Autor Wątek: Thunderbirds (Netflix)  (Przeczytany 2069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Thunderbirds (Netflix)
« dnia: Maja 26, 2025, 21:05:06 »
Mamy dostępny i w Polsce od 23.05.25. Jestem po i powiem rewelka. Takich dokumentów nam trzeba. Ujęcia jak z Top Guna 2, a na większy plus, oczywiście to nie fikcja. Aż chyba obejrzę drugi raz w tym tygodniu :).

https://www.netflix.com/pl/title/81673111

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Thunderbirds (Netflix)
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2025, 23:18:19 »
Obejrzałem i polecam również, aczkolwiek jak to ja, mam ale ;)
Typowy hamerykański dokument propagandowy pełen patosu i mów motywacyjnych, co samo w sobie nie jest niczym złym, może na tym to też polega że potrafią o sprawach kraju, swojej pracy tak mówić i wydają się szczerzy, czasem im takiej postawy i umiejętności zazdroszczę.
Ale jak dla mnie tych sekwencji lotniczych mogłoby być więcej i mogłyby być jednak bardziej dynamiczne, mogliby też pokazać choć jeden cały pokaz, a nie w zasadzie ograniczają się głównie do dwóch elementów.
Ale jakość filmowania, zdjęcia z kokpitów fantastyczne, a precyzja pilotażu naprawdę budzi podziw.

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2025, 12:31:13 »
Ja jeszcze nie widziałem, ale mam trochę obawy czy to nie będzie coś pokroju beznadziejnego paradokumentu "Fighter Pilot: Operation Red Flag".

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2025, 14:29:38 »
Spokojnie bez obaw, tamtem był zupełnie przegadany, tu jednak trochę latają i ujęcia są rzeczywiście fajne.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2025, 21:40:36 »
Ja jeszcze nie widziałem, ale mam trochę obawy czy to nie będzie coś pokroju beznadziejnego paradokumentu "Fighter Pilot: Operation Red Flag".

Kwestia gustu. Mi się akurat podobał (ale generalnie podoba mi się wiele rzeczy związanych z lotnictwem z natury ;D), do tego stopnia, że nawet kiedyś kupiłem blue raya, F-15 rzadko można obejrzeć na filmach.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 29, 2025, 10:13:42 »
Ja generalnie też jak słyszę hasło samolot, zwłaszcza myśliwiec to oglądam, ale jednak wciąż po latach chyba moją ulubioną serią jest Dogfights, stary dwusezonowy serial kanału History. Pokazuje na przykładzie ważnych walk/bitew powietrznych ewolucję taktyki i sprzętu. Mimo iż to tylko animacja przeplatana wywiadami z uczestnikami (o ile jeszcze żyli, a z kilkoma osobami jeszcze zdążyli porozmawiać) i historykami lotnictwa, ale mimo to mam wrażenie jakbym w tym uczestniczył. A animacje naprawdę dobre, kilka lat temu wywoływały wrażenie - wow, ale nawet dziś wyglądają OK, a oddają wrażenie jakby się siedziało w kokpicie i widziało obraz oczami uczestnika, do tego animacje z całościowym widokiem sceny. Niby przedstawiają sytuacje o których w większości i tak kiedyś czytałem, ale pokazują to perfekcyjnie. I tak ten serial chyba powodował u mnie jednak większe emocje, ale jeszcze raz powtórzę Thunderbirds pomimo ale, też polecam :) 

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 29, 2025, 14:23:08 »
Też obejrzałem. Może być. Do bólu hamerykański, patos się wylewa każdymi porami. Ale ok, tak mają i już.

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 29, 2025, 20:40:50 »
Też obejrzałem. Może być. Do bólu hamerykański, patos się wylewa każdymi porami.
Pełne +1.
Plus standard w dokumentach Netflixa - akcja się rozkręca, ale coś nie wychodzi. Ryzyko niepowodzenia, niepewność. Jednak na koniec wszystko się udaje i wszyscy są szczęśliwi.
Film dla mas. Mało prawdziwego "wnętrza" związanego z grupą, z treningami, sposobami koordynacji, sprawami technicznymi.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2025, 09:02:26 »
Podszedłem, ale to nie jest film dla ludzi, którzy gardzą takim patosem. Wytrzymałem 30 minut. Ujęcia lotu tego nie uratowały. Tym co lubią polecam. Tych co nie, ostrzegam przed strata czasu.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2