Autor Wątek: DCS z Track Ir 5 vs Meta Quest 3S  (Przeczytany 2242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: DCS z Track Ir 5 vs Meta Quest 3S
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 15, 2025, 08:56:11 »
Do załatwiania takich spraw jest PW  :icon_evil:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 15, 2025, 09:00:08 »
W uzupełnieniu do zestawienia ESP dodałbym, że trzeba mieć też świadomość, że w dogfightach TrackIR daje przewagę, a VR ogranicza (czy też utrudnia sprawę).

Akurat mi DF o wiele lepiej wchodzi w VR, łatwiej mi ocenić energię przeciwnika i jego dokładne położenie względem mojej maszyny.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 15, 2025, 09:19:12 »
Akurat mi DF o wiele lepiej wchodzi w VR, łatwiej mi ocenić energię przeciwnika i jego dokładne położenie względem mojej maszyny.

Oczywiście, bez dwóch zdań VR sprawdza się o wiele lepiej w dogu, zarówno i w celowaniu i strzelaniu np. DWŚ (widać tracery jako 3D i łatwiej ocenić przez to wyprzedzenie) jak i w świadomości sytuacyjnej i poczuciu odległości w przestrzeni.
Przewaga TiR jest tylko taka, że można wykonać szybciej ruch głową na 6 czy bok, ale to przewaga żadna, ponieważ istnieje programik NeckSafer: https://youtu.be/ZLgOnC6vmMM?si=hX8E8Wl2y12xQ4A8 jeśli ktoś chce tak "czitować" ;) oszczędzając kark.
TiR mógłby ew. bardziej się sprawdzić w jakimś e-sporcie (gdzie w ogóle podstawowy cel takiej zabawy to wykonanie zadania jak najszybciej i z jak największa punktacją, np. jakiś War Thunder itp.), ale umówmy się kto lata dla 1000 kili i tylko dla statystyk z nas? To kłuci się z zabawą w simy i imersją związaną z realnym zastosowaniem samolotu. 

Napisy w kokpicie niekoniecznie idealnie ostre (nie wszystkie), pole widzenia nieco mniejsze,

Dziś standardem są soczewki Pancake, ostrość jest już na całej powierzchni soczewki, więc temat Sweet spot odszedł w zasadzie w zapomnienie przy obecnej generacji VR.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2025, 09:53:04 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 15, 2025, 11:52:21 »
Wydaje mi się, że uber-FOV, uber-zoom i szybkość rozglądania się daje jednak przewagę dla użytkowników TIR (mam na myśli PvP TIR vs VR). Nie będę się przy tym upierał, bo nie mam aż takiego doświadczenia w VR (zapewne to też ma wpływ na taką a nie inną ocenę). Nie wiem też jak zmienia sytuację ten programik do rozglądania w VR, ale jeżeli mówimy o normalnym VR bez wspomagaczy, to jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto musi "gibać" się na krześle, nie ma  trudniej niż gość z TrackIR, który robi cyk-cyk i ma oczy dookoła głowy (dosłownie).

Chciałem poruszyć jeszcze temat tego PointCTRL. Czy są jakieś inne podobne rozwiązania?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 15, 2025, 12:53:53 »
Nie bardzo. Wygodnym rozwiązaniem na sterowanie kursorem jest trackball, bo można go obsługiwać lewą ręką i nie wymaga tyle miejsca co myszka.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 15, 2025, 14:07:38 »
Trackballa używam jako narzędzia do pracy jak i właśnie do VR, dokładniej Kensington Trackball Expert Optical. Polecam!
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 15, 2025, 18:55:46 »
ale jeżeli mówimy o normalnym VR bez wspomagaczy

Tak, w takiej sytuacje zapewne ten na TiR z dobrze opanowana maszyną miałby prościej, bo pewne ograniczenia ciała są, ale to właśnie na plus dla VR pod względem imersji. Pamiętam jak wyszedł MiG-21bis do DCS i jak w pierwszej wersji zasymulowali podpiętego pilota do fotela pasami z ograniczeniami jak w realu, był taki lament, że hej, w pierwszym patchu to zdjęli, bo co najwyżej gracz mógł spojrzeć na boki i tylko lekko, parę, paręnaście stopni za siebie, na ile pozwalał właśnie skręt karku hehe.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl