:
https://www.youtube.com/watch?v=0nPmR9rx0S4
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2024, 20:57:46 »
Nie wiem jak w DCS ale w prawdziwej maszynie to normalne zachowanie, dane SP bazują na INS, które z czasem tracą na dokładności.
Spróbuj może tej procedury:
https://www.youtube.com/watch?v=0nPmR9rx0S4
Tego nie wiedziałem, że w realu tak jest.
Co do procedury, z GB tak średnio więc raczej nie ogarnę.
Czy finalnie ta procedura zapamiętuje SP?

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 29, 2024, 21:00:30 »
Tak, nie kasuje żadnych danych nawigacyjnych.
Jeżeli w DCS to odwzorowali to "czapki z głów".
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 29, 2024, 21:25:05 »
Tak, nie kasuje żadnych danych nawigacyjnych.
Jeżeli w DCS to odwzorowali to "czapki z głów".

A szansa na instrukcję PL tego?

Odp: SP się gubi i nie lokuje się dokładnie na celu.
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 29, 2024, 21:40:12 »

Huh? Przecież masz GPS w F-16C, który aktualizuje INS i zapobiega odchyleniom. Więc przy misji, która nie rozgrywa się jakoś w starej dacie (nie pamiętam już jaki rok jest tutaj graniczny, przed latami '90), to nie powinno być żadnych odchyleń i konieczności repozycjonowania.

@elgyd

Może utworzyłeś SP niedokładnie? W niektórych sytuacjach faktycznie zostanie utworzony punkt odniesienia znajdujący się np. kilka metrów za pojazdem (bo faktycznym punktem odniesienia jest teren za pojazdem, a nie pojazd). Najlepiej zawsze wszystko tworzyć u podstawy celu.

Tutaj jest nagranie z tworzenia MP sprzed kilku miesięcy:

https://www.youtube.com/watch?v=ZkLD7JWjdMw

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2024, 21:49:17 »
Huh? Przecież masz GPS w F-16C, który aktualizuje INS i zapobiega odchyleniom. Więc przy misji, która nie rozgrywa się jakoś w starej dacie (nie pamiętam już jaki rok jest tutaj graniczny, przed latami '90), to nie powinno być żadnych odchyleń i konieczności repozycjonowania.

@elgyd

Może utworzyłeś SP niedokładnie? W niektórych sytuacjach faktycznie zostanie utworzony punkt odniesienia znajdujący się np. kilka metrów za pojazdem (bo faktycznym punktem odniesienia jest teren za pojazdem, a nie pojazd). Najlepiej zawsze wszystko tworzyć u podstawy celu.

Tutaj jest nagranie z tworzenia MP sprzed kilku miesięcy:

https://www.youtube.com/watch?v=ZkLD7JWjdMw
Już myślałem, że ta metoda podstawy będzie zbawienna! Niestety. Stworzyłem SP u podstawy celu. Przeleciałem nad nim , nawrotka, znowu przelot, znowu nawrotka i cel się wykrzaczył.
:(

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2024, 21:56:59 »
Ok, ale po nawrotce resetujesz pozycję TGP na cel znowu, tak? Bo jak straci go z pola widzenia to wchodzi w tryb inercyjny i wtedy masz odchylenia.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 29, 2024, 22:08:16 »
Ok, ale po nawrotce resetujesz pozycję TGP na cel znowu, tak? Bo jak straci go z pola widzenia to wchodzi w tryb inercyjny i wtedy masz odchylenia.
A resetuje się czym?
Wciskam na MFD TGP albo SP albo CZ - o to chodzi?

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2024, 22:14:06 »
CZ (Cursor Zero).

Pressing CZ erases the cursor slew and returns the SPI to the currently selected steerpoint.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 29, 2024, 22:23:19 »
CZ (Cursor Zero).

Hmm, tylko przy LMFD TPG i RMFD WPN MAV na LMFD TGP nie ma CZ. Jest tylko SP.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2024, 22:38:26 »

LMFD TPG i RMFD WPN MAV na LMFD TGP nie ma CZ. Jest tylko SP.

:o :roll: :651: :icon_rolleyes:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 29, 2024, 22:54:43 »
:o :roll: :651: :icon_rolleyes:
Ha, trochę zamieszałem.
W każdym bądź razie CZ nie resetuje współrzędnych i cel nadal jest wykrzaczony o parę metrów.
Jakiś złoty sposób?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 29, 2024, 23:09:58 »
Myślę, że w tej reakcji nie o to chodziło ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 29, 2024, 23:18:13 »
Hmm, tylko przy LMFD TPG i RMFD WPN MAV na LMFD TGP nie ma CZ. Jest tylko SP.

MAV w trybie PRE? TGP jako SOI? Jeśli nie jest widoczne CZ to znaczy, że jesteś w tym trybie. Możesz kliknąć wejść na chwilę w Snowplow to pojawi się CZ, jak zrobisz odchylenie (TGP SLEW) to również.

Moje wrażenie jest takie, że nieprecyzyjnie tworzysz ten markpoint. Bez żadnych nawrotek w locie prostym, jak zmienisz Steerpoint i wrócisz do tego na celu, to pokazuje prawidłową pozycję? Jesteś w trybie POINT lub AREA track jak go tworzysz?

PS. Ewentualnie wrzuć tracka.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2024, 23:26:03 wysłana przez Jascha »