Autor Wątek: Backspace działa kiedy mu się podoba  (Przeczytany 697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Backspace działa kiedy mu się podoba
« dnia: Lutego 08, 2024, 20:37:01 »
Hej,

mam problem z lapkiem Asus GL703GE. Chodzi o klawisz backspace, który jakby się zawieszał podczas wciskania. Piszę tekst, ale kiedy chcę cofnąć i wciskam go to nie reaguje, albo z wielkim opóźnieniem. Podsumowując tl;dr:

- backspace się zawiesza, reaguje z opóźnieniem
- klawisz fizycznie działa, system rejestruje każdorazowe naciskanie nawet jak robię to bardzo szybko
- jeśli akurat się zawiesi to wciskam CTRL-BACKSPACE i bez problemu usuwa cały wyraz - brak lagów
- funkcja klawisze filtru jest wyłączona
- zawieszanie się nie jest regularne - jest randomowe co oznacza, że może działać normalnie i nagle dostać lagi i potem znowu działać OK
- wsparcie Asusa jest mierne, wręcz tragiczne - ich drivery nie mają nowszych wersji, które mam na swoją najnowszą wersję Windowsa 10 (ten gruby update z tego roku).

Co to może być? O ile zawsze chwaliłem hardware i jakość obudowy Asusa tak software ma tragiczny. Nie wiem czy następny laptop będzie tej firmy... Znalazłem wątki o podobnym problemie ale tak lakoniczne, że nie ma nic sensownego.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Backspace działa kiedy mu się podoba
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2024, 21:58:33 »
Możliwe, że jakiś paproch, brud czy inne zalanie wlazło pod klawisz. Trzeba rozebrać, sprawdzić, wyczyścić (najlepiej isopropanolem). Można poprawić wtyk od samej klawiatury, bo może się taśma wysunęła itd. W najgorszym wypadku wymiana klawiatury.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 10, 2024, 20:20:33 »
No właśnie te rzeczy odrzucam bowiem o ile zwykłe naciśnięcie backspace może nie działać w tym momencie to w tym samym działa CTRL+Backspace (usuwa całe wyrazy). To jest powtarzalne zachowanie, nigdy Ctrl+Backspace nie zawiódł, a zwykły tak.
Podejrzewam też aktualizację Windowsa ale to była tak gruba, że przecież jej nie odinstaluję. Pamiętam kiedyś Asusowski GPU Tweak II - po aktualizacji Windowsa (jedna specyficzna łatka) programy wyłączały się same z siebie - bez żadnego błędu. Ot po prostu zamykały bez ostrzeżenia, loga.
Tu bardziej krytyka w stronę programistów Asusa, pewnie są z Indii...

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2024, 10:58:34 »

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 02, 2024, 19:10:58 »
Zrobiłem i dalej nic. Teraz już P zaczyna lagować (oprócz backsace). Chyba czas zmienić latoa bo to badziewie nie nadaje się już. Wyczyściłem klawisze dla pewności, stawiam na oprogramowanie Asusa, które jest znane z tego , że jest tragiczne.