Autor Wątek: IL 2 vs IL2 FB - Realizm symulacji  (Przeczytany 22578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

303_Michcich

• Gość
IL 2 vs IL2 FB - Realizm symulacji
« dnia: Stycznia 27, 2004, 15:48:55 »
Temat z gatunku "evergreenow" - zachecam do dyskusji na UBI - zwlaszcza tych, ktorzy na czyms latali/lataja w realu.

http://ubbxforums.ubi.com/6/ubb.x?a=tpc&s=400102&f=23110283&m=950105171&r=471103271#471103271

Graf

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2004, 17:24:59 »
Myślę że do dyskusji może wnieść trochę nowych danych ten krótki artykulik.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2004, 12:41:01 »
Realizm...  to funkcja 'komercjalizacji' produktu , tak sobie myśle.
Popatrzcie jak wiele się zmieniło prze te 2 lata jak gramy w ila.
Nasze zasady, którymi sie kierujemy grając , przez ten czas sie nie zmienily, tzn. nie wulczujemy , nie walimy do ladujacego, nie wcinamy sie na trzeciego, nie kradnimy killi
Pogralem przez ostatnie dwa dni  kilka ladnych godzin w fb ... i pusty smiech mnie ogarnia na sama mysle o naszych zasadach.
Teraz sie wali do wszystkiego co sie rusza, wcinanie nalezy do dobrego tonu, a kradziez killa to normalka.
Pamietacie, kiedys w ile bardzo czesto z ust roznych ludzi sie slyszalo komentarz typu 'its n00bscraft', not gonna fly it'
Teraz takie zachowanie nie istnieje, nawet goscie z 2 letnim lub wiekszym doswiadczeniem lataja tylko k4...
Wydaje mi się ze  fakt dotarcia FB do szerszej grupy odbiorcow, w róznych przedzialach wiekowych, zdegradował gre która poczatkowo była rozrywką starszych gentelmanow, do klasycznego mozgojeba jakich dziesiatki sie co roku pojawiaja...
Smutne

303_Michcich

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2004, 15:26:23 »
no tak, gdyby to bylo takie proste....zastanawia mnie tylko dlaczego wiekszosc kolesi na UBI, ktorzy twierdza ze sa pilotami w realu mowi ze FB jest bardziej realistyczne....szczerze mowiac mnie sie nie wydaje zeby to byla prawda (nie tylko za sprawa propagandy Szmajsa :D), ale ja jestem za krotki zeby rozgryzc ten problem...

Aha, Szmajser, jak wszedles na serwa z ustawieniem "bez kokpitu" to twoje szanse na spotkanie przemilego (i przyslowiowego) "nastolatka z Kansas" wzrosly "inifinitely". Wskocz kiedys na serwerek FR albo PFR i wszystko bedzie tak jak dawniej  (co nie znaczy, ze lataja tam same asy i ze nie mozna "odlowic leszcza" :D)

reelcash

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 29, 2004, 09:31:49 »
no wuasnie szmejsu sam jestes sobie winien  :mrgreen:

reelcash

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 29, 2004, 09:46:41 »
a co do calej dyskusji rozpetanej przez michcicha na ubikackji to uadnie napisal tam jeden koles, ze latanie cessna a mietkiem to zasadnicza roznica, tak ja kierujac yariskiem starego gowno wiem na temat prowadzenia bolidu formuly jeden a to jest chyba dobra analogia do cessny i mietka

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2004, 09:47:13 »
Witam.

Ja sobie daję luz na jakiś czas ... z tym vefem, vowem i takimi tam ...
Polatam sobie jakiegoś doga od czasu do czasu na A8 ...
Albo na cobrze ...  i zobaczę co potrafi Ła-7 ...
Ciekaw jestem czy dam sobie radę z P-40 ?? lol:DDDDDDDDDDDDD

Pozdrawiam.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2004, 10:14:50 »
Cytat: reelcash
no wuasnie szmejsu sam jestes sobie winien  :mrgreen:

o przepraszam , pozwole sobie zwrocic uwage na fakt ze od dluzszego czasu nikt nie slyszał mojego whinowania :D, za to wy jestescie jak tlum rozegzaltowanych panienek w godzine przed defloracja lol

Z wszystkich odslon Fb najbardziej mi sie podoba 1.22 - autor sie okreslil zdecydowanie - koniec z pozorami staran o utrzymanie realizmu hostorycznego, fizycznego i merytorycznego - tworzymy nową jakość. A nowa jakość czyli gra typu brainfucker w lotniczych klimatach bardzo mi odpowiada

Drugim przełomowym zdarzeniem godnym odnotowanie jest to ze uwazam praktycznie wszytkie niemieckie maszyny w fb za leszczoloty, oszczedzam jedynie Dore, A4/A5, i Emile...mało tego uważam ze latanie takim la7 jest o niebo trudniejsze niz latanie takim mietkiem, ktory wszystko se ustawia sam, a do tego ma parametry z kosmosu. W la7 nie mozesz sie odseparowac kiedychcesz , a niemieckim sprzecie wystarczy ostro zanurkowac i po problemie niezaleznie czy gosc poleci za toba czy nie - jak nie poleci to jestes bezpieczny , jak poleci to sie rozbierze i zabije, ergo jestes rowniez bezpieczny :D
...a ja :D ?
a jaksobie podarowalem odrobine luksusu i latam maszyna ktora osiaga 880 w nurkowaniu LOLOLOL

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 29, 2004, 10:48:24 »
Witam.

Przecież wszystkie samoloty w FB mają parametry z kosmosu ...
Żaden z nich nie zachowuje się jak prawdziwy. Według jednych mietki i foki - to ufo, a druga strona uparcie twierdzi, że to nieprawda. Że ufo to radziecka mysl techniczna.
I tak można w kółko i bez końca. Do końca świata i jeden dzień dłużej mozna się spierać ... To bedzie tak trwało do momentu aż w końcu ktoś INNY niż Mr. "You are wrong" wypuści symulator z podobnymi maszynami i bedziemy mieli JAKIEŚ porównanie ... Bo teraz to mamy wersję "autorską" bez mozliwości porównania jej z czymkolwiek ... Nawet przy całej wielkości EAW i WW II Fighter's to nie ma ich co z FB porównywać.

Schmeeis --> lubię czytać Twoje wypowiedzi bo zawierają wiele cennych uwag i trafnych spostrzeżeń, ale na miłość boską weź TY poleć tak chociaż z 10 misji na VEFie a dopiero później mów że można komuś uciec w nurkowaniu. Jak gość bedzie uparty to zejdzie na Twój pułap powoli i tak Cię dorwie ...
Zresztą aby rozpędzić jaka czy ła do takiej prędkości aby się rozpadł to jakiej potrzebujesz wysokości ?? 5 kilosów czy więcej ?? Większość walk toczy się w przedziałach 1500 - 3500 i to też przez krótki okres czasu. Dlaczego schodzimy tak nisko ?? Aby cokolwiek zestrzelić (albo przynajmniej próbować)- bo ja mogę wszystko oglądać z perspektywy 8000 - to potrafi byle "boy from Kansas".
Nie obraź się za to co napisałem, ale czasem poleć z nami i zobacz jak to jest :D

Pozdrawiam.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

reelcash

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2004, 10:51:34 »
ramm swiete slowa... generalna konkluzja, rasowy dogfajter staruorsiarz gowno wie o prawdziwej walce jaka jest udzialem frontowca  :mrgreen:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 29, 2004, 11:56:53 »
zeby sie rozpadl taki mig 3 naprzyklad wystarczy 1700 m, na parcha ze 500 wiecej
oczywiscie troche wczesniej mu odpadnie lotka

panowie wy wyraznie mieszacie dwie rzeczy - czyli osiagi maszyn - ich potencjalne mozliwosci z sposobem ich uzytkowania wymuszionym poprzez warunki pola walki.
Co wazniejsze - wrocic bez zestrzalu czy zginac chwile po tym jak kogos spuscilismy ?
A jak juz jakies koles wam siadzie na ogon w jaku czy innym parchu , a wy lecicie w g2 , ktory z tego co slysze jest  na vefie dostepny, to wystarczy zrobic ostra spirale we wznoszeniu ...przy predkosci 160 km/h
G2 tak potrafi do 6000 m , i absolutnie nie da sie tego manewru niczym powtorzyc lol , nawet szczajka :D
A tak z reka na sercu , panowie vefowcy , ilu z was zadalo obie trud posprawdzania najwazniejszych parametrow maszyn jak wznoszenie, czy predkosc krytyczna nurkowania?

Ja to wykonalem dosyc kompleksowo , i otrzymalem zaskakujace rezultaty , np dotyczace foki serii A
najlepiej sie wznosci naprzyklad A5 - na 5000 m jest prawie 1:@0 szybciej niz a9...

reelcash

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2004, 12:23:51 »
szmej  mnie osobiscie wala testy offline, ja wiem ze jak wchodze w nurka w f4 na 3000 to maszyna dostaje telepawki przy 700km/h a ruski jest dalej za mna... wiem ze jak wznosze sie po spirali to lagg leci sobie za mna, sprejuje z 0,5km i za chwile nie mam kontrlosow, takie sa niestety realia vefa

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 29, 2004, 12:41:07 »
mysle ze powoli wpadacie w stan jakiejs psychozy lol
btw... wszystkie testy wykonuje online
A jezeli jest tak jak mowisz ze lecisz po spirali a lag za toba  to

a. koles jest cheaterm
b. zle oceniles odleglosc/predkosc ( bez ikonek o taka pomyłkę 'pod ponurego' nie trudno)
c. zle wykonujesz spirale, i energia zamiast rozkladac sie po rowno miedzy separacje pionowa i kątowa , idzie na przyklad w ostry zwrot ze slabym wznoszeniem

Dopuszczam również myśle ze wyłączenie eksterenali dramatycznie zmienia modele lotu poszczególnych maszyn , a umieszczenie w nazwie gry słowa-klucza VEF , powoduje uaktywnienie tajnego upośledzienia niemieckich maszyn ,przebiegle zaimplementowanego przez iolka w grze

reelcash

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 29, 2004, 12:43:58 »
ad. a - bardzo prawdopodobne :D
ad. b - prawdopodobne ale juz jakas wprawe w tym mam
ad. c - hmm staram sie zrownowazyc kat do pionu, ale noubady iz perfekt

aha zwroce tylko uwage ze kluczem do zrozumienia tego o co mi chodzi jest: "ruski sprejuje z 0,5km i rozwala mi kontrolsy"

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 29, 2004, 13:05:43 »
mysle ze skoro z 600 metrow potrafie z foki sponiewierac godnie kolesia w 8 na 10 przypadkow , to maja do dyspozycji działko 20mm , dwa UB 12.7 i dwie glutownice ...
Nie wiedze w tym nic nadnaturalnego . Taki jest model zniszczeń i rzeczywiscie coś w tym jest , bo wiele razy w ile chociazby byla sytuacja gdzie mnie rata ostrzelala i albo silnik stanal , albo ciemnosc zapadla lbo cos przestało działac, a z koleji gdy w ramach działan odwetowych bralem rate i gonilem kolesia , to wsadzalem w niego wysztko i nic mu sie nie chcialo zepsuc...