Autor Wątek: Kiowa wydana!  (Przeczytany 4222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Kiowa wydana!
« dnia: Czerwca 05, 2024, 18:35:05 »
Model wydany!

https://www.digitalcombatsimulator.com/en/shop/modules/kiowa/
https://store.steampowered.com/app/2948500/DCS_OH58D_Kiowa_Warrior_by_Polychop_Simulations/

Cena tak jak zapowiedzieli, 70$ i zero zniżki. No niestety. Chyba wolę już pre order ;) i hasło EA, przynajmniej koszt to 50$ zazwyczaj, a tu od razu z grubej rury. Trochę bez sensu, że nie dają żadnej zniżki choćby na parę dni w ramach Launch Discount, w ten sposób tylko kupią ci co są na niego napaleni.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kiowa wydana!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2024, 18:37:35 »
No i tak przy okazji, skoro to nie EA, to czemu nie ma jeszcze buttona TRY? 8) Przecież zawsze tłumaczą, że "trial period" nie dotyczą EA (chociaż są wyjątki). Ja na razie sobie daruję bo latam czym innym, ale z czasem pewnie go wezmę. Może akurat się trafi jakaś promka albo błąd na stronie :evil:.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2024, 19:58:56 »
Hmmm, jak na "no EA" to ja bym się kłócił o tę pełną kasę ;): https://www.youtube.com/watch?v=apsHc2W0RGw. Te tekstury to 512x512 pxt chyba, model zniszczeń to też chyba jeszcze nie to o co chodzi i towarzyszące niemu dźwięki. Do tego pas z amunicją nie ma animacji, a jak jest wyczerpana wciąż ją pokazuje.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2024, 21:15:16 »
Cenowo od razu z grubej rury! Lubię śmigła w symulatorach, ale jest ciepło za oknem i bez sensu siedzieć przed komputerem. Na jesień przy którejś promo pewnie wezmę, do tego czasu raczej znikną problemy wieku dziecięcego, a może i opcja TRY się pojawi.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2024, 22:54:37 »
Odpaliłem u siebie model A.I. (nie posiadając płatnego modułu), czyli ten nowy OH-58D(R) i ... zero dźwięków. No "nie EA" jak nic. :evil:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2024, 01:40:08 »
Ja dzisiaj polatałem trochę i użyłem na razie 0.50tki oraz NPR i jest dobrze! Śmigłowiec mi się podoba daje fan z gry, bardzo przyjemna maszyna. Teraz problem bo i F-4 i Kiowa dostępne, nie wiadomo czym latać :-). U mnie dźwięk w Kiowa ok.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2024, 07:58:12 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2024, 04:42:46 »
Może sprawdzają jakie ceny przyjmie rynek.

Co do maszyny chyba pod rozpoznanie podchodzi? Kiedyś na Discovery jakiś program oglądałem i tak mi się wydaje. Są jakieś misje instant do mapek i kampania?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2024, 07:01:44 »
U mnie dźwięk w Kiowa ok.

Ja mowie o modelu AI, a nie o FF module, modulu nie mam, widac nie wpadli na to, ze jak daja nowy modul AI to musi miec on swoje dzwieki, a najprawdopodobniej ciagnie on z platnego, wiec jak ktos nie kupil, to ten sztuczniak dzwiekow nie ma.

Smiglak jest na pewno ciekawy, ale przegieciem jest z cena po prostu, mowienie ze to nie EA jest sciema i zadanie pelnej ceny za niego. Sami zreszta dali instrukcje, ktora sami nazwali, ze to EA i ja uzupelnia. Nie ma tez kampanii, nie wiem jak z misjami i treningiem, to jest wiec krok w tyl w stosunku do Gazelle.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2024, 07:51:16 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2024, 09:20:43 »
Misji treningowych jest 16 i wygląda to na komplet obejmujący wszystkie systemy. Trenigni są prostsze i bez voiceover, ale przynajmniej są gotowe na premierę modułu i nie trzeba na nie czekać miesiącami jak u ED/HB/Razbam. :)

Graficznie i dźwiękowo to zdecydowanie nie jest ten sam poziom, który trzyma obecnie ED, o Heatblur nie wspominając. Powiedziałbym, że porównywalny z Aerges F1, który też wizualnie szału nie robi.

Kokpit w VR ogólnie wygląda na zwymiarowany poprawnie i ma sporo detali, ale tekstury mogłyby być lepsze. Ktoś chyba dźwignie skoku i drążek sterowy modelował na oko, jedno wydaje się za duże a drugie za małe.

FM i systemy wydają się całkiem ok, jest tego całkiem sporo. MFD'ki, nawigacja, mast mounted sight, jest nawet wskaźnik nahełmowy zakładany na gogle NVG i datalink do bezzałogowców.

Taki trochę moduł dla koneserów, co nie latają dla grafy ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 07, 2024, 09:26:17 »
Naszła mnie taka myśl, czy ktoś kiedyś testował zwroty na Steam ale ... używając wersji Standalone? Ja korzystam tylko z tej, ale mam też podpięte konto Steam w profilu ED, ponieważ czasem tam kupowałem, jak cenowo coś wychodziło taniej. No i teraz do rzeczy. Skoro nie odpalam DCS ze Steam, a np. Kiowa jest zakupiona jako DLC to ... Standalone mi ciągnie tę licencję, ale tak naprawdę Steam nie wie ile się nią latało, ba, bardzo prawdopodobne jest, że mają w statystyce 0 godzin w DCS od zakupu DLC, więc można by zwrócić teoretycznie nawet i po miesiącu ;). Trochę szalony pomysł, ale wydaje się prawdopodobny (Polak potrafi™) :evil:.  Ktoś, coś, kiedyś?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 07, 2024, 10:09:18 »
Chyba lepiej poczekać na licencję testową. Ja zwróciłem Kole którą kupiłem na Steam, a gram w wersję standalone (synchronizacja licencji przez strone DCS) i na pewno było to ponad godziny gry ale zrobiłem to na następny dzień. Jest na pewno limit 2 tygodni od zakupu na zgłoszenie wniosku o zwrot. Na zakupy w grach jest limit 48 godzin na zwrot ale nie wiem czy tutaj synchronizacja działa bo jak pisałeś to specyficzny przypadek bo nie używamy wersji steamowej. Po zwrocie praktycznie od razu licencje została odpięta od konta DCS czyli inaczej niż przypisanie gdzie musiałem się zalogować i wywołać synchronizację.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 08, 2024, 13:56:05 »
FM i systemy wydają się całkiem ok,

Jeśli dobrze kojarzę, to Casmo wypowiedział się, że "jest to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy FM dla śmigłowców w DCS". Czyli z tej wypowiedzi wynika w sumie, że jest to FM lepszy niż w przypadku Apacza (bo zakładam, że na innych nie latał irl), chociaż oczywiście jakieś ogólne charakterystyki FM są wspólne dla różnych modeli.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 08, 2024, 14:05:53 »
Na pewno są duże błędy w FM. https://youtu.be/6LCmfQDtCxw?si=P9u6xOZm6SX2ItH9
Znajomy zrobił refund, a czail się na niego bardzo.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 08, 2024, 14:35:59 »
To podobno już poprawione. Jest to błąd takiej kategorii, że jakbyś taki zgłosił w profesjonalnym symulatorze, pytanie byłoby: "dlaczego w ogóle pan próbuje latać w ten sposób" i "tego gwarancja nie obejmuje" :)

Jeden problem, który sam zauważyłem, to dziwna aktywacja ground effect przy pierwszym podejściu do lądowania, drugie jest ok. Ale to też coś o czym już wiedzą i pracują nad tym.

Jeśli dobrze kojarzę, to Casmo wypowiedział się, że "jest to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy FM dla śmigłowców w DCS". Czyli z tej wypowiedzi wynika w sumie, że jest to FM lepszy niż w przypadku Apacza (bo zakładam, że na innych nie latał irl), chociaż oczywiście jakieś ogólne charakterystyki FM są wspólne dla różnych modeli.

W DCS nie ma czegoś takiego jak wspólny model lotu. Każdy developer musi implementować własny praktycznie od podstaw. Po stronie ED jest chyba tylko interakcja z ziemią, co też powoduje czasem problemy.

Model lotu AH64 na premierę został mocno zjechany przez SME (np. https://www.helisimmer.com/articles/real-pilot-impressions-ah-64d-apache-dcs). Teraz jest chyba lepiej, ale nadal jest dość niestabilny i ludzie zgłaszają uwagi zarówno do samego FM, jak i do autopilota.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 08, 2024, 15:08:50 »
W DCS nie ma czegoś takiego jak wspólny model lotu. Każdy developer musi implementować własny praktycznie od podstaw. Po stronie ED jest chyba tylko interakcja z ziemią, co też powoduje czasem problemy.

Chodziło mi o specyfikę latania śmigłowcami ogólnie irl, a nie w DCS. W kontekście tego, że jego wypowiedź ma największą wartość odnośnie FM Apacza i Kiowa, bo na tych maszynach akurat latał.

Znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=2Y2SM164P4c&t=244s