Autor Wątek: IL-2: Korea  (Przeczytany 18108 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: IL-2: Korea
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 29, 2025, 22:29:34 »
     Obstawiam że jednym z pięciu nowych samolotów będzie Grumman F9F Panther.  :)

A ja bym chciał F4U-4, zwłaszcza w wersji z radarem :), Bearcata i Tigercata, ale Panterka też byłaby fajna. Może byłaby to okazja do przypomnienia sobie filmiku Mosty Toko-Ri :).

Mi akurat temat Korei się podoba (chociaż to nie Vietnam). Wreszcie w sumie coś innego i jakiś teatr, którego nie było od lat w symulatorach. Jakości też się nie boję bo będzie to poziom nie gorszy niż IL-2 BoX, a z zapowiedzi widać, że będzie to jeszcze lepiej dopracowany symulator. Dziwne tylko, że stronę z nowym sklepem blokuje mi antywirus - jako niepewną, o niskiej reputacji i podaje by nie podawać tam żadnych danych, więc nawet mi się nie otwiera :/.

Filmik w klimatach Korei to też "Towarzysze broni". Szczerze, wiem, że fajny i polecany, ale specjalnie nie oglądam (kiedyś tak postanowiłem hehe) do czasu premiery IL-2 Korea.

« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2025, 09:31:50 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 02, 2025, 13:59:53 »
Wydatek ok. 510 zł za Funders Edition to nie jest mało.
Ale z drugiej strony ostatnio kupiłem sobie CoD'a  za 70 euro (~ 300 PLN), więc jeżeli wydam w roku całe 800 zł na gry w ciągu roku, to myślę, że mój budżet to uciągnie :-P
Średnio mnie ciągnie do tej gry, szczerze.
Maleńki zestaw samolotów, jedna mapa, nic nie wiadomo na temat FM i DM (a tu może być różnie biorąc pod uwagę doświadczenia z grami ze świńskiego raju), nie wiem nic na temat multiplayera - a z mojego punktu widzenia to kluczowa sprawa.
Jedyny plus to, że będzie to coś innego niż IL2 GB.
Kupiłem Cloda kiedyś, też zaraz po premierze. Polatałem może dwie godziny wszystkiego. Jeżeli będzie tak samo z Il2 Korea - nic się nie stanie. Przeżyję :-D

Ramm.

ps. tez sobie trochę poczekam, zobaczymy.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 02, 2025, 14:53:04 »
Podstawową wersję kupię, ale poczekam bliżej premiery, nie uśmiecha mi się płacić za coś, co dostaniemy może za pół roku.

Founders Edition to kupowanie kota w worku - nie wiadomo co to będzie, jakie samoloty, na wszystko pewnie będzie trzeba czekać z rok, ale pieniądze już można wpłacać :D Nie lubię takich praktyk.

Tzn. mniej więcej wiadomo, lotniskowce, Panther, Corsair itd.

@YoYo, "Devotion" to bardziej jakbyś miał fazę na Corsaira :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 02, 2025, 21:03:40 »
Wydatek ok. 510 zł za Funders Edition to nie jest mało.

Zgadza się, nie jest mało, ale też uważam, że nie ma tragedii. Powiedzmy normalna cena tytułu z serii BoX to 59,99$, za 6-8 samolotów. Wersja BoX z collectors chodzą za 69-79 dolców. Czyli w układzie 6/8 samolotów + 2 kolekcyjne. Tu mamy odpowiednik tego jako Standard w sumie za 99$. Wiadomo, tanio to już było. Natomiast ten Funders Edition zawiera wszystko to co jeszcze wyjdzie jako osobne samoloty, dokładnie 5 innych, nieogłoszonych. Każdego wycenią pewnie na 20 dolców, więc to jest już stówa za same dodatki jakby chciało się kupować potem osobno. Ja właśnie zastanawiam się na tym Funders Edition bo ekonomicznie wypada najlepiej, chociaż sporo sobie życzą, to w sumie coś jak wersja Season Pass, natomiast nie pali się. Może po Nowym Roku.

Maleńki zestaw samolotów, jedna mapa, nic nie wiadomo na temat FM i DM

Od ponad pół roku pokazują filmy w których omawiają animacje, mapy, grafikę, źródła danych, FM, silniki, DM i wiele innych rzeczy. Tu akurat sporo wiadomo, znacznie więcej niż o niejednym  dodatku do MSFS, a zwłaszcza DCS przed wydaniem: https://www.youtube.com/user/1CGameStudios/FEATURED. Tu nie tylko nie będzie tak samo, ale będzie lepiej (jak chociażby w końcu ulepszony układ paliwowy, a także odnalezione zapasowe zbiorniki paliwa ;D).

@YoYo, "Devotion" to bardziej jakbyś miał fazę na Corsaira :)

To dalej wojna koreańska.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 02, 2025, 21:08:23 »
Redaktorze - w przekonywaniu samego siebie jesteś mistrzem galaktyki  :evil:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 02, 2025, 21:52:50 »
Redaktorze - w przekonywaniu samego siebie jesteś mistrzem galaktyki  :evil:.

Hehe. Ja to jestem przekonany, zwłaszcza w takich kwestiach. Wydanie na simy mnie nie boli, bo to czasami dziesiątki czy setki godzin i w tym co lubię najbardziej, a dziś przeciętna gra (jak ktoś gra w coś innego, fabularnego) na 15h, do której potem się nie wraca, to ponad 2 stówy zazwyczaj.

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 03, 2025, 15:23:28 »
Od ponad pół roku pokazują filmy w których omawiają animacje, mapy, grafikę, źródła danych, FM, silniki, DM i wiele innych rzeczy. Tu akurat sporo wiadomo, znacznie więcej niż o niejednym  dodatku do MSFS, a zwłaszcza DCS przed wydaniem: https://www.youtube.com/user/1CGameStudios/FEATURED. Tu nie tylko nie będzie tak samo, ale będzie lepiej (jak chociażby w końcu ulepszony układ paliwowy, a także odnalezione zapasowe zbiorniki paliwa ;D).

Yoyek, proszę... :icon_rolleyes: :icon_rolleyes:
Gdybym zarejestrował się na tym forum jakieś dwa tygodnie temu, to może bym takie wyjaśnienie kupił.
Ale ponieważ już kiedyś - far, far away in the Galactics - latałem G6 na Parcha FN w super realistycznym świecie słoneczka Madoxa (który twierdził, że jego sim jest "the best ever" w kwestii DM i FM), to pozwolisz, że się nie zgodzę.
Do momentu kiedy ktoś z tego forum mi nie powie, że DM i FM jest wart uwagi- wszystkie zapewnienia autorów gry dotyczące FM i DM będę traktował jako chwyty reklamowe.
I publikowanie filmików czy opinii ludzi ze świńskiego raju raczej tego nie zmieni.
Najlepszy przykład jest z filmikiem z emergency landing P-51 czy bylejaka. Na gierkę którą od starego iła dzieli ponad 20 lat - dupy nie urywa.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 04, 2025, 07:33:00 »
Zobaczymy jak to wyjdzie z wymodelowaniem np. Jak-9 i P-51. C. "Bud" Anderson, który podczas WW2 latał na P-51, kilka lat po wojnie miał okazję w Stanach w Wright Field przetestować Jak-9. Był nawet pod wrażeniem do puki dopóki nie poleciał znowu na P-51. Po wylądowaniu stwierdził, że przesiadka z "prymitywnego" Jaka na Mustanga to jak przesiadka z Forda T do Cadillaca.   
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2025, 09:28:31 wysłana przez KosiMazaki »
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 04, 2025, 09:31:44 »
Nic nowego nie odkrył. Wystarczy sobie przypomnieć zachwyt Pokryshkina jak przesiadł się do Aircobry i piał z zachwytu, że ma radiostację i licznik amunicji. Chyba nie ma na tym forum osoby (fana lotnictwa), która by nie była świadoma poziomu technicznego tamtego sprzętu i ludzi.

Poza tym nie ma co biadolić na temat ceny czy samej gry. Jeżeli ktoś zakłada, że będzie inaczej niż do tej pory (pod względem odwzorowania i mentalności), to musi być bardzo naiwny. Natomiast cena jak cena. FS2020/2024 kosztował 500+ w wersji deluxe, a nie mówiąc o cenie edycji kolekcjonerskiej. Battlefield czy Diablo IV na dzień dobry kosztowały 400zł. Trzeba odczekać roczek i kupi się za 50% ceny :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 04, 2025, 11:22:48 »
Yoyek, proszę... :icon_rolleyes: :icon_rolleyes:...

Ramm, my już za stare d...y jesteśmy by wierzyć, że świat będzie idealny :icon_lol:. Chyba nikt się tego tu nie spodziewa. Marketing, marketingiem, ale jest szansa, że będzie lepiej, bo to dalszy rozwój serii, ale o jakimś ideale i 1:1 to zapomnijmy. Teatr dodatkowo akurat może być mniej kontrowersyjny niż wschód z DWŚ, dodatkowo np. MiG-15bis był rzeczywiście świetnym samolotem i piloci na Sabre mieli z nim problem, jednocześnie Sabre miał wiele innych walorów jak sparay'owanie z km'ów i zwrotność więc jak tego nie zwalą to może to być odpowiednio wywarzony temat. Zobaczymy ale jestem raczej dobrej myśli.

www.yoyosims.pl

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 04, 2025, 11:29:03 »
Nic nowego nie odkrył. Wystarczy sobie przypomnieć zachwyt Pokryshkina jak przesiadł się do Aircobry i piał z zachwytu, że ma radiostację i licznik amunicji. Chyba nie ma na tym forum osoby (fana lotnictwa), która by nie była świadoma poziomu technicznego tamtego sprzętu i ludzi.

To oczywiste.
Tylko czy twórcy gry o tym wiedzą, bo patrząc historycznie w starym czy nowym Il2 to bywało różnie subiektywnie.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 04, 2025, 11:30:55 »
Tak wiedzą. Cytując klasyka: "Be sure you have wrong sources"...

Dzisiaj nikt nie będzie w to wnikał, bo odbiorca jest zupełnie inny. Dla nas symulator ma być hardcore'owy, a dla dzisiejszych kaszojadów co ma War Thundera uważają za symulator, ma być lekko przyswajalny. To jest po drodze twórcom, bo od tego zależy ich zysk, więc nikt nie będzie pajacował i robił gier pod garstkę maniaków. Nie takie studia upadały. Będzie kompromis i ładna woda - czyli po staremu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2025, 11:36:16 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 04, 2025, 13:25:25 »
Tak wiedzą. Cytując klasyka: "Be sure you have wrong sources"...

Dzisiaj nikt nie będzie w to wnikał, bo odbiorca jest zupełnie inny. Dla nas symulator ma być hardcore'owy, a dla dzisiejszych kaszojadów co ma War Thundera uważają za symulator, ma być lekko przyswajalny. To jest po drodze twórcom, bo od tego zależy ich zysk, więc nikt nie będzie pajacował i robił gier pod garstkę maniaków. Nie takie studia upadały. Będzie kompromis i ładna woda - czyli po staremu.

Ja to ostatnio się mocno zdziwiłem, jak mi wyskoczyła reklama, że tam do tego WT są w ogóle jakieś dodatki (jeden dokłądnie) w cenie ... 170zł (np. MiG-23 pack) :icon_lol:. Świat oszalał.

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 05, 2025, 13:42:46 »
Panowie to powinno kosztować tyle z nową grafiką (i każdy by kupił bo latamy dla grafy, nawet Ramm ;-)). To wygląda jak ostatni skok na kasę, bo już nic nowego się nie da wycisnąć z tego silnika. War Thunder wygląda równie dobrze jak Iłek. A jest za darmo. Nie skupiajmy się na nieodpowiednich rzeczach. Oczywiście kupię, choc mnie bardziej ogranicza czas niż fundusze na które przy takiej kwocie nie zwracam uwagi nawet ;-P.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 05, 2025, 20:59:08 »
12.12 mają pokazać pierwszy większy gameplay: https://media.il2-korea.com/news/dd_55.

www.yoyosims.pl