Autor Wątek: Throttle Quadrant Saitek/Logitech - skaczące ośki  (Przeczytany 1308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Throttle Quadrant Saitek/Logitech - skaczące ośki
« dnia: Lutego 12, 2024, 08:54:38 »
Saitek Pro Flight Throttle Quadrant to z lekka badziew i niska półka, ale używam tego do sterowania chłodnic i do tego nadaje się całkiem ok :), tym bardziej, że mam przerobioną wersję właśnie pod to obok głównej przepustnicy:

Jest natomiast tutaj (a przewijały mi się już chyba przez życie 4 takie urządzenia) problem z osiami, które pomiędzy max i min nie trzymają ustawienia i zawsze ośki w jakimś zakresie 1-2% samoistnie drgają, pomimo braku dotykania (nie ma tego na skrajnych ustawieniach min i max). Może w większości simów mi to nie przeszkadza (bo nie ma info o położeniu osi), ale w iłku, przy włączonym technochacie co chwila pojawia się komunikat o modyfikacji położenia, np. radiator 61, 62, 61, 62% co jest z lekka rozpraszające uwagę i wkurzające. To znany problem tych dźwigni i absolutnie ich nie polecam jako główny kontroler.

Ponoć można jednak to naprawić, trafiłem mianowicie na takie filmiki, które polegają na wyczyszczeniu potencjometrów:

https://youtu.be/KHaENjHvFJQ?si=x_BRBBnbZ4qEG3aJ
https://youtu.be/UOw9Cu_-cEI?si=XCtYQgmvBg6Ybrtw

Ktoś może korygował tę przypadłość na tym kontrolerze? Albo może ma jakiś inny pomysł jak to naprawić?
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2024, 09:04:27 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Throttle Quadrant Saitek/Logitech - skaczące ośki
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 12, 2024, 09:47:15 »
Nie w tej przepustnicy, ale ogólnie potencjometry ratowałem kilka razy za pomocą PR Kontakt.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 12, 2024, 10:02:55 »
O tego nie znałem. Kupione i chyba pozostaje rozkręcenie. Ktoś gdzieś pisał, że pomaga mu "kąpiel" w WD-40 i duża ilość ręczników, tzn. pryska w dziury ile wlezie aż cieknie ale to już taka konserwacja na chama z lekka ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 12, 2024, 16:54:41 »
Swoje czyściłem to zwykłym spirytusem, albo jakimś Contact Cleanerem. Nie pomogło na długo. Widziałem gdzieś też mod na czujniki Halla.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2024, 17:48:10 »
Widziałem gdzieś też mod na czujniki Halla.

Właśnie to byłoby najlepsze pewnie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2024, 07:23:45 »
Tu masz opcje halli: https://youtu.be/PdzVm9haTUU?si=Hs-RdzL0mqG8j0GA

Najlepiej kupić jednak panel Virpila z 4 osiami. Polecam.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2024, 09:33:56 »
Najlepiej kupić jednak panel Virpila z 4 osiami.

Virpil to za droga zabawka jak na "tylko" chłodnice. Też polecam, ale nie do tego. Bardziej zamiennikiem pod tego Srajtka i za jeszcze w miarę rozsądne pieniądze mógłby być sprzęt VKB GNX THQ (ale jeśli ktoś chce tylko z tego korzystać to musi dokupić taki moduł by móc podłączyć go bezpośrednio do PC. VKB nie miałem nic, więc ciężko mi się odnieść do jakości ale one chyba też na hallach są robione i raczej narzekań nie widziałem.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 13, 2024, 10:03:30 »
Trzeba by to potwierdzić z tym VKB. Jeśli by miały halle, to raczej by się tym chwalili w specyfikacji. Na Internecie też nic o tym nie znalazłem. Gdyby jednak tak było, to bardzo dobra opcja w stosunku do ceny.
Poleciłem Virpila, bo na dzisiaj to jedyna mi znana opcja halli i kilku dźwigni. Oczywiście oferuje znacznie więcej ponad to. Cena wysoka, ale jak ktoś dużo lata i jest to hobby to czemu nie pozbierać trochę. Ja jestem zwolennikiem kupić raz, a dobrze.

Ogólnie to dziwna sprawa z tymi hallami, że jest tak mało sprzętu dla simlotników z tym. W końcu czujnik magnetyczny potrafi być bardzo tani. Magnes też. W simracingu już dawno Chińczycy to wyczaili i tłuką tak hamulce ręczne, czy pedały w dobrych cenach.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 13, 2024, 10:23:32 »
Trzeba by to potwierdzić z tym VKB.

Pogrzebałem na ich forum i raczej nie są to Halle, ale piszą, że wysoko jakościowo japońskie komponenty  (ale może zapomnieli dodać, że na bardziej południowy zachód od Japonii ;)). Na razie sobie rozbiorę te swoje i przeczyszczę, zobaczymy czy to coś pomoże.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 15, 2024, 09:48:00 »
Operacja wczoraj przeprowadzona. Nie jest to trudne, chociaż trochę czasu zabiera. Użyłem do czyszczenia IPA, potem potencjometr skąpany w tym Kontakt PR. 2 ośki super, nic nie drga, trzecia - jest dużo lepiej, ale na niektórych położeniach są dalej drgania (jest ich za to mniej i tu też poprawa, pewnie sam potencjometr ma już jakiś defekt). Ogólnie warto, nie rozwiązało wszystkich problemów ale widać wyraźnie, że pomogło :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 15, 2024, 10:51:35 »
Super, mam nadzieję, że pomoże na długo. Ja temat czyszczenia potencjometrów też kiedyś przerabiałem. Niestety nigdy to potencjometru do stanu nowości nie przywróci. Ścieżki z wiekiem się ścierają aż w końcu nic nie pomoże i trzeba go fizycznie wymienić. Takie środki jak "kontakt" są ok, ale cudów też nie zdziałają. Jeśli ktoś ma czas i umiejętności (jak Ty ;) ) to pewnie, że warto. 
Win10 64bit