Autor Wątek: SRS CB Radio Bot  (Przeczytany 2185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
SRS CB Radio Bot
« dnia: Kwietnia 13, 2024, 15:13:22 »
Hej, a o co chodzi z tym całym SRS? Co to takiego i co to daje? Ktoś korzysta?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2024, 18:45:41 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: SRS
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2024, 17:03:51 »
Ale tak w skrócie - mogę być na swoim Discord i nasłuchiwać czegoś na innych kanałach (również z Discord'a)?

www.yoyosims.pl

Odp: SRS
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 13, 2024, 17:07:00 »
Tak, możesz być na diacordzie, ale SRS nie nasłuchuje go, tylko swoich kanałów.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: SRS CB Radio Bot
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2024, 17:48:50 »
A ten RCI jak działa? Obejrzałem jakieś video i wychodzi na to, że są dwa, jeden prowadzony przez człowieka jak jest (ma on dostęp do jakiejś extra mapy), a drugi to ten bot do 25km wokół?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2024, 18:39:56 »
Człowiek to nie słyszałem, a bit to lepiej tutotial sobie obejrzyj kub zajrzyj na stronę CB gdzie masz wszystkie komendy opisane i na jakich kanale jest ATC a na jakim reszta. Tego jest naprawdę dużo.
Ogólnie to prosisz o przydzielenie callsign. Potem możesz prosić o misję lub czasem może Cię wywołać do jakiejś. Możesz o różne rzeczy pytać podczas lotu  lub być informowany. Taka zabawka, ale dodaje imersji.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2024, 19:25:10 »
Jak jest czlowiek, to zmienia sie to w GCI, podaje polozenie z tego co zrozumialem. Obecnie dla Aliantow jest to np. GCI o nazwie Kraken. Nie zawsze to dziala tylko (czas limitowany i nie w kazdej misji). Ta osoba ma dostep do takiej mapki: https://youtu.be/_pry3LfId1k?si=8RZ2IMw5dZxAn-Gr i koordynuje nieco dzialania.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2024, 19:56:54 »
O to fajne, coś jak na Enigmie. Dawno nie latałem, musieli to wtedy dorobić. Chłopaki z CB najlepiej tego SRS-a ogarnęli. Świetny klimat to robi. W DCS, np. na Overlordzie, też SRS się świetnie spisuje jeśli chodzi o ww2. 
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2024, 07:34:27 wysłana przez KosiMazaki »
Win10 64bit

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2024, 10:52:06 »
A po niemiecku nie gadają? Albo po rusku, a nie, tu to zapomniałem, oni radia nie mieli ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 17, 2024, 10:31:02 »
Zainstalowałem, pobawiłem się już w kilku misjach. Moje spostrzeżenia (przy użyciu w VR):

- narzędzie świetne pod względem dodawania klimatu (zwłaszcza jak się lata po str. aliantów hyhy),
- jeśli chodzi o serwery wspierające SRS i AI Boty - idealne dla multi jeśli lata się samemu, dostajesz potrzebne i istotne komunikaty, tu "must have" po prostu bez dwóch zdań,
- fajne opcje ustawień, dość konfigurowalne narzędzie, można podpisać klawisze, można przyciski, łatwa instalacja, nic nie trzeba konfigurować w zasadzie (instrukcje są stare), automatyczne łączenie,
- w VR brak podglądu kanału (ale to w sumie można olać jak się podpięło na joyu czy gdzieś),
- brak (niestety) wyświetlanego tekstu (w sumie gdziekolwiek), tego co mówią boty. Przykład - narzędzie (Radio boty), np. nie podawały wczoraj numerów przy jednym Callsign, w sumie nie wiadomo było do kogo gada,
- nie zawsze da się zrozumieć wszystko, komunikaty są szybkie, bywa ze zagłuszane w trakcie przez innych albo inne odpowiedzi,
- przydałaby się opcja podawania chociaż namiarów pisanych w przypadku zagrożenia (nawet w tym okienku radia), dziś nie trudno zamienić mowę na pismo, a botów to już w ogóle nie problem,
- przydałby się filtr wiadomości (np. tylko na swój Callsign, lub rodzaj wiadomości), jak już było dużo ludzi to był po prostu (30-40 osób na stronę) chaos na Radio 1, kanał 1 (CB),
- Radio Bot mógłby obsługiwać wszystkie kanały na danym Radio, np. ktoś wejdzie na kanał 7 i dalej ma kontakt z Radio Bot, ale bez innych graczy, których nie ma na tym kanale, to by rozwiązało trochę problem filtrów.

Ogólnie narzędzie fajne. Super sprawa dla latania solo w Multi, w już kilka osób w teamie to nieco średnie (ale przydatne oczywiście), ponieważ swoimi gadkami zagłusza się nawet jakieś odpowiedzi. Jest opcja powtórki, ale bywało, że znów odpowiedzi się nakładały i robił się chaos. Największa zatem szkoda, że nie ma jakiegoś chatu i jego archiwum jeśli chodzi o odpowiedzi bota.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 18, 2024, 08:35:52 »
Zgadzam się, że SRS to klimatyczne narzędzie, które czasami trzeba wyłączyć żeby nie przeszkadzało ;). Ja stosuję głównie do nasłuchuje, żeby łatwiej odszukać "zadymę". Jeśli chodzi o pogląd widoku kanału to ja to ograłem Open VR kneeboard. Możesz sobie strzelić dowolne okno do kabiny. Dla mnie o tyle must have, że czasami latamy z większymi eskadrami i ludźmi których nie znamy. Jeśli ktoś coś do mnie mówi, to chce wiedzieć kto, bo po głosie go nie poznam.

W naszych grupach wykorzystanie SRS wygląda tak, że z wingmanem jesteśmy najczęściej na Discordzie. Na SRS mamy ustawione kanały różnie (W Il2 SRS daje 2 kanały do podsłuchu) - np. jeden kanał cała nasz eskadra, drugi kanał - dowódca innej eskadry. Czasami dzielimy się na grupę szturmową i fighterkę, która osłania. Oczywiście sposobów na konfigurację jest multum. Umawiane też jest wcześniej, kto jest tylko na nasłuchuje, a kto może komunikować. Chodzi o dyscyplinę na radiu, bo jak YoYo zauważyłeś, jak jest więcej osób to robi się chaos. Zawsze są jakieś plusy, ale i minusy...

Z botów korzystałem tylko żeby zobaczyć jak to działa, ale praktycznie nigdy nie latam sam więc jest to zbędne dla mnie aby z AI gadać. Mimo wszystko świetny dodatek, aby móc choć tych komunikatów w "brytysz ynglysz" posłuchać ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2024, 08:46:50 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2024, 10:53:57 »
Czyli nie usłyszę na razie swojskiego "Tomaten Eins", "Indianen" i Buchbinder"?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2024, 11:00:25 »
Zdaje mi się, że po niemieckiej stronie da się wyczuć pewien akcent w komunikatach. Niewiele osób chciałby słyszeć ten język o którym piszesz, stąd pewnie  jego brak i zastąpienie go czymś znacznie bardziej uniwersalnym.
Win10 64bit

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 15, 2025, 17:24:48 »
Taki problem z srs.
Jak nic nie mówię - to jest ok.
Jak tylko zaczynam coś gadać, to jest straszny pogłos w głośnikach przechodzący w gwizd.
Głośniki i mikrofon są sprawne, nie mam tego problemu ani w komunikacji głosowej poprzez Steam ani w teamspeaku.
Nie sprawdzałem jeszcze czy ten problem występuje przy założeniu słuchawek, ale skoro nie było problemu w Steam i TS to chyba nie w tym problem.
Co robię źle?

Ramm.

" only mad men fly there where angels afraid to step... "