Autor Wątek: Instalacja MS FSX z DVD na WIN11 zawiesza się.  (Przeczytany 1454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Instalacja MS FSX z DVD na WIN11 zawiesza się.
« dnia: Kwietnia 18, 2024, 22:13:17 »
Czołem! Wzięło mnie ostatnio na sentymenty i chciałem zainstalować FSX z płyty DVD (polska wersja językowa) na WIN11. Niestety albo symulator jest stary albo mój odtwarzacz ma jakieś problemy na WIN11, bo nic z tego nie wyszło. Instalacja się rozpoczyna ale tuż po wyborze lokalizacji instalacji zawiesza się. Czy ktoś z Was miał taki problem i zna rozwiązanie?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2024, 07:56:08 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: MS FSX na DVD i WIN11
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2024, 04:42:14 »
Może wersja steam za 18zł bo pewnie wychodziły jakieś poprawki? https://gg.deals/game/microsoft-flight-simulator-x-steam-edition/
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2024, 07:56:28 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Instalacja MS FSX z DVD na WIN11 zawiesza się.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2024, 07:57:06 »
Możliwe, że instalator już jest stary i ma jakiś problem z działaniem lub może napęd już wiekowy i ma jakiś problem. Spróbuj skopiować wszystko z płyty na dysk i odpalaj z katalogu lub zrób obraz ISO i z wirtualnego napędu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2024, 08:27:36 »
Tego problemu nie znam, ale wiem, że coś trzeba grzebać w rejestrze, żeby proces aktywacji zadziałał.
Poprawiona wersja jest na steam za kilkanaście pln, więc w ostateczności można odżałować.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline bla

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2024, 12:03:57 »
Jeżeli trafisz na dobrą cenę FSX na Steam (aktualnie jest po świetnej cenie 18zł) to używaj jej zamiast wersji DVD. Wersja na Steam zawiera dodatkowo pakiet Acceleration, który dostępny był jako płatny (i nie tani) dodatek na oddzielnej płycie. Poza tym jest ona połatana - zawiera m.in. oficjalne łatki do FSX, a tych wyszło kilka. Odpada też problem płyty w napędzie podczas uruchamiania symulatora.
Wersja na DVD jest dobra do stania na półce ;).

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2024, 12:38:45 »
Oficjalnych łatek było aż dwie plus Acceleration Pack.
FSX: SE zawiera powyższe plus zmiany dostosowujące (no dobra, próby dostosowania) do ówczesnej sytuacji oprogramowania, w tym 32-bit patch, który umożliwia zaadresowanie pełnych 4 GB pamięci (maks dla aplikacji 32-bitowej).
Jeżeli z jakichkolwiek powodów chcesz korzystać z FSX, to kup FSX: SE a DVD na półkę.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11