Autor Wątek: Trailer wydania 4.38 już jest !!!!  (Przeczytany 1772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trailer wydania 4.38 już jest !!!!
« dnia: Czerwca 29, 2025, 22:37:12 »
Nic dodać, nic ująć, ciągle zbieram szczękę z podłogi.

https://www.youtube.com/watch?v=wY4lHUJ1ft0

Do pobrania pewnie za 24-48h.

Odp: Trailer wydania 4.38 już jest !!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2025, 13:00:39 »
Cudo! :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2025, 18:39:59 »
Nie powiem, nabieram ochoty, ciekawe teatry działań ….. grafika bywa, że pomimo tego updejtu i tak trąci myszką w niektórych sytuacjach ale zaczyna się w końcu prezentować całkiem nieźle, a to głównie tern i niektóre efekty odrzucały mnie od BMS. Ktoś lata w BMS obecnie w VR? Jak to działa w tym trybie (Open XR czy coś innego)?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2025, 20:45:34 »
Działa OK. Toolkita trzeba wyłączyć dla BMS.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2025, 21:42:27 »
Nie wiem czy to właściwy wątek, ale myślę, że warto zobaczyć jaką drogę przeszedł Falcon, od symulatora wydanego przez Microprose w 1998 roku aż do oczekiwanego z wielką niecierpliwością i nadzieją Falcona BMS 4.38. To chyba jedyny taki przypadek w historii, by program kiedyś komercyjny, po wycieku kodu był przez tyle lat rozwijany jako darmowy przez grono fanów z całego świata. Darmowy nie mylić ze słabym, bo to wciąż jeden z najlepszych symulatorów współczesnego myśliwca.
https://drive.google.com/file/d/0B2WKGzHTS65rd251TU1LMU1jWFk/view?resourcekey=0-_8QboSMWrQ0kMoDXaiaAdg

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 30, 2025, 22:02:29 »
Działa OK. Toolkita trzeba wyłączyć dla BMS.

Toś mnie ostudził :(. Czemu? Jaki jest powód? Z Toolkita akurat korzystam, rzecz dość ważna do rasowania grafy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2025, 22:11:04 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 30, 2025, 22:16:30 »
Bo jak nie wyłączysz to nie działa wcale.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 30, 2025, 22:40:39 »
Toś mnie ostudził :(. Czemu? Jaki jest powód? Z Toolkita akurat korzystam, rzecz dość ważna do rasowania grafy.

BMS to symulator, w którym grafika zawsze była (i mam nadzieję, że zawsze będzie) drugorzędną sprawą. To nie jest produkt dla "każualów" napalających się na wodotryski. :P

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2025, 06:17:29 »
Bo jak nie wyłączysz to nie działa wcale.

Wyłączysz to nie działa?
BMS to symulator, w którym grafika zawsze była (i mam nadzieję, że zawsze będzie) drugorzędną sprawą. To nie jest produkt dla "każualów" napalających się na wodotryski. :P

Jakie wodotryski? 🤣 Na serio myślisz, że Toolkit dodaje coś do gry? Wiesz za co on odpowiada?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 01, 2025, 06:40:45 »
Najprościej jak można. Jak w toolkicie masz zaznaczoną grę BMS to jej nie uruchomisz. Po instalacji i zaznaczeniu w launcherze opcji VR trzeba odznaczyć BMS w toolkicie i wtedy działa. To o wersji 4.37. Natomiast tutaj masz info od devsów o 4.38. https://www.falcon-bms.com/changelogs/falcon-bms-4-38-0/ 
Niestety trzeba bez toolkita, a ja uważam ten program za bardzo dobre narzędzie. Rozdzielczość ustawisz w OTT jak sobie stworzysz profil, z resztą może być trochę ciężko, trzeba pogrzebać w configu.

« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2025, 06:49:44 wysłana przez =L/R=Rafcio »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 01, 2025, 07:40:39 »
Najprościej jak można. Jak w toolkicie masz zaznaczoną grę BMS to jej nie uruchomisz. Po instalacji i zaznaczeniu w launcherze opcji VR trzeba odznaczyć BMS w toolkicie i wtedy działa. To o wersji 4.37. Natomiast tutaj masz info od devsów o 4.38. https://www.falcon-bms.com/changelogs/falcon-bms-4-38-0/ 

Wiem jak wyłączyć, natomiast bardziej mi chodziło o to, że napisałeś "jak wyłączysz to nie działa" :),  a chyba powinno być jak włączysz. Dzięki za linka, widzę, że i tam jest ta adnotacja, ale ponoć można sobie rasować ustawienia bezpośrednio w jakimś pliku cfg pod Open XR z palca. Przynajmniej gdzieś to przeczytałem jeśli chodzi o BMS. Niech wyjdzie ta 4.38, zobaczymy co to takiego i jak się ma do DCS'owego F-16. Fajnie, że są i inne bloki, w tym nowsze i starsze, no i chyba całkiem spory zasób teatrów działań.

Niestety trzeba bez toolkita, a ja uważam ten program za bardzo dobre narzędzie. Rozdzielczość ustawisz w OTT jak sobie stworzysz profil, z resztą może być trochę ciężko, trzeba pogrzebać w configu.

Do dobrego człowiek łatwo się przyzwyczaja. Dla mnie magia to też tryb Turbo, który ewidentnie pomaga mieć lepsze FPS w DCS czy IL-2 i widać to po czasach randerowania grafiki w VR. Z foveated rendering akurat nie korzystam, ale kiedyś to było dla mnie wybawienie w MSFS i dodatkowe FPS'y.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 01, 2025, 15:33:24 »
Wygląda lepiej - choć nie grałem jeszcze, ale bazując na trailerze to wzmiankę o poprawie GUI mogliby sobie darować. Tak obleśnego interfejsu w żadnej innej grze nie widziałem. Czy na serio trudno zrobić go z normalną czcionką, rozdzielczością albo po prostu zrobić Windowsowy z mapą itd. zamiast czegoś, co wygląda jak psu z gardła? Wygląda na to, że tak.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 01, 2025, 19:37:15 »
Installer gotowy do pobrania. :) Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 01, 2025, 20:19:28 »
A jakie tu mamy teatry działań w tej lepszej jakości?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 01, 2025, 20:25:36 »
Korea, ITO i chyba Bałkany. Musisz pobrać 16k teren (jesli link jest już dostepny).