Autor Wątek: Panel z przełącznikami, nie mogę skonfigurować "CMSP" oaz "Intercom Selector"  (Przeczytany 2100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam, po długiej przerwie.
Postanowiłem zrobić sobie dwa małe panele, kilka przełączników i przycisków. Wszyskie przełączniki oraz przyciski działają za wyjątkiem "CMSP Mode Select" PIN 7,8 oraz "Intercom Selector Switch INT/FM/VHF/HF/Blank" PIN 26,27. Powiem szczerze że nie wiem co robię źle.

Nie znam jakoś bardzo dobrze DcsBiosa, ale to co rzuca mi się od razu w oczy, to że na panelu masz przełączniki, a w kodzie piszesz, że to enkodery.

Enkoder to trochę bardziej skomplikowana rzecz: https://youtu.be/6y7zixTILJk?si=MpsmEAwBK13roDW5

Może spróbuj zamiast RotaryEncoder użyć pary ActionButton?

Dokładnie, twoje przełączniki to nie encodery, tylko zwykłe przełączniki. U mnie w całym kokpicie zastosowałem tylko par encoderów, w radiu FM, TACAN-ie i ILS-ie. Reszta to Switch 2-6 Pos (przełącznik), czy to dźwigniowy czy to obrotowy. CMS MODE, to przełącznik obrotowy 5 pozycyjny w oryginale, podobnie jak Intercom Selector Switch. Jeśli chcesz przestawiać go za pomocą 2 pinów Arduino, to zastosuj encoder a nie przełącznik. U ciebie jest przełącznik, pewnie chwilowy ale to przełącznik.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2024, 18:43:38 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Tak to zwykły przełącznik chwilowy, myślałem że można go zastosować, niestety nie. Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi. Pozostaje kupić enkodery

Nie no, możesz użyć tego co masz. Po prostu w kodzie zastąp enkodery przyciskami. Zamiast:

DcsBios::RotaryEncoder cmspMode("CMSP_MODE", "DEC", "INC", 7, 8);
użyj:

DcsBios::ActionButton cmspModeInc("CMSP_MODE", "INC", 7);
DcsBios::ActionButton cmspModeDec("CMSP_MODE", "DEC", 8);

i sprawdź czy działa tak jak chcesz. Może trzeba będzie zamienić PINy miejscami, w zależności jak podpiąłeś.

Tak, wprawdzie w podglądzie tych linijek "ActionButton" nie ma , są trzy inne, ale w instrukcji programowania Arduino DCS Bios są. Osobiście nie podmieniałem typów przełączników.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Dziękuję za odpowiedzi, już to trochę przerobiłem, ale powiem szczerze że nie podoba mi się i będę robił nowe panele hahahah.