Autor Wątek: Radar w MiG-19  (Przeczytany 1868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Radar w MiG-19
« dnia: Kwietnia 25, 2025, 11:17:44 »
Generalnie wiemy, że chłopaki się nie dogadali i raczej nie dogadają ale czy ktoś kto ma MiG-19, zauważył, że już nie ma dynamicznie wyświetlanych zakłuceń i ukształtowania gruntu na wyświetlaczu radaru w MiG-19? Wciąż mam statyczny taki obrazek w tle:

Jedyne co to może on być lub zniknąć, ale ten układ terenu jest zawsze.
Wydaje mi się, że któryś z patchy do DCS to zwalił i oczywiście teraz nie ma kto tego naprawić.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Radar w MiG-19
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 25, 2025, 12:09:45 »
Przełączało się to w opcjach specjalnych dla modułu, sprawdź czy Ci się nie zresetowały ustawienia.

Tak czy siak radar działa kijowo, bo bardzo wolno odświeża pozycję celu, opóźnienie jest rzędu 5-10 sekund. Nijak to się nie pokrywa z informacjami jak ten radar działał w realu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 25, 2025, 13:03:43 »
Przełączało się to w opcjach specjalnych dla modułu, sprawdź czy Ci się nie zresetowały ustawienia.

Tak czy siak radar działa kijowo, bo bardzo wolno odświeża pozycję celu, opóźnienie jest rzędu 5-10 sekund. Nijak to się nie pokrywa z informacjami jak ten radar działał w realu.

Tak wiem ale niezależnie obecnie czy masz w opcjach specjalnych zaznaczoną opcję radaru dynamiczną czy statyczna wyświetla się statyczny obraz i co najlepsze cały czas ten sam nawet podczas lotu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 25, 2025, 17:47:43 »
U mnie na dynamicznym działa ok, taki jak pokazujesz to faktycznie jak jest ustawione static. Przełączanie pomiędzy statycznym a dynamicznym też działa ok. Może masz jakieś mody nie związane nawet z MiG-19 i mogą broić tak jak ja miałem z dźwiękiem.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 25, 2025, 18:22:06 »
U mnie na dynamicznym działa ok, taki jak pokazujesz to faktycznie jak jest ustawione static. Przełączanie pomiędzy statycznym a dynamicznym też działa ok. Może masz jakieś mody nie związane nawet z MiG-19 i mogą broić tak jak ja miałem z dźwiękiem.

Ooo, ciekawostka, że jednak działa, to sprawdzę.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 25, 2025, 21:25:31 »
Sprawdziłem bez modów, tak samo, ba wywaliłem MiG-19P i zainstalowałem ponownie, to samo, wciąż nieprzesuwający się ten sam, jak screen, obraz statyczny. Co ciekawe, w sieci nie ma żadnych filmów z radarem jakoś na przestrzeni roku.

Nagrałem jak to wygląda: https://youtu.be/a253r0h1xzo?si=94JPevO6JjU7eUyj

Repair DCS tak samo.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2025, 22:09:52 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 25, 2025, 22:22:06 »
Dziwna sprawa u mnie działa, nagrał bym film ale nigdy nie próbowałem nic wrzucić na YT. Ale działa na sto procent co prawda ja nie latam w VR, ale myślę że to bez znaczenia. Mogło się coś zapisać w jakimś pliku i odinstalowanie może nie pomóc.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 25, 2025, 22:50:05 »
Dziwna sprawa u mnie działa, nagrał bym film ale nigdy nie próbowałem nic wrzucić na YT. Ale działa na sto procent co prawda ja nie latam w VR, ale myślę że to bez znaczenia. Mogło się coś zapisać w jakimś pliku i odinstalowanie może nie pomóc.

No dziwna skoro u Ciebie działa. Rozumiem, że masz DCS 2.9.15.9599 MT. To tak, jakby on nie odczytywał gruntu po prostu i zawsze pokazywał ten sam obraz, jakby był brak połączenia moduł > mapy.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 25, 2025, 23:32:13 »
2.9.15.9599
ta wersja czy MT to nie wiem.
To tak, jakby on nie odczytywał gruntu po prostu i zawsze pokazywał ten sam obraz, jakby był brak połączenia moduł > mapy.
No nie wygląda jak by ci nie zapisał ustawień kiedy wybierasz opcje "DYNAMIC" w jednym z plików jest taki fragment kodu:
local tblCPLocalList = oms.getTblCPLocalList(modulelocation)
    return {
    CPLocalList         = tblCPLocalList["MiG-19P-CPT"],   
   GYROERR_Disable      = DbOption.new():setValue(false):checkbox(),
   ACHS1_System_Time   = DbOption.new():setValue(false):checkbox(),
   ARK5_Frequency      = DbOption.new():setValue(false):checkbox(),
   CPT_Camera_OFF      = DbOption.new():setValue(false):checkbox(),
   RP5_Ground_Return   = DbOption.new():setValue(0):combo({
                     DbOption.Item(_('DYNAMIC')):Value(0),
                     DbOption.Item(_('STATIC')):Value(1),
                  }

Jest to funkcja która zwraca listę argumentów i zapisuje do tblCPlocalList to ta funkcja ustawia kiedy wybierzesz sobie DYNAMIC albo
STATIC ale nie wolno tej funkcji modyfikować! Np: DbOption.Item(_('STATIC')):Value(0) bo nie będzie działała opcja przełączania w menu,
ale ona zapisuje te dane do listy i ta lista jest gdzieś dalej pobierana.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 26, 2025, 07:59:30 »
Może zrobię jeszcze tak: usunę MiG’a, cleanup + repair i zainstaluję ponownie. Coś gdzieś zaczytuje jakoś ten obraz, pytanie skąd. Ciekawe gdzie zapisywane są dane związane ze Special Tab (czyli właśnie z zakładki m. in. static/dynamic radar).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2025, 09:17:06 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 26, 2025, 10:12:44 »
Coś gdzieś zaczytuje jakoś ten obraz, pytanie skąd. Ciekawe gdzie zapisywane są dane związane ze Special Tab (czyli właśnie z zakładki m. in. static/dynamic radar).
DCSWorld\Mods\aircraft\MiG-19P\Cockpit\Resources\Textures\MiG19P_RP5_Ground_Indication.tga
DCSWorld\Mods\aircraft\MiG-19P\Cockpit\Resources\Textures\MiG19P_RP5_Ground_Indication_2.tga

Możesz na upartego zrobić kopię i przerobić te obrazy w Gimpie wymazując obraz i zostawiając samą przezroczystość, ale to żadne rozwiązanie bo nie będziesz widział żadnych zakłóceń.
Jak sobie odinstalujesz i zainstalujesz ponownie bez modów jakichkolwiek nawet statki, czołgi cokolwiek i jeżeli nie działa to dla pewności wejdź do zakładki specjal i przełącz na static wyjdź z tej zakładki powinno zapisać zaraz po wyjściu z zakładki specjal ale dla pewności poleć misję po której wejdź jeszcze raz do specjal wybierz dynamiczną, nie sugeruj się tym że na dzień dobry może być tam wybrana dynamiczna, może w pamięci były jakieś śmieci a kod jest wadliwy i nie zeruje fragmentu pamięci.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 26, 2025, 10:25:12 »
Udało się! Dzięki. Ponownie działa:

Wywaliłem MiGa, znalazłem pliki jeszcze z nazwą MiG-19 w folderze DCS (szukaj). Wywaliłem wszystko już z łapy na hardkorze. Do tego wywaliłem ustawienia MiG-19 z Saved Games. Zrobiłem Repair. Zainstalowałem MiG'a i voila! Radar działa dynamicznie. Przyda się pod Cold War Germany.
Natomist dziwne, że wcześniej nic nie wykryło, że coś jest spartolone. Widać, sprawdzanie tej "spójności plików" nie jest w stanie wszystko wychwycić.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 26, 2025, 10:34:36 »
Mała rzecz a cieszy, chociaż na dynamicznym to też tylko pseudo zakłócenia.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 26, 2025, 22:38:12 »
A jednak... bug jak nic. Testowałem na 2D, teraz odpaliłem na VR, czyli tak jak latam i znów nie mam dynamicznego "radar return" tylko jakiś statyczny, badziewny obraz jakiegoś fragmentu mapy. To samo co dawałem wcześniej. Jest to zatem ewidentnie bug, który objawia się tylko w lataniu w VR. Oczywiście Razbam tego nie naprawi bo po co ... :/. Sprawdziłem 2D ponownie - jest ok, znów VR - bug. Extra.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2025, 23:07:31 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl