Ja z kolei nie wiem o co biega w tym filmie. I szkoda mi czasu by się z tym zapoznać. Nie przywiązuję wagi do tych internetowych dram.
Inicjatywa jest wg mnie zacna z uwagi na przyświecające jej założenia. Czyli prawne zobligowanie wydawców do tego by nie mogli "uśmiercać" swoich gier (blokować dostęp do nich). Sprawa dotyczy przede wszystkim gier typu live service. Dobry przykład to gra THE CREW
1, która jakiś czas temu została po prostu bezceremonialnie usunięta przez UBISOFT z bibliotek graczy. Chociaż to przypadek ekstremalny. Głównie chodzi o blokowanie dostępu do gier przez wyłączanie serwerów itp. Przy czym inicjatywa nie zakłada, że wydawcy mają wiecznie utrzymywać takie serwery, ale w razie czego mają zapewnić możliwość korzystania z gry w jakimś innym zakresie, albo umożliwić kontynuację wsparcia przez społeczność. Z naszego podwórka można choćby przywołać MSFS2020. Za parę lat M$ wyłączy sobie serwery i co wtedy?
Wymagany milion udało się zebrać wczoraj. W sumie w ciągu tygodnia zebrano 0,5 mln podpisów, więc piękne pospolite ruszenie. Oczywiście od petycji do ustanowienia prawa jeszcze daleka droga, ale przynajmniej jest wykonany pierwszy krok.
Do końca lipca można nadal złożyć swój podpis. Każdy się liczy, bo na pewno część odpadnie przy weryfikacji.
1 https://www.eurogamer.pl/prawnik-ubisoftu-gracze-nie-moga-narzekac-na-wylaczenie-the-crew-bo-nigdy-tak-naprawde-nie-kupili-gry