Najprościej jak można. Jak w toolkicie masz zaznaczoną grę BMS to jej nie uruchomisz. Po instalacji i zaznaczeniu w launcherze opcji VR trzeba odznaczyć BMS w toolkicie i wtedy działa. To o wersji 4.37. Natomiast tutaj masz info od devsów o 4.38. https://www.falcon-bms.com/changelogs/falcon-bms-4-38-0/
Wiem jak wyłączyć, natomiast bardziej mi chodziło o to, że napisałeś "jak wyłączysz to nie działa"

, a chyba powinno być jak włączysz. Dzięki za linka, widzę, że i tam jest ta adnotacja, ale ponoć można sobie rasować ustawienia bezpośrednio w jakimś pliku cfg pod Open XR z palca. Przynajmniej gdzieś to przeczytałem jeśli chodzi o BMS. Niech wyjdzie ta 4.38, zobaczymy co to takiego i jak się ma do DCS'owego F-16. Fajnie, że są i inne bloki, w tym nowsze i starsze, no i chyba całkiem spory zasób teatrów działań.
Niestety trzeba bez toolkita, a ja uważam ten program za bardzo dobre narzędzie. Rozdzielczość ustawisz w OTT jak sobie stworzysz profil, z resztą może być trochę ciężko, trzeba pogrzebać w configu.
Do dobrego człowiek łatwo się przyzwyczaja. Dla mnie magia to też tryb Turbo, który ewidentnie pomaga mieć lepsze FPS w DCS czy IL-2 i widać to po czasach randerowania grafiki w VR. Z foveated rendering akurat nie korzystam, ale kiedyś to było dla mnie wybawienie w MSFS i dodatkowe FPS'y.