Latam i coraz bardziej mi się podoba
Na wysokości tak circa 4000-5000 wzwyż te tekstrury wyglądają już całkiem nieźle, czy nawet bardzo dobrze.
Natomiast to w czym zawsze BMS przodował, to wrażenie żyjącego świata, hałas w eterze, ruch w powietrzu, nawet przy misjach treningowych, nie mówiąc o kampaniach. I zachowanie samego Vipera, nie jestem pilotem, mam tylko niejakie wyobrażenie na temat 16-tki na podstawie książek, wywiadów z pilotami nim latającymi, ale zawsze irytowała mnie w dcs-ie taka jakaś mułowatość myśliwca znanego ze swej dynamiki.
Nie idealizowałbym aż tak. 16 w DCS i BMS zachowują się b.podobnie, w DCS na wyższych pułapach traci na swojej energii, tutaj zachowuje się lepiej, ale tak samo jak DCS ma wiele za uszami, tak samo i tutaj BMS, bo do wielu rzeczy można się przywalić. Skoro też mowa o FM, DCS'owa 16 lepiej zachowuje się za to na małych prędkościach, przy lądowaniu i lepiej wychodzi "flare" po touchdownie. Same walki w DCS sprawiają na mnie lepsze wrażenie pod wzg. dynamizmu. Poza tym w DCS nie działają pewne rzeczy, ale tutaj nie działają te co są wymodelowane w DCS , więc konia z rzędem temu, co chciałby określać, która 16 jest lepsza i dokładnie dlaczego. Tekstury w nowym BMS na 5 tyś, dalej wyglądają słabo, jak nie na te 16K (w sumie ciężko tu to ująć, ale są gorszej jakości nawet niż w MSFS, który nie ma aż takich rozdzielczości. Coś czuję, że to tylko marketingowa nazwa, bo bardziej przy fototeksturach powinno zwracać się uwagę na to ile cm jest na piksel. Ja rozumiem, że coś w tym jest, że idealizuje się stare gry, które w kiedyś się grało, bo najczęściej wtedy pamięta się te stare emocje, ale daleki byłbym od stwierdzeń, że to jakiś św. Gral w symulatorach

. Po 2 dniach zabawy, wad widzę całą masę, ale też w ramach przerwy od innych simów warto na pewno BMS spróbować i wyrobić sobie swoje zdanie, a to, że taki poziom symulacji jest za free to oczywiście czapki z głów, bo to jest niesamowita robota i tak. Na duży plus, że płynna przesiadka z DCS jest możliwa w kwestii obsługi. Kilka różnic już wyłapałem, ale od razu przeszedłem na wszystko całkiem płynnie.
Ps. to jest fragment tekstury 16K (w wielkości 100%):

i jak widać, pozostawia on wiele do życzenia jednak. Foto niestety mają swoje plusy i minusy, chociaż te na niskim pułapie tuż nad drzewami nie wyglądają wcale źle, większym problemem są średnie pułapy właśnie 1K-12K.