Autor Wątek: QFE liczenie  (Przeczytany 1788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
QFE liczenie
« dnia: Maja 26, 2024, 14:06:37 »
Chyba największa zmora Viggenowców, zwłaszcza by przy brak określonego QFE np. w briefingu, przeważnie dotyczy to misji w multiplayer, w SP zazwyczaj możemy go gdzieś znaleźć (chociażby kneeboard), ale jak nie znamy - i to jest chyba najprostsza metoda:

1/ Zerujemy sobie główny wysokościomierz do poziomu lotniska (w tym backupowy, co jest normą).
2/ Odejmujemy. Wysokość lotniska w metrach - wysokość celu w metrach = wychodzi nam różnica.
3/ Różnicę w metrach wprowadzamy na wysokościomierzu (jak minus to cofamy o tyle).

Przykład. Lotnisko 82m npm, cel 270m npm = 82-270 = - 188 i o tyle metrów cofamy główny wysokościomierz, tym samym dostaniemy QFE celu (jest drobny margines błędu ale to są bardzo małe odchylenia).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: QFE liczenie
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2024, 14:46:02 »
Dodałem filmik jak to policzyć:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 29, 2024, 17:15:56 »
A gdzie ten filmik, bo ja tylko obrazek widzę na telefonie? Szkoda, że tak mało osób lata w Polsce na tym samolocie. Ja kilka lat temu miałem go rozpracowanego, ale, że nie było z kim latać odpuściłem i wszystko zapomniałem.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 29, 2024, 17:24:16 »
A gdzie ten filmik, bo ja tylko obrazek widzę na telefonie? Szkoda, że tak mało osób lata w Polsce na tym samolocie. Ja kilka lat temu miałem go rozpracowanego, ale, że nie było z kim latać odpuściłem i wszystko zapomniałem.

No, musisz kliknąć ten obrazek :-).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 29, 2024, 17:27:39 »
Aaa działa. Dzięki :) Dobra robota. Muza też fajna, może jakaś Abba by pasowała równie dobrze?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 29, 2024, 18:58:09 »
Rozumiem, że chodzi o to jak wysokość celu wpływa na parametry manualnego bombardowania. Na jakimś filmiku dot.F5 podano inny sposób.
Mianowicie na mapie (F10) najechanie myszką na cel, w górnym lewym rogu wśród koordynatów pojawia się wysokość celu w metrach. Tę wartość dzielimy przez 3 i to co wyszło mnożymy przez 10 i uzyskany wynik dodajemy do wysokości rozpoczęcia manewru, wysokości rozpoczęcia bombardowania i wysokości wyjścia. QNH ustawiony w miejscu startu (dane w briefingu), nie zmieniany.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 29, 2024, 19:38:09 »
Rozumiem, że chodzi o to jak wysokość celu wpływa na parametry manualnego bombardowania. Na jakimś filmiku dot.F5 podano inny sposób.
Mianowicie na mapie (F10) najechanie myszką na cel, w górnym lewym rogu wśród koordynatów pojawia się wysokość celu w metrach. Tę wartość dzielimy przez 3 i to co wyszło mnożymy przez 10 i uzyskany wynik dodajemy do wysokości rozpoczęcia manewru, wysokości rozpoczęcia bombardowania i wysokości wyjścia. QNH ustawiony w miejscu startu (dane w briefingu), nie zmieniany.

Tam, to pewnie w stopach musi być. Jak nie było laserowych wskaźników i zapisanych map wysokości w komputerach wewnętrznych, to tak się klepało właśnie :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 29, 2024, 19:52:26 »
Oczywiście ;)  nie doprecyzowałem, tak wychodzi wysokość w stopach rozpoczecia manewru, bombardowania i wyjścia :)

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 31, 2024, 09:15:04 »
Jest jeszcze prostszy sposób, dopiero to zauważyłem. Najechanie myszką na cel w widoku mapy F10 pokazuje wysokość w metrach lub od razu w stopach, w zależności od tego co się ustawi (skrajny prawy kwadracik w serii symboli na górnej listwie po lewej, kliknięcie naprzemiennie zmienia metry w stopy). W przypadku metrów wyliczamy jak podałem powyżej, w przypadku stóp dodajemy do danych z tabelki danych ataków dla danej broni, przypominam QFE nie zmieniane nad celem, tylko ustawione w miejscu startu (dane z briefingu). Nie wiem czy to realistyczne, ale proste i się sprawdza, wczoraj testowałem :) 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 31, 2024, 10:00:03 »
Jest jeszcze prostszy sposób, dopiero to zauważyłem. Najechanie myszką na cel w widoku mapy F10 pokazuje wysokość w metrach lub od razu w stopach, w zależności od tego co się ustawi (skrajny prawy kwadracik w serii symboli na górnej listwie po lewej, kliknięcie naprzemiennie zmienia metry w stopy). W przypadku metrów wyliczamy jak podałem powyżej, w przypadku stóp dodajemy do danych z tabelki danych ataków dla danej broni, przypominam QFE nie zmieniane nad celem, tylko ustawione w miejscu startu (dane z briefingu). Nie wiem czy to realistyczne, ale proste i się sprawdza, wczoraj testowałem :) 

A widziałeś ten filmik? Chyba nie ;), bo właśnie jest on o tej metodzie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 31, 2024, 10:25:10 »
Oczywiście że widzaiłem Twój filmik :)
Ty wyznaczasz QFE w miejscu ataku, ja to pomijam i biorę bezpośrednio wysokość w stopach lub metrach (wtedy przeliczam), a jedyne QFE jakie mnie interesuje to w miejscu startu :)
Wiem, pewnie Twój sposób jest bardziej realistyczny, ale mój (przynajmniej dla mnie ) prostszy :) 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 31, 2024, 10:42:40 »
Oczywiście że widzaiłem Twój filmik :)
Ty wyznaczasz QFE w miejscu ataku, ja to pomijam i biorę bezpośrednio wysokość w stopach lub metrach (wtedy przeliczam), a jedyne QFE jakie mnie interesuje to w miejscu startu :)
Wiem, pewnie Twój sposób jest bardziej realistyczny, ale mój (przynajmniej dla mnie ) prostszy :) 

W Viggenie nie da się ustawić wysokości celu bez zmiany QFE. Korygujesz wyskość i z automatu wychodzi Ci QFE po sprawdzeniu na mapce F10 wysokości położenia celu.

www.yoyosims.pl