Autor Wątek: IL-2: Korea  (Przeczytany 29197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: IL-2: Korea
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 25, 2026, 21:26:29 »
Właśnie to rozkminiłem, winna była przeglądarka Edge! Po użyciu Firefox poszło. Dziękuję mimo wszystko za pomoc.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 25, 2026, 23:28:25 »
Powiem tak: dupy nie urywa, choć jest lepiej niż w poprzedniku.
U mnie na takim sprzęcie:
 - MSI GeForce GTX 1060 OC V1 6GB GDDR5
 - G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz
 - Intel Core i5-8400, 2.80GHz, 9MB, BOX
i przy takich ustawieniach:

wygląda to lepiej niż w BOXie

Nareszcie teren ma głębię, nie wydaje się taki płaski jak w BOXie. Może w Korei jest więcej gór, ale perspektywa jest trochę lepsza.
Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniami grafiki i zobaczyć na ile mój pecet to pociągnie. I z jaką ilością samolotów na niebie :-P

Fajną rzeczą była by implementacja klawiszologi z BOX'a, sporo rzeczy jest takich samych, np ustawienia grafiki, ruchów głowy pilota czy widoków zewnętrznych.
To tyle na razie.

Ramm.

" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 26, 2026, 08:00:26 »
Na tym polega pre order :]. Płacisz wcześniej - masz taniej. Tytuł wydany, będzie drożej. Raczej chyba nic nowego? ;)

Dodatkowo, jeszcze nie jest i tak na czas EA (czyli do sierpnia) w cenie normalnej. Początkowo upust był 30$, teraz 10$. Od sierpnia 99 i 149$.

Niby rozumiem, ale dla mnie EA to nie premiera tylko uprzejmość ze strony twórców, więc nieco się zdziwiłem. Pies ich trącał :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 26, 2026, 13:23:14 »
Bardzo fajne jest ich muzeum z opcją porównywania wydajności samolotów. Nie mogę znaleźć opcji usunięcia ciała pilota z kokpitu, bardzo mi to przeszkadza. Teren super, latam na zwykłym monitorze w 4k i mam ustawione stałe 60 klatek i wydajność nie spada nawet nad miastami. Gra jak na ea prezentuje się dobrze.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 26, 2026, 18:47:27 »
Nie mogę znaleźć opcji usunięcia ciała pilota z kokpitu, bardzo mi to przeszkadza.

Jest w ustawieniach, a nie pod przyciskiem jak w DCS. w trakcie lotu nie usuniesz, tylko z menu głównego.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 26, 2026, 23:14:28 »
Na moim sprzęcie: Raptor Lake i9 13900K, RTX 5090, 64Gb Ram i w goglach VR Meta Quest 3 mam fatalną wydajność podczas niskich przelotów nad lotniskami czy miastami, obraz rwie jak szalony. jestem bardzo zawiedziony wydajnością gry na obecnym etapie. Próbowałem już wszystkich ustawień, faktycznie zejście w dół z detalami pomaga ale nie niweluje w 100% słabej wydajności gry.

« Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 27, 2026, 01:20:33 »
Jest w ustawieniach, a nie pod przyciskiem jak w DCS. w trakcie lotu nie usuniesz, tylko z menu głównego.
Naszukałem się i znalazłem, faktycznie jest ale nie rzuca się w oczy, thx. Moje odczucia były lepsze dopóki latałem F-80 i F-84, jak wypróbowałem F-86 i MiG-15 to drobne zaczynają się nie zgadzać! Ja wiem że MiG-15 był świetny i lepszy od F-86, ale góra o 3%. A tu mam wrażenie że brakuje w F-86 z 20% ciągu do MiG-15! Ewidentna powtórka z DCS gdzie MiG-15 jest dużo lepszy.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwca 27, 2026, 09:25:10 »
Ja wiem że MiG-15 był świetny i lepszy od F-86, ale góra o 3%. A tu mam wrażenie że brakuje w F-86 z 20% ciągu do MiG-15! Ewidentna powtórka z DCS gdzie MiG-15 jest dużo lepszy.

Podejrzewam, że to dopiero początek odkrywania "russian version of aviation history":-P
No, ale czego się spodziewałeś?? :002: :002:

Ramm.

ps. ja tylko czekam pierwszych walk online i zobaczymy czy 0,50 tną wszystko jak w BOX'ie.
Mam pewne podejrzenia, że MiG 15 będzie jak ŁaGG-3 w starym iłku :-P

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwca 27, 2026, 10:03:56 »
W grze jest Sabre A-5, który ma słabszy silnik niż wersja w DCS oraz inne skrzydła. Silnik w Migu ma ponad 10% większy ciąg a do tego samolot jest prawie 1,5 tony lżejszy. Ciężko oczekiwać, żeby latały podobnie.

MiG miał wyraźnie lepsze osiągi niż F-86, zwłaszcza w warunkach, w których odbywa się większość walk w symulatorze (niżej i wolniej niż w realu).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 27, 2026, 11:07:50 »
Jedna potwierdzona rzecz. W misji gdzie np. jest 50 B-29 o wiele lepiej to działa na serwerze dedykowanym niż w singlu dzięki mniejszemu obciążeniu CPU.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2026, 19:13:25 wysłana przez YoYo »

« Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 27, 2026, 20:57:57 »
W FAQu w sekcji "samoloty, pojazdy itd" tłumaczą, że F-86E pojawił się później, a tak na prawdę, to ten F-86A w grze to późna wersja. https://il2-series.com/en/faq/question_answer/

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 28, 2026, 11:48:38 »
Polatałem trochę dłużej i takie spostrzeżenia.
 - fajnie eksplodują cele naziemne-  ciężarówki łamią się w pół i idą do góry z kłębem ognia - fantastyczny efekt.
 - możliwość porównania "aircraft performance" w sekcji charakterystyk (ktoś już o tym wspomniał) - piękna rzecz, której brakował w BOXie
 - nawet na moim pececie nad miastami jest nieźle, z całkiem sporą ilością celi naziemnych. Trochę tnie, ale tragicznie nie jest.
 - brakuje po amerykańskiej samolotów z działkami 20mm - atakowanie z 0,50 celów naziemnych to mordęga.
 - AI w B-29 jest tragiczne, latałem migiem tuz za nimi i brak jakiegokolwiek ognia ze strzelców.
 - samoloty latają jakby trochę na gumce, tak jak było na początku BOX'a - bujanie góra dół.
 - mustangowi urywa skrzydła w ostrym zakręcie na dużej prędkości dużo szybciej niż w BOXie.
 - nareszcie można wyjść z samolotu po awaryjnym lądowaniu, tyle tylko, ze pilot stoi na płonącym skrzydle i się gapi jak mu się stopy palą :-D Dopiera po chwili skojarzyłem, że musimy "odejść" manualnie używając strzałek ma klawiaturze :-P
 - w misji gdzie migi atakują B-29 - jest naprawdę sporo samolotów w powietrzu, a mój pecet daję radę. Fajnie to wygląda, ale AI jest tragiczne.

Czy można sobie wydrukować klawiszologię?

Ramm.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 28, 2026, 17:32:51 »
Mnie tylko zastanawia jak oni oszacowali ten czas wydania jako Full release na 4.08. Przecież tutaj jeszcze jest tyle pracy, że przez pół roku tego nie zrobią ;D (sama kampania to olbrzymi kolos). Generalnie tytuł mi się podoba i potencjał jest ale właśnie leży kwestia optymalizacji i sporo takich kwestii technicznych. Mam wrażenie, że dostaliśmy taką bętę w połowie drogi, a tutaj już za miesiąc chcą ją skończyć.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2026, 18:30:39 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 28, 2026, 18:06:36 »
Może mają jakiś większy kawałek kodu w testach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 28, 2026, 18:33:08 »
Tak pewnie jest, nie wątpię, że prace są dużo bardziej zaawansowane niż to co dostaliśmy, ale kwestia taka, że puścili klocka, który już teraz wymaga poprawy. Z rzeczy jeszcze mnie denerwujących to słońce. No pany.... a miało nie być atomówek.

www.yoyosims.pl