Autor Wątek: ICP (Integrated Control Panel) F-16  (Przeczytany 926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
ICP (Integrated Control Panel) F-16
« dnia: Listopada 02, 2024, 11:47:07 »
Hej,
czy ktoś korzysta z jakiegoś panelu ICP w domowym kokpicie i jest w stanie coś polecić od siebie? Tak myślę, powolutku ;), by sobie sprawić coś takiego ale na razie jestem na etapie w ogóle koncepcji.
Na teraz widzę na rynku to z ciekawszych:

- domówka na Etsy - w sumie nie głupie, może nie poraża jakością wykonania ale spełnia swoje funkcje i najlepsza cena,
- wersja SE od SimGears - chyba najciekawsze wykonanie ale należy jeszcze dokupić najlepiej jakiś element mocujący (koszt od 39Eu), podstawka jest w komplecie ale taka przezroczysta i wygląda jak obraz ;>,
- ICP od czeskiego W-controls - też niegłupie ale chyba wychodzi najdrożej.

Wiem, że jest jeszcze WinWing ale ma wyświetlacz (DED), przez co cena to już 1800zł, a ja latam tylko w VR, więc za wyświetlacz podziękuję. Edit: coś źle spojrzałem jego cena to 188Eu, więc w sumie coś koło 830zł, to dość niezła cena jak na taki zestaw).
W sumie coś takiego byłoby nawet spoko ale niestety to ktoś sobie zrobił na własne potrzeby: https://www.reddit.com/r/hoggit/comments/tt34me/diy_f16_icp_build_guide/.
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2024, 12:06:52 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: ICP (Integrated Control Panel) F-16
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2024, 12:23:47 »
Tablet + DCS UFC albo Helios i po temacie. ;)

Jak latasz tylko w VR to ten gadżet nie mija się z celem?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2024, 12:39:57 »
Tablet + DCS UFC albo Helios i po temacie. ;)

Jak latasz tylko w VR to ten gadżet nie mija się z celem?

No nie, to sie nazywa właśnie pamięć mięśniowa, a nie patrzenie na tablet :). Pod paluchem czujesz przycisk i jego położenie, a na ekran/tablet czy cokolwiek to trzeba spojrzeć.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2024, 13:40:07 »
Ale też musisz "macać" na oślep te przyciski. W przypadku klawiatury numerycznej to chyba trochę karkołomne.

Wydaje mi się, że jedynym sensownym rozwiązaniem jest mixed-reality i wykorzystanie pass-through. Choć nigdy się w to nie bawiłem. Plus jest taki, że wtedy jednak wystarczy tablet. ;)

DCS Augmented Reality (AR) Demo in OpenXR using Quest 3 Passthrough and VirtualDesktop
https://www.youtube.com/watch?v=tpTEwMso-IE

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2024, 15:26:44 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 02, 2024, 15:33:12 »
Ale też musisz "macać" na oślep te przyciski. W przypadku klawiatury numerycznej to chyba trochę karkołomne.

Absolutnie nie, trafiam we wszystko jak GBU ;P. Przecież jak masz 3 przyciski w 3 rządkach, to jak dotkniesz jeden z brzegu, a chcesz środkowy to trafiasz zaraz bez problemu. Trwa to duży szybciej niż sięgnięcie po myszkę, potem wzbudzenie kursora, odnalezienie pozycji myszki plus kliknięcie kursorem na przycisk. Pamięć mięśniowa (mówię przynajmniej za siebie) działa bardzo dobrze i w sumie jest to ćwiczenie z programu obsługi wojskowych statków powietrznych.

Zresztą nawet oryginalny ICP ma możliwość by trafiać po ciemku, to są te wypustki przy klawiszu 5 i 9 (SimGear akurat to ma):

A tu ktoś pojechał jeszcze bardziej pod VR:

« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2024, 15:39:45 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 02, 2024, 15:41:47 »
Zapraszam do mnie po ICP :) https://www.facebook.com/share/14oBsbRLSU/

Ooo, no proszę, wyleciało mi ;). Kompletnie tylko nie umiem się rozeznać co gdzie i za ile na tym FB. Ja potrzebuję jeszcze "pudełko" (+ wymiary), bo jakoś to będę musiał zamocować niezależnie od modelu jaki finalnie wezmę.

Całkiem zgrabna robota :)! Gratulacje.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2024, 16:22:14 »
ICP mam za 720zł razem z podstawą. Mam do tego metalowe podstawy ewentualnie mogę coś zrobić na wymiar.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 02, 2024, 19:31:32 »
OOO, świetny post. A ICP z ekranikami, to znaczy ekraniki funkcjonalne, wyświetlające z ramkami, a nie same ramki jak thrustmaster. Coś takiego ma winwig. Czy taki zestaw też byłby mozliwy, za ile i jaki czas realizacji?

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 03, 2024, 08:53:44 »
Niestety ramek z wyświetlaczami niemam.