Autor Wątek: "Mały Modelarz" roczniki 1957-1999 do pobrania z Archive.org  (Przeczytany 1975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
"Mały Modelarz" roczniki 1957-1999 do pobrania z Archive.org
« dnia: Października 01, 2024, 07:55:47 »
Może kogoś zainteresuje i będzie miał ochotę trzasnąć sobie powtórkę z dzieciństwa.

https://archive.org/details/maly.modelarz.1957-199
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: "Mały Modelarz" roczniki 1957-1999 do pobrania z Archive.org
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2024, 09:07:07 »
Pooglądać stare okładki to już dla mnie wielka frajda. Czasopismo widmo - wszyscy o nim wtedy słyszeli - nikt na ladzie z gazetami w kiosku nie widział. Zawsze, kiedy oglądam stare MM ogarnia mnie wielka nostalgia.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Października 01, 2024, 09:35:38 »
Heh, ja pierwszego kupiłem w kiosku dopiero w 1996, chyba w czwartej klasie podstawówki, wtedy już raczej nie było problemu z zakupem. Ale pamiętam, że z tatą pojechaliśmy do centrali i wyszedłem z kilkunastoma numerami z lat poprzednich, 92-95. Większość nawet udało się skleić zanim brak czasu i zmiana zainteresowań położyły kres karierze modelarskiej ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3 dnia: Października 01, 2024, 09:40:28 »
Okazuje się, że Mały Modelarz jednak wciąż żywy. Obecnie w sklepach jest zupełnie nowa wersja włoskiego pancernika Vittorio Veneto anno domini 2023, który ukazał się obecnie :)
Mam sentyment do tego okrętu, gdyż będąc w podstawówce zbudowałem wersję pierwotną i był to bardzo przyjemny w budowie okręt i okazale się prezentujący. Wytrzymał kilkadziesiąt lat, acz stopniowo ulegał degradacji i w końcu w tym roku wraz z innymi modelami (nówkami, plastikowymi i papierowymi) przekazałem go jednej z modelarni by dzieciaki miały na czym się uczyć rekonstruowania okrętu. Przy okazji takie spostrzeżenie mi się nasunęło, tamten butapren był mega dobrym klejem, wytrzymał, nie puścił tyle lat.
A okręt nabyłem, nie do końca wiem po co, bo i tak mam za dużo modeli, ale sentyment.... ;)
Ale obecne modele to zupełnie inna klasa, stopień szczegółowości na dużo wyższym poziomie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2024, 09:44:29 »
Przejrzałem listę, mało miałem, bo trudno było dostać: Su-2, czołg Renault, Raiden, Piorun i Ła-7. Ła i Raiden wisiały długo u mnie pod sufitem. :)

Za to ojciec kumpla sklejał od lat i miał dużą kolekcję. Wrażenie na mnie u niego zrobiła Koga elbląska oraz pancernik Rodney.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2024, 10:45:08 »
Taa, łezka się w oku kręci na wspomnienia :)
Rodneya też miałem, oraz Moskwę i jakąś łódź patrolową i niszczyciel jak i jakiś japoński myśliwiec, ale chyba nie było to zero (już nie pamiętam).
Niszczyciel zalaminowany lakierem nitro by łatwo nie chłonął wody, napełniony prochem wydłubanym z nabojów i puszczony na bajorko, które po wielu latach stało się fragmentem Trasy Toruńskiej dokonał żywota w tymże bajorku pięknie płonąc i eksplodując :) 

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2024, 11:54:38 »
Jedyny "zrobiony" z pośród 3 prób chyba na innych modelach (niepamiętam jakich) był ORP "Dzik".

Wysłane z mojego SM-A155F przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM