Autor Wątek: Stary FM  (Przeczytany 1581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stary FM
« dnia: Kwietnia 28, 2024, 12:59:17 »
Ostatnio, po dłuższej przerwie, odkurzyłem UH-1H. To jeden z moich ulubionych modułów. Bez całej tej elektroniki, skomplikowanej nauki systemów, po prostu czysta przyjemność z latania.

Przeszło rok temu był update FM (konkretnie to update wydajności silnika). Nie wszystkim przypadł do gustu. Mnie również Huey wydaje się nieco zbyt "żwawy".

Jakby co, można latać nadal ze starym modelem lotu. Trzeba wyedytować plik "...\DCSWorld\Mods\aircraft\Uh-1H\FM\FMOptions.lua"

I zmienić linię:

New_engine_model = true
na:

New_engine_model = false

Odp: Stary FM
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2024, 14:02:23 »
Też właśnie wróciłem do Huey'a. Latałem nim dawno i na tyle mało, że nawet się nie zorientowałem, że model lotu się zmienił. Chętnie porównam ze starym, wielkie dzięki. Zaiste to fantastyczny moduł i latanie daje wielką frajde, fajnie jakby było coś podobnego w MSFS.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 28, 2024, 18:13:22 »
Najbardziej profesjonalna analiza, którą znalazłem (ten sam autor):

https://www.reddit.com/r/hoggit/comments/13lwzku/i_have_spent_over_a_year_researching_the_uh1h/

https://forum.dcs.world/topic/326015-hueys-new-performance-profile-discussion/

Generalnie niektóre rzeczy zostały poprawione na plus, inne na minus, w stosunku do starego modelu lotu. Ciężko stwierdzić, który jest bardziej realistyczny. Osobiście nie mam doświadczenia irl by się w tym temacie wypowiadać. Po prostu bardziej "leży" ten stary FM. Przyzwyczajenie zapewne też gra tutaj swoją rolę. Też muszę to jeszcze potestować.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2024, 13:32:00 »
Wróciłem na chwilę do tego starego i rzeczywiście, różnice są wyraźne. Mówiąc językiem opisowym, na starym Huey jest bardziej spolegliwy, łatwiejszy w ujarzmieniu, mniej nerwowy. Trudniej urwać rotor, trudniej wejść w VRS i łatwiej wyjść, maszyna wydaje się reagować płynniej na ruchy drążka i zmianę mocy. Inaczej go czuć, mi wydaje się łatwiejszy w pilotażu, ale który z FM jest bliższy realowi to nie mam pojęcia. Wątki bardzo ciekawe, szkoda, że zamknęli ten na form DCS. Skorzystali chyba z okazji żeby wyciszyć temat, który był im trochę nie na rękę.