Autor Wątek: Telewizor ANDROID TV - gubi sieć z wifi.  (Przeczytany 1535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Telewizor ANDROID TV - gubi sieć z wifi.
« dnia: Czerwca 09, 2024, 09:18:03 »
Kupiłem telewizor Andoid TV Sharp 43FH2EA.

Podłączyłem, skonfigurowałem (bez łączenia się z kontem google'a) - wszystko działa.
Następnego dnia w trakcie oglądania netflixa sprzęt poinformował mnie o braku wifi.
OK, sprawdzam w menu - rzeczywiście brak połączenia z siecią. Wchodzę więc w sieci bezprzewodowe - a tam jak wół stoi moja siec wifi (i to na 3 z 4 kresek - bo myślałem, ze nie ma sygnału).
Klikam połącz się z siecią i... dostaję komunikat, że nie może się połączyć z wybraną siecią. Mało tego - sieć ma status "zapisana" w telewizorze.

O co obiega?

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2024, 09:46:06 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Odp: Telewizor ANDROID TV - problem z wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 09, 2024, 10:52:10 »
Jak masz router który nadaje na 2.4 GHz i 5 GHz równocześnie to zrób dwie osobne sieci i podłącz telewizor do sieci 2.4 GHz.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 09, 2024, 13:39:16 »
Router nadaje tylko na 2.4 albo na 5.0. Aktualnie jest ustawiony na 2.4.

Ciekawostka - telewizor po odłączeniu od prądu na twardo (wtyczka out), po ponownym włączeniu widzi sieć i łączy się z nią bez problemu. Po jakimś czasie (różnie - półgodziny, dwie czasem więcej) traci połączenie i nie łączy się ponownie. Nawet po manualnym wskazaniu sieci z listy. 

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 09, 2024, 15:45:00 »
Miałem podobnie na LG oled55b12la w końcu podpiąłem po kablu ethernet.
Niby mniejszy transfer po RJtce ale do 4K i tak starcza spokojnie
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 09, 2024, 16:48:26 »
Gdzieś na reddicie pisali o przywróceniu ustawień fabrycznych ale nie wiem czy warto.

Tutaj ktoś ma problem po zmianie routera i piszą o zmianie kanału.
https://www.reddit.com/r/AndroidTV/comments/14iy9en/sharp_android_tv_keeps_turning_off_wifi/

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2024, 18:28:40 »
Może jakieś inne urządzenie wchodzi ci na to samo IP? Albo DHCP w ruterze wariuje?
Przypisz ustawienia sieciowe w TV z palca wybierając inne IP ale z tej samej puli.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 05, 2024, 00:12:37 »
Problem rozwiązałem w banalny sposób.
Oddałem TV z androidem i kupiłem zwykły tv. Widzi sieć, bez problemu się z nią łączy i trzyma połączenie.
Ot, taki przypadek.

Ramm.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Telewizor ANDROID TV - gubi sieć z wifi.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2024, 09:52:19 »
Jest to jakaś opcja. Ważne, że problem się rozwiązał.

Niestety karty wifi w TV są słabej jakości i często z symboliczną anteną. Czasami problem można obejść kartą wifi/lan na USB. Do tego dochodzi prawidłowa konfiguracja sieci wifi, bo kanał na jakim pracuje, inne sieci w okolicy, czy to co było wspominane wyżej, czyli przełączanie się między 2,4/5GHz też może wpływać na stabilność połączenia. To nie wina Androida. Osobiście preferuję jednak kabel i przypisanie adresu mac do urządzenia. Wtedy mam względną kontrolę nad tym co się dzieje. Oczywiście nie zawsze się da...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"