@as.karo
Nie twierdzę, że takiego lotu nie było. Jedynie uważam, że na podstawie tych konkretnych dwóch filmów to trudno stwierdzić czy taka sytuacja miała miejsce. Dzisiaj wszystko da się sfabrykować. Dla mnie ten film to trochę jak filmy z ufo. Patrzę na niego i jakieś to dla mnie wszystko za teatralne, sztuczne, sterylne i tu nie chodzi o to, że mają się wzbijać tabuny piasku niczym w Star Wars jak Kalo Ren szlifował swojego TIE Silencer'a po pustyni. Nie zamierzam nikogo przekonywać i każdy wierzy w to co chce. Po co takie rzeczy się tworzy? Bo można, bo dla zasięgów, bo sprawdza się jak potem to żyje bogatym życiem wewnętrznym w sieci, bo sprawdza się jak działają modele AI, bo tworzy się odpowiednią narrację choćby do budowania wizerunku armii, bo można, etc. Ale ok, pojawiły się kolejne ujęcia, więc można założyć, że taki lot miał miejsce, aczkolwiek mnie to nie przekonuje i dalej jestem sceptyczny.
Nawet patrząc na ten film z przelotem Blue Angels to tam coś się dzieje. Są refleksy słońca na kadłubie, jakiś dym z silników, być może zerwane strugi ze skrzydła, rusza się kadr, rusza się samolot i nie jest to takie statyczne i sterylne. Jest jakiś początek i koniec, są ludzi ena plaży i coś tam się dzieje w tle, a do tego jakość jest przyzwoita. Natomiast na filmie z J-16 mi tego brakuje.