Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #195 dnia: Października 11, 2007, 07:46:13 »
Pozwolę sobie podlinkować temat do FreeTrack-a:

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7343.75

W oczywisty sposób konkurencja do zestawu Cam2Pan+NewView, przynajmniej w IL-2, gdzie są i tak dwa stopnie swobody, ale...

Interesujący jest wątek poboczny, w którym to proponowano SPIŁOWANIE główek diód IR, dzięki czemu kąt widzenia diody jest większy niż standardowo. To może być dobry pomysł także dla użytkowników Cam2Pan (nie wiem, sam jeszcze nie próbowałem).

Pozdrowienia
S!

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #196 dnia: Października 15, 2007, 09:04:44 »
I jeszcze jeden odprysk dyskusji o Free Track-u:

Możliwość usunięcia w kamerkach filtra podczerwieni. Nie wiedziałem, że takowy w ogóle jest zamontowany!

Poniżej link na stronę how-to z opisem do kamerki Logitech QuickCam Express - taką sam mam :-)

http://www.theparticle.com/hardware/irqcam/

S!

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #197 dnia: Października 15, 2007, 16:59:11 »
Sorbifer, mam taką samą kamerę jak twoja Logitech QuickCam Express.Próbuję ją rozkręcić, zauważyłem z boku mały krzyżowy wkręt.Podejrzewam,że trzeba go odkręcić.Jest b.głęboko osadzony,dlatego muszę kupić odpowiedni wąski krzyżowy wkrętak.Chcę się upewnić czy mam rację.Na tym linku kamera wygląda trochę inaczej niż moja.Ja też nie wiedziałem,że w środku jest filtr na podczerwień,ponieważ kamera pracowała z diodą na podczerwień.Myślę,że po usunięciu filtru poprawi się czułość kamery na podczerwień.

« Odpowiedź #198 dnia: Października 15, 2007, 21:30:20 »
Problem został rozwiązany.Usunąłem filtr i umieściłem kilka warstw z kliszy fotograficznej.Cała ta operacja wymaga precyzji i cierpliwości ale myślę,że poprawi czułość na podczerwień,dlatego warto poświęcić na to trochę czasu i nerwów.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #199 dnia: Października 16, 2007, 07:33:10 »
To jeszcze się dopytam: ten usuniety przez Ciebie filtr to taka mała prostokątna szybka przyklejona do chip-a z czujnikiem CCD, tak?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #200 dnia: Października 16, 2007, 08:27:21 »
Dokładnie tak.Ponieważ moje próby z Cam2Pan nie wypadły zadowalająco to chcę przetestować Freetrack-6DOF,może będzie lepiej.

« Odpowiedź #201 dnia: Października 16, 2007, 08:53:52 »
Problem został rozwiązany.Usunąłem filtr i umieściłem kilka warstw z kliszy fotograficznej.Cała ta operacja wymaga precyzji i cierpliwości ale myślę,że poprawi czułość na podczerwień,dlatego warto poświęcić na to trochę czasu i nerwów.

Przymierzam się do takiej operacji na mojej kamerce (Logitech Quickcam Express). Pytanie czy faktycznie diody IR są wówczas lepiej widoczne. Teraz Freetrack potrafi mi zgubić obraz diody :005:
A tak na marginesie, z cam2pan, choć w FS2004 chodził fajnie dałem sobie spokój - powód prosty, jak raz zakosztujesz 6dof to już do jednej diody nie wrócisz :003:

Czekam na wrażenia z testów na "wykastrowanej" kamerce.

« Odpowiedź #202 dnia: Października 16, 2007, 09:14:26 »
Sam jestem ciekawy,chociaż mam wątpliwości o których piszę w wątku Freetrack-6DOF.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #203 dnia: Października 16, 2007, 11:10:35 »
Dokładnie tak.Ponieważ moje próby z Cam2Pan nie wypadły zadowalająco to chcę przetestować Freetrack-6DOF,może będzie lepiej.

U mnie Cam2Pan + NewView działało BEZ zarzutu. Na prawdę nieźle. Ale cóż, zamarzyły mi się zmiany, no i mam plan przejść w Il-2 na 6DOF i na bliżej-dalej reagować skrótami klawiatury do kąta widzenia...  Może zadziała? 

FreeTrack z jedną osią działa dobrze jak NewView, może i trochę lepiej, przesiadanie się z poprzedniego zestawu było szybkie, ale teraz będę miał chwilę przerwy, ponieważ otworzyłem kamerkę przy włączonym zasilaniu i ją zepsułem :)))  Czas jechać do MediaMarkt po drugą :)))

Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.