Autor Wątek: Smużenie podczas grania, czy to normalne  (Przeczytany 1666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Smużenie podczas grania, czy to normalne
« dnia: Lutego 26, 2024, 22:54:15 »
Podczas grania zauważyłem smużenie oraz co jakiś czas na ułamek sekundy mrugnie mi obraz (nie często ale się zdarza), czy to będzie wina grafiki? Smużenie widać tylko przy widokach z zewnątrz samolotu lub widoku spadającej bomby.

Odp: Smużenie podczas grania, czy to normalne
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2024, 22:58:16 »
Szklana kula mi nie działa.
Fusy po kawie twierdzą, że to DLSS.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2024, 23:43:21 »
A propos DLSS...
PC wyposażony w i514400, RTX4060 OC, 32GB RAM i nie wiem jak załączyć DLSS-a! Próbowałem na wiele sposobów ale nic to nie daje, DCS sam nie "łapie" tego cudu Nvidii. Chyba że RTX 4060 to za mało!
Pozdrawiam
zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2024, 00:14:02 »
OK, właśnie się trochę edukowałem i wynika że opcja taka musi być w grze. Nie znalazłem nic takiego w DCS, znalazłem też spis gier które taką opcję posiadają (DCS nie ma na liście), jest ich w tej chwili około 300. A co z wyłączaniem się obrazu na ułamek sekundy? Próbowałem to na innym monitorze jest to samo, oraz na różnych kablach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2024, 07:51:25 »
To DLSS (i chyba gorsza niz quality?), pozbyc sie mozesz uzywajac MSAA x2. W DCS jest tez starsza wersja DLSS, nowsza 3.5.1.,  mozesz zassac tu i podmienic, https://www.techpowerup.com/download/nvidia-dlss-dll/, troche mniej smuzy ale to kosmetyka.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2024, 08:44:33 »
Faktycznie znalazłem DLSS (chyba spałem jak tego szukałem). YoYo jesteś mistrzuniem. DLSS miałem wyłączone, teraz po włączeniu zero smużenia, obraz żyleta. Dziękuję

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2024, 12:35:48 »
Zassałem schodząc do wersji 2.0.3 i nadal nie podświetla się okienko DLSS. Jak Ty to robisz, że masz to co chcesz? Czy mam coś jeszcze wyłączyć?
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2024, 14:27:50 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2024, 16:58:53 »
Faktycznie znalazłem DLSS (chyba spałem jak tego szukałem). YoYo jesteś mistrzuniem. DLSS miałem wyłączone, teraz po włączeniu zero smużenia, obraz żyleta. Dziękuję

Cos nie tak, wlasnie z wlaczonym DLSS smuzy, a wylaczonym nie (np. ustawiajac na MSAA x2). Z tymi DLSS 3.5.1.0 ciutek mniej. Ogolnie nie polecam wlaczac, chyba ze ma sie problem z wydajnoscia DCS. Moze piszesz ew. o DLAA ewentualnie (podobny efekt).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2024, 22:08:36 »
Powiem szczerze to już nie mam pojęcia co jest grane, ustawione miałem "Anti-Aliasign" na "DLAA" a "Upscaling" na "OFF". Wtedy mi smużyło. Po włączeniu  "Upscaling" na "DLSS" przestało smużyć. Teraz przez godzinę testowałem i czy mam włączone "DLSS" czy nie brak smużenia, i o co chodzi? Nie mam pojęcia

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 27, 2024, 22:21:42 »
Zassałem schodząc do wersji 2.0.3 i nadal nie podświetla się okienko DLSS. Jak Ty to robisz, że masz to co chcesz? Czy mam coś jeszcze wyłączyć?

DCS 2.9.xx odpalany w trybie jednowątkowym (plikiem dcs.exe z katalogu Bin) ma te opcje nieaktywne (DLSS, FSR, DLAA, TAA itd.). Można je uruchomić tylko gdy gra jest odpalona w trybie wielowątkowym (plikiem z katalogu Bin-MT). Sprawdź którego Ty używasz.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 27, 2024, 23:03:13 »
Odpalałem plikiem dcs.exe z katalogu Bin.

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 27, 2024, 23:13:41 »
I co masz DLSS?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 28, 2024, 00:27:21 »
Uruchomiłem plik z katalogu Bin-MT, domyślnie nie było ustawione "DLSS" ale mogłem wybrać ręcznie, tak samo było z plikiem z katalogu "Bin", "DLSS" nie było włączone, ale mogłem włączyć. Zauważyłem że "DLSS" smuży z pliku "Bin-MT" oraz pliku "Bin" ale bardzo słabo w porównaniu do zdjęcia które umieściłem. W tej chwili widać smużenie tylko po włączonych światłach pozycyjnych, na zdjęciu które umieściłem strasznie smużyło. Zastanawiam się czy mogło mieć na to wpływ jakieś inne oprogramowanie. "DCS-BIOS", czy może "Freetrack" albo "DCS Virtual Cokpit" lub jakaś inna aplikacja którą używam? W tej chwili mam to wszytko włączone i nie smuży, czy jest "DLSS" czy nie.

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 28, 2024, 17:59:06 »
Przepraszam, ale przeczytałem "smażenie podczas grania, czy to normalne?" i się zacząłem zastanawiać, że jest ryzyko, że się coś przypali.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2024, 18:03:09 »
Przepraszam, ale przeczytałem "smażenie podczas grania, czy to normalne?" i się zacząłem zastanawiać, że jest ryzyko, że się coś przypali.

;D

www.yoyosims.pl