Autor Wątek: Indie vs Pakistan 2025.  (Przeczytany 6298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Indie vs Pakistan 2025.
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 12, 2025, 15:33:49 »
Jakie straty osobowe w pilotach, bo to istotniejsze?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #16 dnia: Maja 12, 2025, 16:18:28 »
Trudno powiedzieć. Hindusi się do strat nie przyznają. Wiadomo, że piloci Su-30 się katapultowali i przeżyli. Podobnie chyba pilot MiG-29, bo pozostałości jego fotela nie były spalone. Odnośnie Rafale i Mirage to brak danych.

Hindusi udostępnili zdjęcia satelitarne lotnisk pakistańskich po ich atakach rakietowych. Widać na nich zniszczone/uszkodzone: dwa hangary obsługowe, jeden radar, kilka mniejszych budynków, trochę dziur w pasach startowych. Nie było żadnych trafień w schronohangary, w których trzyma się myśliwce. Pakistańczycy podali, że w jednym z hangarów zginęło ich pięciu wojskowych. Tyle.

Trzeba poczekać na zdjęcia satelitarne obiektów indyjskich: lotnisk i koszar. Według mnie, będzie tam znacznie więcej szkód... Nastroje wśród indyjskich wojskowych kiepskie. Wieczorem ma przemawiać w TV do narodu ich premier Narendra Modi.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 12, 2025, 17:50:19 »
Będzie pewnie o tym, że zadali bobu terrorystom w obozach w Pakistanie, i można zakończyć specjalną operację lotniczą. Jai Hind! Można się rozejść i świętować...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 12, 2025, 20:16:49 »
Modi rano mówił, że to nie jest koniec, tylko krótka przerwa w walkach.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #19 dnia: Maja 13, 2025, 00:46:42 »
Będzie pewnie o tym, że zadali bobu terrorystom w obozach w Pakistanie...
Modi rano mówił, że to nie jest koniec, tylko krótka przerwa w walkach.

Gadał o jednym i drugim ;D.

India's PM Modi:
"More than 100 terrorists were killed in India's strikes. No one imagined the scale of our action." https://x.com/clashreport/status/1921938410312253634
"We have only paused our military action against Pakistan." https://x.com/clashreport/status/1921939693815382268

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200

« Odpowiedź #21 dnia: Maja 16, 2025, 02:26:29 »
"Indie i Pakistan zgodziły się przedłużyć zawieszenie broni do 18 maja.https://x.com/WarNewsPL1/status/1923052490578067597

Czyli od poniedziałku rusza "dogrywka"?

Kilka niezłych zdjęć (wysokiej rozdzielczości) najbardziej podstawowego samolotu w PAF, czyli JF-17 (mają go około 150 sztuk). Myślę, że w Polsce to mało znana maszyna:

« Odpowiedź #22 dnia: Maja 16, 2025, 06:45:44 »
Pilot w cywilu jest modelarzem, i w kapsie miał silniczek. :evil:

« Odpowiedź #23 dnia: Maja 16, 2025, 19:41:22 »
Silniczek i śmigło ;). Nigdy nie wiadomo, kiedy mogą się przydać :D.

« Odpowiedź #24 dnia: Maja 23, 2025, 00:07:18 »
Pakistańscy piloci na spotkaniu z prasą i VIP-ami. Z przodu siedzą bohaterowie z nocy 7/8 maja. Internauci na podstawie naszywek i hełmów lotniczych rozpoznali siedmiu pilotów J-10C, dwóch pilotów JF-17 Block III i jednego pilota F-16.

Na poniższym zdjęciu, pilotowi samolotu JF-17 z 16 Eskadry "Black Panthers"  (czyli drugiemu z prawej strony, bądź czwartemu z lewej - zależnie jak liczyć) przypisuje się zniszczenie indyjskiego S400 w Adampur. Na zdjęciu widzimy też kobietę (drugi rząd), która jest pilotem myśliwca w PAF.

« Odpowiedź #25 dnia: Maja 23, 2025, 15:08:16 »
"Kilka niezłych zdjęć (wysokiej rozdzielczości) najbardziej podstawowego samolotu w PAF, czyli JF-17 (mają go około 150 sztuk). Myślę, że w Polsce to mało znana maszyna:
Głupoty jakieś piszesz. Był w 2018 roku na AIRSHOW w Radomiu.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/radom-air-show-2018-grom-z-pakistanu

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 26, 2025, 20:03:58 »
Polecam poczytać bardziej obiektywne źródła (np. Sarcastosaurus Substack) niż pakistańskie czy też chińskie - propaganda militarna w obydwu krajach ma się świetnie...
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 27, 2025, 19:08:19 »
Głupoty jakieś piszesz. Był w 2018 roku na AIRSHOW w Radomiu.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/radom-air-show-2018-grom-z-pakistanu
7 lat temu. Prezentacja jedynie w powietrzu, brak samolotu na ziemi. Musiał na długo utkwić w pamięci uczestnikom Airshow  ;D :P.   

Polecam poczytać bardziej obiektywne źródła (np. Sarcastosaurus Substack) niż pakistańskie czy też chińskie - propaganda militarna w obydwu krajach ma się świetnie...
A skąd takie przypuszczenie? Tak się składa, że moje informacje o tym konflikcie pochodzą z forum militarnego, na którym piszą ludzie z całego świata, głównie Amerykanie. Ewentualnie z Clash Report X.

Poza tym, czy na podstawie własnego źródła jesteś w stanie zanegować którąkolwiek z podanych przeze mnie informacji? Mi wystarczyło 5 minut, aby znaleźć tam błąd i bynajmniej nie potrzebowałem do tego chińskich/pakistańskich danych, a wystarczyła relacja z indyjskiej TV... Jeśli Sarcastosaurus przekręca informacje o stratach, do którym w pierwszych godzinach starcia przyznali się w TV sami Hindusi, to jak dla mnie źródło to jest słabe.

Oczywiście, Hindusi prowadzą obecnie daleko idącą akcję dezinformacyjną. Do tego stopnia, że zanegowali już utratę własnego Rafale (pomimo, że potwierdzili ją sami Francuzi :D) oraz Su-30 (rzekomo miały tam spaść pakistańskie JF-17. Oczywiście dwa, bo znaleziono obok siebie dwa silniki :D). Tu jaskrawy przykład indyjskiej propagandy: "India has shot down at least 8 F-16 and 4 JF-17 in Operation Sindoor." link
Skoro tak świetnie im szło, to dlaczego zgodzili się na zawieszenie broni? Było kuć żelazo póki gorące :).

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 27, 2025, 20:03:09 »
A skąd takie przypuszczenie? Tak się składa, że moje informacje o tym konflikcie pochodzą z forum militarnego, na którym piszą ludzie z całego świata, głównie Amerykanie. Ewentualnie z Clash Report X.
Fora militarne, profile na X itp. są tak samo podatne na manipulacje informacjami - może nawet bardziej, ponieważ najczęściej mało kto je weryfikuje.
Poza tym, czy na podstawie własnego źródła jesteś w stanie zanegować którąkolwiek z podanych przeze mnie informacji? Mi wystarczyło 5 minut, aby znaleźć tam błąd i bynajmniej nie potrzebowałem do tego chińskich/pakistańskich danych, a wystarczyła relacja z indyjskiej TV... Jeśli Sarcastosaurus przekręca informacje o stratach, do którym w pierwszych godzinach starcia przyznali się w TV sami Hindusi, to jak dla mnie źródło to jest słabe.
Sarcastosaurus pisze, że bazując na swoich źródłach i dostępnych informacjach nie można w 100% potwierdzić wszystkich strat IAF. Jednocześnie wskazuje na fakt, iż PAF również mógł ponieść straty (1 J-17?), ale na pewno się do tego nigdy nie przyzna. Nie twierdzę również, że jest to najlepsze źródło na świecie - w przeciwieństwie do Ciebie i Twoich źródeł. Wiele razy pokazywałeś na forum, iż brak Ci obiektywizmu i nie potrafisz przyznać się do błędu. Zapewne analiza znajdująca się pod tym linkiem również zostanie zakwestionowana:
https://www.orfonline.org/expert-speak/operation-sindoor-understanding-context-and-consequences
Oczywiście, Hindusi prowadzą obecnie daleko idącą akcję dezinformacyjną. Do tego stopnia, że zanegowali już utratę własnego Rafale (pomimo, że potwierdzili ją sami Francuzi :D) oraz Su-30 (rzekomo miały tam spaść pakistańskie JF-17. Oczywiście dwa, bo znaleziono obok siebie dwa silniki :D). Tu jaskrawy przykład indyjskiej propagandy: "India has shot down at least 8 F-16 and 4 JF-17 in Operation Sindoor." link
Hindusi nie potwierdzają swoich strat, tak samo jak zawsze Pakistańczycy, a to co mówi jakiś tam profil w mediach społecznościowych to wiadomo, że można między bajki włożyć.
Skoro tak świetnie im szło, to dlaczego zgodzili się na zawieszenie broni? Było kuć żelazo póki gorące :).
Trafili w wejścia składu broni nuklearnej pokazując tym samym jakie mają możliwości uderzeniowe i co mogą zrobić w kolejnych atakach. Może w przeciwieństwie do państwa otwarcie sponsorującego grupy islamskich terrorystów mają więcej rozumu w głowie i nie chcieli eskalować konfliktu. Poza tym wygląda na to, że osiągnęli cele taktyczne i strategiczne operacji.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 28, 2025, 00:03:01 »
Fora militarne, profile na X itp. są tak samo podatne na manipulacje informacjami - może nawet bardziej, ponieważ najczęściej mało kto je weryfikuje.
To zależy od samego forum. Jeśli jest to forum, na którym piszą ludzie zajmujący się OSINT-em, to jest całkowicie odwrotnie.

Z kolei, tu masz przykład niby "fachowego" portalu, a który ewidentnie rozsiewa fake news: link
Zweryfikowanie zdjęcia rozbitej maszyny zajęło mi nie więcej niż 10 minut. Pochodzi z katastrofy JF-17 sprzed 10 lat: link.
Pewnie nawet do głowy by ci nie przyszło, aby to sprawdzić :P.

Sarcastosaurus pisze, że bazując na swoich źródłach i dostępnych informacjach nie można w 100% potwierdzić wszystkich strat IAF. Jednocześnie wskazuje na fakt, iż PAF również mógł ponieść straty (1 J-17?), ale na pewno się do tego nigdy nie przyzna.
Oho, oni mają swoje tajne źródła :). Zadałeś sobie choć odrobinę trudu, aby zweryfikować rzetelność ich informacji? 
Szczerze to mam gdzieś ich źródła. Mnie interesuje wyłącznie niekwestionowany materiał zdjęciowy, ewentualnie potwierdzenie informacji o własnych stratach przez stronę przeciwną. Jeśli nie ma takiego, to nie ma tematu. Czyli stosuję taką samą metodologię jak OSINT Oryx.

Nie twierdzę również, że jest to najlepsze źródło na świecie - w przeciwieństwie do Ciebie i Twoich źródeł.
Bredzisz.

Wiele razy pokazywałeś na forum, iż brak Ci obiektywizmu i nie potrafisz przyznać się do błędu.
Zwykłe pomówienia. A jeśli jest inaczej, to udowodnij.
Ps. Twoja subiektywna opinia nie jest żadnym dowodem.

Zapewne analiza znajdująca się pod tym linkiem również zostanie zakwestionowana:
https://www.orfonline.org/expert-speak/operation-sindoor-understanding-context-and-consequencesHindusi.
Mnie nie interesuje analiza napisana przez kogoś na zlecenie i za pieniądze. Tak jak już wyżej wspomniałem, mnie interesuje wyłącznie niekwestionowany i dostępny materiał zdjęciowy. Ewentualnie przyznanie się strony przeciwnej do straty.

Trafili w wejścia składu broni nuklearnej pokazując tym samym jakie mają możliwości uderzeniowe i co mogą zrobić w kolejnych atakach.
Jasne :D A jakiś materiał zdjęciowy na podparcie tych słów to jest dostępny, czy znów mamy uwierzyć w tajne źródła? Skoro Hindusi mają własne satelity obserwacyjne (a jak widać było na prezentowanych przez nich obrazkach zniszczeń na lotniskach pakistańskich, to są one całkiem niezłej jakości) to czemu nie pochwalili się tym publicznie?
Czekam, aż zaprezentujesz zdjęcia na potwierdzenie własnych słów. Nie masz = fantazjujesz.

Może w przeciwieństwie do państwa otwarcie sponsorującego grupy islamskich terrorystów mają więcej rozumu w głowie i nie chcieli eskalować konfliktu.

Nie masz pojęcia co się tam dzieje. Oskarżasz jednych o terroryzm, a wypowiedzenie przez Indie Traktatu o Wodach Indusu i odcięcie Pakistanu od wody pitnej to już pewnie terroryzmem dla ciebie nie jest? Jedni i drudzy mają sporo za uszami, a Hindusi to żadne święte krowy. Zresztą to najlepsi kuple Ruskich w regionie, dlatego mam ich szczerze gdzieś.