Hey.
Nietypowe pytanie jak w temacie wątku.
Młodszy z chłopaków ma fazę na Gwiezdne Wojny. Filmy, klocki, miecze świetlne, figurki lego.
I z tymi ostanimi jest problem.
Wszedłem na allegro, znalazłem produkt opisany jako "Minifigurki Star Wars 29 sztuk zestaw klocki akcesoria". Kupiłem zapłaciłem przelewem i po około 10 dniach dostałem paczkę.
Syn rozpakował, złożył i jest happy.
Jakież było moje zdumienie, gdy wczoraj dostałem maila od allegro, że: zakupiony przez Ciebie na allegro.pl towar (przedmiot, treść lub usługa) został uznany za nielegalny/niebezpieczny (Naruszenie praw do znaku towarowego i/lub praw autorskich ). Jeżeli towar jest niezgodny z umową, możesz skorzystać z uprawnień dot. niezgodności towaru z umową wynikających z przepisów ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (artykuł 43a i następne)
Ja jestem z towaru zadowolony, syn tym bardziej. Mogę go oddać, ale nie wstanie "nieużywanym", bo figurki są złożone (każda była zapakowana osobno w torebkę foliową i były w częściach) i nie do końca kompletne bo syn już przerobił figurki z serii Ninjago na Star Wars Ninjago i składanie tego do kupy zajmie mi wieki.
Pytanie co zrobić?
Nie oddawać i narazić się o zarzut paserstwa czyli kupna towaru kradzionego - bo sprzedaż towaru z zastrzeżonym znakiem towarowym jest "de facto" kradzieżą.
Oddać w stanie takim jakim jest w tej chwili i ponieść ewentualne koszty różnicy pomiędzy stanem w dniu dostawy a dniem dzisiejszym.
Dodam, że jestem jeszcze w terminie, że teoretycznie mogę to oddać - odebrałem 15 kwietnia, na zwrot jest 14 dni.
Ramm.