Autor Wątek: Brak dzwięku w gniazdach pł.głównej.  (Przeczytany 1682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak dzwięku w gniazdach pł.głównej.
« dnia: Listopada 15, 2024, 20:33:02 »
Witam
Mam pytanie jak w temacie, nagle i niespodziewanie znikł! Nie ma sygnału ani w gnieździe słuchawkowym ani z pł. głównej. Na belce dolnej jest znaczek x, którego nie idzie "zmazać". Napis nad nim brzmi "Brak zainstalowanego urządzenia audio". Próbowałem myków z "netu" ale nic nie pomogło. Pł. główna to Gigabite B760M DS3H DDR4. Do wczoraj wszystko grało! Pomocy.
Pozdrawiam.

Odp: Brak dzwięku w gniazdach pł.głównej.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 15, 2024, 22:03:41 »
Jaki system? Wyjście dźwięku w systemie masz wybrane właściwe?

A menedżer urządzeń sprawdzałeś? Występują tam jakieś konflikty? W szczególności w kontrolerach dźwięku, wideo i gier?

Można spróbować zainstalować sterowniki ze strony producenta:

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b760m_ds3h_ddr4/support#support-dl

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2024, 00:00:13 »
 Win 11, przez kilka tygodni było OK. Wyjście dźwięku w systemie mam NVIDIA High Definition Audio i to wszystko.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2024, 00:08:42 »
Wyjście dźwięku w systemie mam NVIDIA High Definition Audio i to wszystko.
A masz inne źródła? Przełącz na to z integry.
Wygląda na to, że przełączyło Ci na sygnał audio po HDMI na monitor.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 16, 2024, 00:30:44 »
RzEmYk jesteś Wielki!
"przełączyło Ci na sygnał audio po HDMI na monitor." I co dalej? Co mam czynić? Tak mam dwa monitory pierwszy po DP drugi HDMI. Wypinam tego HDMI, nic się nie zmienia! Monitory nie mają audio! Co jest nie tak? Sterowniki nie chcą "wchodzić". Co dalej? Brak mi pomysłu. Ratujcie!
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 16, 2024, 00:48:01 »
Po prostu przełącz się na zintegrowaną kartę dźwiękową na płycie (Realtek). Jeśli tego nie widzisz, zainstaluj te sterowniki co podlinkowałem.

A najlepiej wejdź w Panel Sterowania > Dźwięk i zakłądce Odtwarzanie wyłącz to czego nie potrzebujesz. Ja mam te wyjścia do monitora właśnie wyłączone, bo też mi czasem przestawiało automatycznie.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 16, 2024, 11:33:04 »
Sterowniki ściągnąłem już wcześniej bez skutku na sukces. Widać że są zainstalowane, a komunikat brzmi  "Realtek Audio Console nie obsługuje tego urządzenia".  W zakładce "Dźwięk-odtwarzanie" brak słuchawek i głośników. Na zintegrowanej karcie praktycznie "nie znaleziono urządzeń".  A może... jak sprawdzić pł.główną?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 16, 2024, 11:44:57 »
Wygląda jak problem z integrą na płycie.
Zerknij jeszcze na Menedżer urządzeń > Kontrolery dźwięku, wideo i gier czy widać Realtek USB Audio. Jeżeli widać, to czy jest wykrzyknik przy ikonce głośnika. Jeżeli jest, to wejdź na urządzenie i sprawdź opis błędu.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 16, 2024, 12:10:25 »
No... nie widać  "Realtek USB."
P.S.
 To się zadziało kilka dni temu-znikło. Coś kojarzę to zajście z chęcią aktualizacji Win11 (jakieś stery). Co dalej, gdzie grzebać?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 16, 2024, 12:36:14 »
Zrób screena (albo napisz) co masz w menedżerze urządzeń tutaj:

Nie masz tam w ogóle Realtek? Nie widać żadnych konfliktów?

Kliknij prawym klawiszem na "Kontrolery dźwięku, wideo i gier" i wybierz "Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu".

Możesz też spróbować wejść w Ustawienia (Windows) > System > Rozwiązywanie problemów > Inne narzędzia do rozwiązywania problemów > Audio > Uruchom. Może coś wykryje.
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2024, 12:42:44 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 16, 2024, 12:47:46 »
W menedżerze urządzeń mam tylko dwa wpisy:
          HD Webcam 510
          NVIDIA High Definition Audio                   
END!
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 16, 2024, 12:51:43 »
A to skanowanie coś wykryło? Albo narzędzie rozwiązywania problemów?

Ten komunikat, który miałeś przy instalowaniu sterowników karty dźwiękowej ze strony producenta płyty, chyba niestety sugeruje, że układ tej karty mógł paść na płycie. Więc pozostaje wtedy reklamacja, kupno jakiejś karty na PCI-E (np. https://www.x-kom.pl/p/159929-karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-audigy-fx-pci-e.html) albo czegoś taniego na USB (np. https://www.x-kom.pl/p/380512-karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-play-3-zewnetrzna-usb.html).

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 16, 2024, 13:19:15 »
Żeś mnie pocieszył Jascha!
Blaszak ma kilka miesięcy, kilkanaście godzin "pracy" i co taki jego żart? Może inne pomysły Macie?! Tachanie tego PC-eta, rozpinanie, wywlekanie z pod biurka...no wkurzające to jest. Ale to coś na USB mi się podoba.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 16, 2024, 13:32:19 »
No mi kończą się pomysły. To, że nie masz widocznej tej karty w menedżerze urządzeń i nie wykrywa jej Tobie w ogóle Windows, sugeruje, że problem może być sprzętowy. A przy okazji instalacji jakich sterowników to się popsuło? Aktualizacji Windowsa? Może jakaś łatka namieszała, choć nawet wtedy raczej powinno być widoczne nadal urządzenie z błędem, że nie działa poprawnie.

Możesz jeszcze spróbować zainstalować sterownik Realtek R2.83 bezpośrednio z ich strony:

https://www.realtek.com/Download/List?cate_id=593&menu_id=369

32-bit lub 64-bit w zależności od tego jaki masz system. Nie ma tam wymienionego Windows 11, ale są kompatybilne.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 16, 2024, 14:53:01 »
Google nie pokazuje jakiś problemów z tą płytą i Win 11. Nie ma nic o problemach po aktualizacji Windowsa 11.
Jeżeli problem był z aktualizacjami, można je cofnąć i sprawdzić.
Sterowniki nie widzą karty dźwiękowej, bo w ogóle Windows sprzętowo jej nie widzi.
Całość wygląda jak jakaś usterka na płycie albo... wyłączenie karty dźwiękowej w UEFI. Może jeszcze reset BIOSu by coś zmienił - przywraca do ustawień fabrycznych.

PS Win 11 jest wyłącznie w wersji 64-bitowej.
Taaaa...